Bakana Ergene'de Yüzme Sözünü Hatırlattı

Bakana Ergene'de Yüzme Sözünü Hatırlattı
CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Uzunköprü İlçe Başkanlığında Ergene nehrindeki kirlilik ve temizleme çalışmaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bircan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Ergene'de yüzme sözünü hatırlattı.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Uzunköprü İlçe Başkanlığında Ergene nehrindeki kirlilik ve temizleme çalışmaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Trakya'nın en can alıcı sorunlarının başında Ergene Nehrindeki kirliliğin geldiğini ifade eden Bircan, Uzunköprü ilçesinin bu sorunu en can yakıcı şekilde hisseden yerlerden olduğunu söyledi. Ergene'yi temizlemeden Trakya için yapılacak her şeyin anlamsız kalacağının altını çizen Bircan: "Hepiniz biliyorsunuz; ben daha milletvekili seçilmeden bu işe baş koydum. Her yerde konunun takibini yapıyorum. Milletvekili yemini ettiğim gün Ergene için araştırma önergesi verdim. Meclisteki ilk araştırma önergesidir." dedi

Milletvekili Erdin Bircan; Ergene Havzasında 1 milyon 600 binden fazla insanın yaşadığını ve Türkiye ayçiçeği üretiminin yüzde 61'inin, pirinç üretiminin yüzde 54'ünün ve buğday üretiminini yüzde 12'sinin burada yapıldığını söyledi. Türkiye ölçeğinde küçük sayılabilecek bir toprağın Türk tarımının can damarları olduğunu söyleyen Bircan: "Bu kadar büyük bir üretimin, bereketin kaynağı olan 283 km'lik bir nehir neden bu duruma düşmüştür? 15 yıllık iktidar bu durumu neden uzun yıllar seyretmiş, çözüm üretmemiştir?" sorularını sordu.

Ergene Nehrinin dördüncü derece kirli sudan bile daha kirli halde olduğunu belirten Bircan, normalde 0,1 ile 0-2 miligram arasında olması gereken arsenik oranının 20,8 miligram çıktığını söyledi.

2 binden fazla sanayi tesisinin atığının Ergene'ye aktığını söyleyen Bircan: "Ergene; bırakın içinde canlı yaşamasını, özel kıyafetli dalgıçların bile giremediği, etrafında sivrisineklerin bile yaşayamadığı bir yer haline geldi." dedi.

Kirlilik sorunuyla ilgili TBMM'de 22. dönemde bir araştırma komisyonunun kurulduğunu, 2003 yılında rapor yayınlandığını ve aradan geçen 14 yıla rağmen nehir yerine zehir akmaya devam ettiğini ifade eden Milletvekili Erdin Bircan, istenmesi durumunda nehirlerin temizlenebileceğini, dünyada bunun çok sayıda örneği olduğunu kaydetti.

Türkiye'de bu konunun Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev alanı içinde olduğunu açıklayan Bircan, gecikilmiş olsa da Ergene'de temizlik çalışması yürütüldüğünü söyledi.

BAKANA YÜZME SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Meclis konuşmalarında ve diğer görüşmelerinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sürekli konuyu hatırlattığını anlatan Bircan: "Artık Sayın Bakan benimle Ergene'yi, Keşan Mecidiye'deki taş ocakları sorununu özdeşleştirmiş gibi. Mecidiye'de önemli bir yol aldık. Ergene'de de durmayacağız. Sayın Bakana sürekli hatırlatmakta yarar var çünkü 2014 yılında Ergene'de yüzeceğini söylemişti, sonra unuttu." ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Bakan Eroğlu'nun, Ergene'deki kirliliği çözeceğini iddia ettikleri atıksu ve derin deşarj projelerini incelemek için Çorlu'ya gittiğini ve kendilerinin de davet üzerine yapılan çalışmaları incelediğini anlatan Milletvekili Bircan: "Bakanlık organize sanayi bölgelerindeki arıtmalar ve derin deşarj sonrası Ergene’de kirlilik sorunun çözüleceğinde çok iddialı. Söyledikleri şu; arıtmalardan sonra sadece renk ve tuzluluk kalıyor, rengi ve tuzu arıtmanın maliyeti çok yüksek, zaten nehre normalinin çok üzerinde su girişi oluyor, bu tuzlu ve renkli suyu Marmara denizine derin deşarj ile verirsek Marmara denizine de sorun yaratmadan Ergene’deki kirlilik sorununu çözeriz. Bakanlık arıtma tesislerinin yanında tünel ve kanal yaparak tuz ve renk dışında arıtılmış olduğunu söylediği suyu Marmara Denizine derin deşarj ile verecek. 2018 yılının 31 Temmuzunda Ergene’de suların %40’ını, 31 Aralık 2019 saat 16:59’da tamamı arıtılacak. Bu arıtmalardan sonra 2021 yılında Ergene’de canlı hayatı yeniden başlayacak. Tarımsal sulamada rahatlıkla kullanılacak, hayvanlar su içebilecek. Bu, Orman ve Su İşleri Bakanın sözü. Konunun uzmanlarının bir kısmı bu projeye şüphe ile bakıyor. Biz başarılı olmasını umarak, o tarihlerde iktidar olamayacak olsalar da, bu sefer söz verdikleri tarihte yüzmeye Ergene’ye şimdiden davet ediyoruz." dedi.

"HÜKÜMETİN GÖREVİ"

Konuşmasında belediyelerin arıtma sistemleri konusuna da değinen Bircan: "Bu bütçelerle, küçücük belediyelerin bu sistemleri yapması mümkün değil. Bunları yaptırmak hükümetin görevi. Bakanlığa da belediyelerimiz bu paraları uzun vadeli olarak ödemektedir. Paralaraını buralarda yaşayanlar vermektedir. CHP'li belediyelere laf diyeceklerine işlerini yarım bırakan, kaçan, yanlış yapan yandaş müteahhitlere baksınlar." dedi. EJH