Asansör Periyodik Kontrol Ücretleri
Edirne Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında şehir merkezindeki tüm yapılarda bulunan asansörlerin denetlenmesi çalışmasının protokolü imzalandı.
4 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanan "Asansör Periyodik Yönetmeliği", kent merkezindeki asansörlerin denetiminden sorumlu idare olarak Edirne Belediyesinin periyodik kontrolleri, uygulayıcı Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarından birine yaptırması gerekiyor. Bu kapsamda Edirne Belediyesi, Makina Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi ile asansörlerin denetimi için protokol imzaladı.
Protokol kapsamında MMO Edirne Şubesi Asansör Kontrol Merkezi şehirdeki tüm asansörlerin periyodik kontrollerini yapacak. Kontroller sonucunda güvensiz olarak nitelendirilen asansörlere kırmızı etiket, kusurlu olarak nitelendirilen asansörlere sarı etiket, hafif kusurlu olarak nitelendirilen asansörlere mavi etiket ve kusursuz olarak nitelendirilen asansörlere yeşil etiket düzenlenecek. Kırmızı etiketli asansörlere 60 gün, sarı etiketli asansörlere 20 gün, mavi etiketli asansörlere 1 yıl süre verilecek ve gerekli düzenlemelerin yapılması istenecek. Bu düzenlemelerin yapılmaması durumunda asansör mühürlenecek ve bina sorumluları hakkında yasal işlem yapılacak.
Edirne kent merkezinde 2 bin 251 adet asansörlü bina bulunuyor. 2018 yılında yapılan kontrollerde 679 asansör kontrol edildi ve bunlardan 209'u kırmızı, 327'si mavi, 1'i sarı, 142'si yeşil etiket aldı. Gerekli düzenlemeleri yapmayan binalardaki 96 asansör mühürlenerek işlem dışı bırakıldı.
Yönetmelikte yapılan düzenleme kapsamında asansör kontrollerini yaptıracak bina sorumlularının ödeyeceği ücretler yeniden belirlendi. 0-5 kat arası kontroller için 188,30 TL + KDV, 6-10 kat arası için 213,40 TL + KDV, 11-15 kat arası için 251 TL + KDV ve 16-20 kat arası için 301,10 TL + KDV ücret alınacak. Edirne Jet Haber