Balkanlar'ın En Büyüğü Edirne'de Olacak

Balkanlar'ın En Büyüğü Edirne'de Olacak
Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nün Edirne'de yapımına başlandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nün yapımını başlattıklarını müjdeledi.

Proje üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını söyleyen Gürkan, kampüsün Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurulu Başkanlığının katkılarıyla Milli Eğitim Bakanlığı müfredatlarına uygun içeriklerle hazırlandığını söyledi.

Kavgaz mevkisinde Emel-Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yanındaki 12 bin metrekarelik alanda inşa edilecek kampüsün çalışmaları başladı. 120 günde tamamlanması planlanan tesis Trakya ve Balkanlar'a hizmet verecek şekilde bir çekim merkezi olarak projelendirildi.

"FİNLANDİYA MODELİNDEN YOLA ÇIKILACAK"

Projeyle ilgili bilgi veren Gürkan: "Kampüsteki müze kısmında 4 kalıcı sergi alanı bulunuyor. Çocuklara temalar üzerinden 4 evrensel değeri anlatmaktayız. Bu alanlar ve değerler; vahşi yaşam ve yardımseverlik sergisi, saygı ve çevre sergisi, trafik ve hoşgörü sergisi, sevgi ve veteriner kliniği sergisi şeklinde. Ayrıca kampüs içinde dış mekan palentoloji sergisi, dış mekan entomoloji sergisi, dış mekan bilim sergisi ve dış mekan inşaat sergisi yer alacak. Projede yer alacak tüm butaforlar yurt dışındaki butafor sanatçıları tarafından dünya standartlarına uygun olarak elde imal edilecek. Üniversite Bilim Kurulu tarafından çocuklara ve öğretmenlere dağıtılmak üzere akademik yayınlar hazırlanacak. Kampüsümüzde bugün tüm dünyanın haberdar olduğu ve uygulamaya çalıştığı Finlandiya modeli ve STEAM modelinden yola çıkılarak 'Ellerim işliyor, zihnim çalışıyor' mottosuyla hizmet verilecek. Çocuklarımız drama liderleri tarafından çeşitli drama ve tiyatro teknikleriyle eğlenerek öğrenecek; gerek okul derslerini gerekse sosyal yaşantılarını pekiştirerek geleceğe daha farkında ve bilinçli hazırlanacak." şeklinde konuştu.

İçerisinde kafe, hediyelik eşya dükkanı, fotoğrafçı, fosil kazı havuzu ve biyolojik göletin de bulunacağı tesis hafta içinde okullara, hafta sonunda ise ailelere hizmet vereceğini söyledi.

'ÇOCUK MÜZELERİ'NİN İŞLEVİ

"Okul dışı öğrenme ortamları olan çocuk müzeleri, bireylere gerçek nesneler/objeler sunarak, bireylerin bilgiyi ilk elden deneyimlemelerini; olumlu tutum, inanç, değer, karar, bakış açısı gibi hayati konularda farkındalık geliştirmelerini sağlar. Ezbercilikten kurtarır, öğrenim imkanı verir. Bu misyonu, düzenlediği; aile eğitim söyleşileri, yaz ve kış okulları, yıllık üyelikler, düzenlediği çeşitli kurslar okullardaki eğitim programlarını destekleyen ve güncellenen müze eğitim programlarıyla, tiyatrolarıyla, drama uygulamalarıyla, etkinlikleriyle, sergilerle, kamunun ve sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin iş birlikleriyle bireye deneyimleme olanağı sunarak yerine getirir." Edirne Jet Haber