Balkanlar'ın En Büyük 'İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde Sona Yaklaşıldı

Balkanlar'ın En Büyük 'İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde Sona Yaklaşıldı
Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde hazırlıklarda sona yaklaşıldı. Kampüsün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılması planlanıyor.

Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük "İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü"nde hazırlıklarda sona yaklaşıldı. 12 bin metrekare alana kurulan kampüs; Ankara Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve AÜ Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurul Başkanlığının katkılarıyla Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun içeriklerle hazırlanıyor. Kampüsün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açılması planlanıyor.

Şükrüpaşa Mahallesi'nde açılacak olan İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde düzenlenen basın toplantısına AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ile AÜ Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Müze Eğitim Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar katıldı.

FİNLANDİYA EĞİTİM MODELİ VE STEAM MODELİNDEN YOLA ÇIKILACAK

Edirne Belediyesinin vizyon projelerinden biri olan ve iki temel üniteden oluşacak olan kampüs hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "Türkiye'de benim bildiğim iki yerde interaktif çocuk müzesi var. Edirne'de açacağımız en büyüğü olacak. Doğa ile teknolojinin uyumu, dünyada en başarılı eğitim modeli olarak gösterilen Finlandiya eğitim modelinin temeli aslında Türkiye'de Köy Enstitüleri'dir. Biz maalesef bunu sürdüremediğimiz için başka ülkeler bizden alarak zaman içerisinde bu modeli teknolojiyle ve zamanın şartlarıyla uyumlu hale getirerek bugün dünyanın en başarılı modelini üretmişlerdir. STEAM modeliyle sadece Edirne'nin değil, bölgenin bütün çocuklarına açık bir eğitim kampüsü inşa ediyoruz. Çocuklarımız burada yaparak ve yaşayarak öğrenmenin keyfine ve başarısına ulaşacaklar. Kampüsümüzde hafta içleri Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun program dahilinde öğrenciler eğitilecek. Hafta sonlarında ise kampüs hem çocuklarımıza hem de ailelerine açık olacak." şeklinde konuştu.

STEAM MODELİ NEDİR?

STEAM modeli; bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanlarını kapsayan, çocuğun kendini keşfetmesini destekleyen bir programdır. Dersin başında çocukların konu hakkında tahmin yürütmelerini isteyen, sorgulatan, yaratıcılıklarını geliştiren, dersin sonunda bu tahminlerin tutup tutmadığını keşfetmesini sağlayan bir eğitim modelidir. STEAM’in uygunlanması için özel bir firmanın kitapları veya tabletleri gerekmiyor. STEAM modelinde eğitim, mekandan bağımsız bir şekilde gerçekleştirilebilir.

"EDİRNE'DE MÜZECİLİK GELİŞİYOR"

Edirne'de müzeciliğin günden güne gelişerek yaygınlaştığını anlatan Gürkan: "Mevcut 10 müzemizi 2016 yılında toplam 580 bin kişi ziyaret etmiş. 2017 yılında ziyaretçi sayısı 800 bine ulaştı. Bu sayı, nüfusa oranladığımızda ülkenin en yüksek oranlarından birisidir. Birçok konuda örnek gösterilen ve örnek aldığımız Eskişehir'de müzelerin ziyaretçi sayısı 300 bin civarındadır. Buna herkesin dikkatini çekmek isterim." dedi.

"AVRUPA'YA ÖRNEK OLABİLİR"

AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan: "Burası; başta üniversitenin, belediyenin, halkın sahip çıkmasıyla Avrupa'nın örnek gösterilen eğitim kampüsü ve çocuk müzesi haline gelebilir. Halkın sahip çıkmadığı hiçbir kurum istediği başarıyı elde edemiyor. Hep beraber çalışarak, çocuklara daha da beceri kazandırabiliriz diye düşünerek burayı itici bir güç haline getirebileceğimizi düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

"ARTIK OKUL YETMİYOR"

AÜ Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar, yeni neslin farklı ihtiyaçlar barındırdığını belirterek: "Teknolojiye de çok ihtiyaçları var ama gerçek dünyada da ilgilerini çekmemiz gerekiyor. Artık okul yetmiyor. Okul dışı öğrenme ortamlarının eğitimi desteklemesi çok önemli. Bu tür eğitim müzeleri, çocukların bilgiyi arayışlarında meraklarını tetiklemeleri için çok önemli." diye konuştu.

İNTERAKTİF ÇOCUK MÜZESİ VE EĞİTİM KAMPÜSÜ HAKKINDA

İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü 12 bin metrekarelik bir alana kurulacak. Müze kısmında 4 kalıcı sergi alanı bulunacak. Temalar üzerinden çocuklara vahşi yaşam ve yardımseverlik, saygı ve çevre, trafik ve hoşgörü, sevgi ve veteriner kliniği sergileri ile 4 evrensel değer anlatılacak. Kampüs içerisinde ise dış mekan palentoloji, dış mekan entomoloji, dış mekan bilim, dış mekan inşaat sergileri yer alacak. Burada yer alan bilgiler, uzman kadrolarla ziyaretçilere deneyim ettirilerek aktarılacak. Projede yer alacak tüm butaforlar yurt dışında butafor sanatçıları tarafından dünya standartlarına uygun olarak elde imal ediliyor. Ankara Üniversitesi Bilim Kurulu tarafından çocuklara ve öğretmenlere dağıtılmak üzere akademik yayınlar hazırlanıyor. Ayrıca tesis içerisinde kafe, hediyelik eşya dükkanı, fotoğrafçı, fosil kazı havuzu ve biyolojik gölet de yer alacak. Tesis hafta içi okullara, hafta sonu ailelere hizmet verecek. Edirne Jet Haber