Belediye Başkanı Gürkan Yaşananları ve Çalışmaları Anlattı

Belediye Başkanı Gürkan Yaşananları ve Çalışmaları Anlattı
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan basın toplantısı düzenledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi. Gürkan, yaşanan sağanak yağış ve su baskınlarıyla ilgili birçok konuya değindi.

"SON 88 YILIN REKORU"

1930 yılından bu yana tespit edilen en çok yağışın bu yağış olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "1953'te 110 kg/m2 yağış olmuş. Bu yağış Edirne Merkez'de 128,5 kg/m2, Süloğlu ilçemizde 195,6 kg/m2 olarak gerçekleşti. Süloğlu bizden daha yukarıda olduğu için oradaki yağışlar akarak Edirne'ye doğru geldiği için bugüne kadar hiç görmediğimiz şekilde Oğuldere'den başlayarak her tarafta su birikti. Öncelikle Edirnemize geçmiş olsun diyoruz. Gerçekten çok büyük bir doğal afet yaşadık. Salı gecesi saat 1'den itibaren ben, başkan yardımcılarım ilgili ekiplerimiz 48 saattir hiç aralıksız sahadayız." şeklinde konuştu.

"427 ŞİKAYET GELDİ"

Belediyenin çağrı merkezine toplamda 427 şikayet ulaştığını açıklayan Gürkan: "Bu şikayetlerin ilk etapta 252'si çözüldü. Geriye kalanlar için çalışma yapıldı ve şu an bu sayı 42'ye düşürüldü. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda belediye başkanı arkadaşımız aradı, ihtiyaçlarımızı sordu ve talep ettiğimiz ihtiyaçları gönderdiler. Belediye, Valilik, DSİ, Köy Hizmetleri, Özel İdare ve AFAD ekipleri koordineli olarak hem Edirne Merkez'de hem de Oğulpaşa, İskender, Sazlıdere'de ortak çalışma yürüttü. Ekipler hala doğal afetin zararlarını gidermeye, vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye devam etmektedirler." dedi.

"ELEKTRİKLER KESİK OLDUĞU İÇİN KOCASİNAN'DA SU BİRİKTİ"

Kentin en alçak noktası olması sebebiyle en çok su baskınının Kocasinan Mahallesi'nde meydana geldiğini belirten Gürkan: "Yaklaşık 40 yıldır hiçbir sorun yaşanmayan özellikle Ekol Hastanesinin olduğu bölgede ve Maliyeciler Sitesi'nin olduğu bölgede çok ciddi su basması sorunlarıyla karşılaştık. Dr. Sadık Ahmet Caddesi etrafında 3 yıl önce yaptığımız bir rezervuar vardı, oradaki suları toplayıp dalgıç pompalarla sorunu çözüyorduk. Çarşamba sabaha karşı TREDAŞ'ın elektrik trafolarına su girme tehlikesiyle elektriği kesmesinden ötürü bu dalgıç pompalar çalışamadı ve orada ciddi bir su birikintisine neden oldu. Bunu suçlu aramak için değil, durum tespiti yapmak amacıyla söylüyorum. Ayrıca hastanenin dalgıç pompalarının tam çalışmaması, mazgalların üzerinin halıfleks ile kapatılması gibi birçok nedenden ötürü hepimizin bildiği, yaşadığı sorunlar meydana gelmiştir." şeklinde konuştu.

Bodrum katını su basan apartmanların bulunduğu bölgelerde elektrik panolarının suyun içinde kalması sebebiyle TREDAŞ'ın özellikle Kocasinan ve Fatih Mahalleleri'ne elektrik vermemesi sebebiyle çok sayıda vatandaşın ısınma sorunu yaşadığına değinen Gürkan: "TREDAŞ güvenlik nedeniyle elektrik veremeyeceğini söyledi. Biz, sorunlu olan 45 civarında apartmanın elektriklerinin kesilmesini ve diğer apartmanlara elektrik verilmesini önerdik. Böylelikle elektrik sisteminde sorun olmayanların ısınmasını sağlayabileceklerini söyledik. Akşama kadar talebimize dönüş alamadık. Sayın Valimizin devreye girmesiyle gerekli yerlere elektrik verildi. Bugün her yerden suların çekilmesiyle tüm bölgelere elektrik verilmesi için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

"EVLERİNİ SU BASAN AİLELER OTELLERDE KONAKLIYOR"

Evleri bodrum katta olup su basan 16 ailenin 2 gündür şehirdeki otellerde belediye tarafından konaklamalarının sağlandığını anlatan Gürkan: "Çarşamba sabahı saat 06.30 sıralarında İskender köyde dere yatağında bir araçta mahsur kalan arkadaşımızı kurtarmak için yardıma gidildi. Burada itfaiyemize ait kaza kırım aracımız sel nedeniyle yan yattı. Şu an araç çıkarıldı ve bakımları yapılıyor. Buradaki en büyük sevincimiz can kaybı yaşanmamış olmasıdır. Selden dolayı aracın yan yatmış olması, bazı siyasi çevrelerce alay konusu yapılmıştır ama bilsinler ki, onların başına bir şey gelirse yine Edirne İtfaiyesi onları kurtarmak için gayretlerini sürdürecektir. Oğulpaşa'da 78 yaşındaki bir abimiz maalesef vefat etti. Bu bir doğal afettir. Bunun siyasi malzeme yapılacak bir konu olmadığını aklı başında, vicdan sahibi, kalbi temiz herkes bilmektedir. Eğer bunu siyasi malzeme konusu yapacaksak, İstanbul'daki selde 34 kişinin öldüğünü, Ankara'daki selde 10 kişinin öldüğünü söyleyebiliriz. Ama doğal afetlerde bunu yapmak ne kadar ahlakidir, kamuoyunun takdirine bırakıyorum." ifadelerine yer verdi.

Sadece Edirne Belediyesi olarak 45 araç ve 216 personel ile 48 saattir sürekli olarak çalışmaya devam ettiklerini ve meteorolojiye göre yaşanan yağışın bir doğal afet olduğunu açıklayan Gürkan: "Bazı vatandaşlarımız haklı olarak bunu altyapıya bağladılar ancak bunu samimiyetle söylüyorum; bu doğal afeti karşılayabilecek bir altyapı dünyada hiçbir şehirde yoktur." dedi.

"ÖNCE İNSANİ DERS ALSIN, SONRA SİYASETE DEVAM ETSİN"

Çarşamba sabahı AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe'nin kendisini arayıp geçmiş olsun dileklerini ilettiğini anlatan Gürkan: "Sayın Akmeşe, yardıma hazır olduğunu, yapılacak bir şey olup olmadığını sormuştur. Kendisine gerekli bilgileri verdik. Aynı gün AK Parti'nin belediye başkanı adayı Bilgin Özbaş 'Görün altyapı yok, belediye ne yapıyor' gibi paylaşımlar yapmıştır. Aynı mantıkla gidersek; Oğulpaşa, Sazlıdere, İskender köyde meydana gelen taşkınlar da Özel İdare'nin sorumluluğundadır. Özel İdare'nin başkanı Sayın Validir, onu mu suçlayacağız? Bilgin kardeşim siyasete girdi ama maalesef yanlış yerden başlıyor. Ona kendi il başkanı İlyas Akmeşe'den insani ve vicdani ders almasını tavsiye ediyorum. Sonra siyasete devam etsin. İnşallah kardeşimi karşıma aday olarak çıkarırlar, görürüz bu işler nasıl yapılıyormuş." şeklinde konuştu.

Edirne'deki altyapı sorununu ilk günden bu yana dile getirdiklerini ifade eden Gürkan, belediye olarak yaptıkları çalışmaların yer aldığı belgeleri gösterdi ve bilgiler verdi. Gürkan: "Özellikle sosyal medyadaki trollerin neler yaptığını basit bir örnekle sizlere göstermek istiyorum. Bir Twitter kullanıcısı bir fotoğraf paylaşıyor ve diyor ki 'Yer Edirne. Bir tek askeri araçlar suda ilerleyebiliyor. CHP'nin halkına hizmet diye sunduğu bütün sistem çöktü. Kızılay Edirne'ye yardım göndermek zorunda kaldı. CHP belediyeciliği her zamanki gibi aciz.' Yayınladığı fotoğraf Karaağaç'taki Lozan Caddesi'nden. Bu son afette Karaağaç Mahallesi'nde veya Lozan Caddesi'nde böyle bir su birikintisi oldu mu? Hayır. İşte milleti böyle yanlış yönlendirecek, zehirlemeye çalışan troller, şahsiyesizler var bu ülkede." dedi.

Fotoğraf: Arşiv