CIA'in 1952 Tarihli Kırklareli Raporu Ortaya Çıktı

CIA'in 1952 Tarihli Kırklareli Raporu Ortaya Çıktı
Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından 1952 yılında hazırlanan 5 sayfalık Kırklareli raporu ortaya çıktı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından 1952 yılında hazırlanan Kırklareli raporu ortaya çıktı. ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan CIA, o tarihte Kırklareli'nin ekonomik, sosyal, sportif ve kültürel hayatına ilişkin oldukça ayrıntılı bir rapor hazırlamış.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın 1995'te çıkardığı başkanlık kararnamesiyle 25 yıl ve üzeri, tarihi önemi olan belgeleri şeffaflık gereği kamuoyuna açma mecburiyeti getirmişti. CIA, bu karar uyarınca hazırlıklarını tamamlayarak belgelerdeki gizliliği kaldırıp belgeleri erişime açtı.

İşte Kırklareli raporundan satırbaşları:

ÇİFTÇİLER NÜFUSUN YÜZDE 86'SINI OLUŞTURUYOR

CIA raporu çiftçilerin durumu ile başlıyor. Raporda: ''Çiftçiler il nüfusunun yüzde 86'sını oluşturuyor. Çiftçiler ayrıca Pınarhisar, Vize ve Babaeski bölgesinde yer alan badem treeo nüferleri dikmeye teşvik edilmektedir. Bu, Pınarhisar'da, Lüleburgaz'a 6 km uzaklıkta, emin albay tarafından yönetiliyor'' denilmekte.

İl genelinde yetiştirilen hayvan sayıları da ayrıntılı olarak verilmiş: ''288.835 koyun, 11.944 inek, 90.053 keçi, 553 katır, 35.541 sığır, 32.256 öküz, 8.055 at ve 10.283 eşek.''

Raporda Lüleburgaz'da bal üretiminin Mehmet Kamil Onas tarafından başlatıldığı da vurgulanmış.

ALPULLU ŞEKER FABRİKASI

CIA, Alpullu Şeker Fabrikasına da raporunda genişçe yer vermiş. Fabrikanın üretim kapatisesi ve çalışan işçilerin sosyo ekonomik yapısı ayrıntılarıyla incelenmiş.

Babaeski, Lüleburgaz, Vize, Demirköy gazete, sinema, otel, okul, hastane, doktor sayılarına kadar etüd edilmiş. Lüleburgazda iki adet sinema olduğu belirtilirken bir tanesinin Mehmet Özbel'e ait olduğu vurgulanmış.

GÜREŞ VE FUTBOL

Kırklareli ve ilçelerinde bulunan spor kulüpleri de raporda yer alıyor. Güreş ve futbolun, halkın en sevdiği sporlar olduğu raporda vurgulanan hususlardan biri.

1952 senesinde CI tarafından hazırlanan raporda Ziraat Bankası şube müdürlerinin, il ve ilçelerdeki doktorların isimleri yer alıyor.

Böylesine ayrıntılı bir raporun neden hazırlandığı ise merak konusu olmayı sürdürüyor.

Haber: Demir Işık Dahi