Arslantepe Höyüğü Depremlerden Hasar Gördü

Arslantepe Höyüğü Depremlerden Hasar Gördü
Malatya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü, depremlerden etkilendi.Malatya Müzesi Müdürü Samet Erol tarafından yapılan açıklamada Arslantepe Höyüğü'nde oluşan hasarın boyutunun büyük olmadığı...

Malatya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü, depremlerden etkilendi.

Malatya Müzesi Müdürü Samet Erol tarafından yapılan açıklamada Arslantepe Höyüğü'nde oluşan hasarın boyutunun büyük olmadığı ifade edildi.

Özellikle kalıcı çatıda herhangi bir hasar olmadığını söyleyen Erol, geçici çatıda kısmen çökme olduğunu ancak bunun arkeolojik dokuya herhangi bir zarar vermediğini belirtti.

Erol, depremin özellikle kerpiç yapıya kısmen zarar verdiğini söyleyerek, "Bu da kaymalardan dolayı ama bu kerpiç yapının zarar görmesi özellikle önemsediğimiz alanlarda B tapınağında, taht kısmında ya da fresklerde herhangi bir zarar oluşturmadı." şeklinde konuştu.

Arsantepe'de fresklerin çok önemli olduğunu belirten Erol'un açıklaması şu şekilde:

"Bu fresklerde de deprem dolayısıyla herhangi bir zarar olmadı sadece küçük çaplı kerpiç duvarlarda kaymalar var. Bu kaymalar geçici çatıya kısmen zarar verdi. Bu ölçüde de Genel Müdürlüğümüz bilim kurulu oluşturdu. Erzurum ile Elazığ Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünü buraya gönderdi, yine raporlar tutuldu."

Bununla ilgili kapsamlı bir rapor oluşturulacağı belirten Erol, "Genel Müdürlüğümüz elbette bu konunun üzerine fazlaca eğilmekte. Bu anlamda da bir an önce bu çatıyı ayağa kaldırmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Erol, deprem öncesinde ziyaretçi sayısının fazla olduğunu anımsatarak, "Deprem sonrası bu yaralar sarıldıktan sonra ziyaretçi kitlesini elbette Arslantepe üzerine çekecektir." dedi.