Çocuğu Olanlar Evden Dışarı Çıkmasın! Kara Kış Geliyor

Çocuğu Olanlar Evden Dışarı Çıkmasın! Kara Kış Geliyor
Yüksek Meteoroloji Mühendisi Ahmet Köse tarafından kara kış uyarısı yapıldı. Eskiler tarafından amansız elli olarak bilinen bu günlerle ilgili açıklama yapıldı. Havanın ilerleyen günlerde hızlı bir şekilde soğuyabileceği...

Yüksek Meteoroloji Mühendisi Ahmet Köse tarafından kara kış uyarısı yapıldı. Eskiler tarafından amansız elli olarak bilinen bu günlerle ilgili açıklama yapıldı. Havanın ilerleyen günlerde hızlı bir şekilde soğuyabileceği ve soğuğa karşı da tedbirli olunması gerektiği uyarısı yapıldı.

Kara Kış Geliyor!

Normal şartlarda kara kışın 4 Ocak tarihinde başladığını fakat bu yıl havanın yüksek basınçtan etkilendiğine değinen Köse tarafından yapılan açıklamada:

"Bu sene amansız elli soğukları yurdumuzda bir hafta sapmayla 11 Ocak'tan itibaren yaşanmaya başlayacak. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere 'amansız elli' denmiştir. 10 gün kara kışın sonunda, 31 gün zemheride, 9 gün gücüğün başında, toplam 50 gündür.

Tayfunlara isim verme fikri çok eskilere dayanmıyor. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru Avustralyalı bir meteorolog, tayfunlara kadın isimleri vermeye başladı. Bu fikri benimseyen Amerika Ulusal Tayfun Merkezi, 1953 yılından itibaren uygulamayı resmen yürürlüğe koydu. Atalarımız ise uzun yıllar yaptıkları gözlemler ile sayılı fırtına ve günlere hafızalarda kalacak, o fırtınayı nitelendiren isimler vermişlerdir. Örneğin eylül ayının son haftasında kestanelerin ağaçtan dökülmesine neden olduğu için 'kestane karası fırtınası' ismini vermişlerdir. Zira kestane dikenli bir meyvedir, toplaması zor ve zahmetlidir. Eylülün son haftası genelde Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ve fırtına ile birlikte ani sıcaklık düşüşünün ardından dökülen kestaneler nedeniyle 'kestane karası fırtınası' adını almıştır. Benzer durum, amansız elli için de geçerlidir" denildi.