Bu Uçak Saros Körfezi'ne Batırılacak

Bu Uçak Saros Körfezi'ne Batırılacak
Saros Körfezi'ne batırılacak olan 480 yolcu kapasiteli Airbus 330 tip uçak, Keşan İbrice Limanı'na getirildi. 

Saros Körfezi'ne batırılacak olan 480 yolcu kapasiteli Airbus 330 tip uçak, Keşan İbrice Limanı'na getirildi.

Edirne Saros Turizm Altyapı Birliği (ESTAB) tarafından Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında hibe desteğiyle gerçekleştirilecek ve dünyanın en büyük uçak batığı projesi olacak "Hayal Ettik Gerçek Oldu, Deniz Kızı Saros Körfezi'ne Kondu" adlı projede kullanılacak olan Airbus 330 tip uçak, Keşan İbrice Limanı'na getirildi.

10 Mart 2019 Pazar günü saat 04.00'te Antalya Havalimanı'ndan yüklenerek yola çıkan 6 tır, 12 Mart 2019 Salı günü sabah saatlerinde Keşan İbrice Limanı'na ulaştı.

Projeyle ilgili bilgi veren TANAP-SEIP İzleme Uzmanı Mutlu Erdem, uçağın İbrice Limanı'nda 100 gün içerisinde montajlanacağını ve liman açıklarında batırılacağını söyledi. Projenin Yapay Resif Projesi'ne, dalgıç turizmine ve kaçak balıkçılığa engel olmaya katkı vereceğini anlatan Erdem: "ESTAB tarafından 2009 yılında başlatılan Yapay Resif Projesi'nin son etabı olan uçak batığı projesi, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur. TANAP tarafından projeye %95 oranında hibe desteği sağlanmıştır." dedi.

Projeyle ilgili bilgi veren ESTAB Başkanı ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 2009 yılında Saros Körfezi içerisinde yapay resif projesi yapmaya karar verdiklerini söyledi. Proje fikrinin insanların kaçak trol balık avcılığı sorununa çözüm olarak ortaya çıktığını anlatan Özcan: "Öyle bir proje yapalım ki hem yerel balıkçılığa katkıda bulunalım hem kaçak avlanmayı olabildiği kadar önleyelim hem de bir su altı görselliği yaratalım dedik. 2009'da Ege Üniversitesinden Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan Lök'ü Keşan'a davet ettik. Kendisi bölgede incelemeler yaptı. Aynı yıl bahar sonuna doğru projemizi bakanlığa teslim ettik. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı projemizi onayladı. Biz Edirne Saros Turizm Altyapı Birliği olarak bu projemizi yapmaya başladık. Kadıköy Su Altı Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Savaş Yapman bize yaklaşık 7 yıl ücretsiz danışmanlık yaptı." şeklinde konuştu.

Projenin dört aşamalı olduğunu anlatan Özcan, ilk etapta her biri 700 kg ağırlığında 600 adet küpü İbrice Limanı açıklarına bıraktıklarını, ikinci etapta Seyit Onbaşı'nın heykeli ve topunu, Osmanlı ve Anzak askerlerinin heykellerini Saros Körfezi'ne batırdıklarını, üçüncü etapta bir gemiyi Saros Körfezi'ne batırdıklarını anlattı.

Projenin son etabının uçak batığı olduğunu söyleyen Özcan: "2017 Mayıs ayında TANAP imdadımıza yetişti. TANAP Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin geçtiği güzergah içinde sosyal ve çevresel sorumluluk bazında kişisel bazda 200 bin TL, kurumsal bazda 1,5 milyon TL'ye kadar hibe projelere destek verileceğini açıkladı. 2017 Ağustos'ta projemizi sunduk, 13 Ağustos 2018'de projemiz kabul edilerek sözleşme imzalandı. İlk aşamada 670 bin TL destek çıktı, döviz kuru artınca maliyetimiz iki katına kadar çıktı ve bütçe artırımı talebinde bulunduk. Bize toplam 1 milyon 235 bin TL hibe çıktı. Bu uçak bana göre Türkiye'de ve dünyada batırılacak en büyük uçak batığı olacak. Buradaki hedefimiz su altı görselliği. Saros Körfezi canlı türü çok olan bir bölgedir. Ama bunun korunması gerekir. TANAP yetkililerine çok teşekkür ederim. Bu projenin son etabı bugüne kadar getirdiğimiz bu projemiz uçağımızın batırılmasıyla sona erecek." şeklinde konuştu.