Asgari Ücrette Gözler İlk Toplantıda! Uzmanından Zam Tahmini

Asgari Ücrette Gözler İlk Toplantıda! Uzmanından Zam Tahmini
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte yeni yılda asgari ücrete yapılacak zam oranını belirleyecek. 1 Aralık'ta netleşecek olan zam takviminde karar, TÜRK-İş Başkanı Ergün...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte yeni yılda asgari ücrete yapılacak zam oranını belirleyecek. 1 Aralık'ta netleşecek olan zam takviminde karar, TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte verilecek.

Son günlerde zam oranı tartışmalarının gündemden düşmemesi üzerine, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Hesaplamalarına göre %30 zam yapılacağını düşündüğünü söyledi.

Enflasyon verileri etkili olacak 

İnsanların oldukça değişik senaryolar üzerinde durduğunu söyleyen Kaya, önümüzdeki günlerde TÜİK tarafından açıklanacak olan 5 aylık enflasyon rakamlarının etkili olacağını söyledi. Kısaca, Aralık ayının enflasyon oranı duyurulduğunda, çalışanların alacağı zammın da belirleneceğini belirtti.

SGK uzmanı yüzde 30 zam bekliyor 

Asgari ücrete yapılacak zam miktarına dair bir hesaplamasını paylaşan Kaya, 4 aylık enflasyonun %11 seviyesinde olduğunu söyledi. Kasım ve Aralık ayları ilave edildiğinde 9-10 puanlık bir enflasyon ekleneceğini söyleyen Kaya, oranın %20'ye ulaşacağını belirtti. Hükümetin refah payı adına %10'luk bir ilave yapacağını söyleyen uzman, en az %30'luk bir zam olacağını öngördü.

SGK uzmanına göre bu oranla birlikte asgari ücret, gelir ve damga vergisi alınmadığından, artışla birlikte 8 bin TL'ye ulaşacak. Ancak çalışanın eline 7 bin 200 - 7 bin 500 TL maaş geçecek.

7 bin 500 TL'yi aşabilir mi?

SGK uzmanı, kamuoyunda sorulan 7 bin 500'ü aşar mı sorusuna ise 'bu seviyenin aşılması mümkün değil' şeklinde cevap verdi. Uzmana göre yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon performansı, yılın ikinci yarısında ekstra bir zam daha yapılıp yapılmayacağı konusunda belirleyici olacak.