Doğal Gaz İndirimi Faturaya Nasıl Yansıyacak? 25 Metreküp Doğal Gaz Kaç TL?

Doğal Gaz İndirimi Faturaya Nasıl Yansıyacak? 25 Metreküp Doğal Gaz Kaç TL?
AKP'nin lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde halka müjde verdi. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin hizmete girmesiyle birlikte, Karadeniz gazı kullanımı artık arttı. Bunun üzerine de vatandaşların üzerindeki...

AKP'nin lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde halka müjde verdi. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin hizmete girmesiyle birlikte, Karadeniz gazı kullanımı artık arttı. Bunun üzerine de vatandaşların üzerindeki doğal gaz faturası yükünü hafifletmek adına Erdoğan, 25 metreküp doğal gaz tüketim desteğini başlattı. Ancak yapılan indirim, tüm yıl yapılan sert zamların yerini tutamadı.

Doğal Gaza 2022'de Yüzde 164 Zam Gelmişti 

AKP iktidarı, enflasyonun son 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan ekonomi politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefi haline geldi. Halkın elektrik faturası 2022'de %184, doğal gaz faturası ise %164 oranında zamlandı. Yoksulluk sınırının altında olan birçok vatandaş, artan faturaları ödeyemediği için soğuk kış aylarında zorlu bir mücadele verdi.

BOTAŞ'ın Borcu Ertelenmişti 

Geçtiğimiz Ocak ayında Rusya'nın Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından alınan 20 milyar dolarlık doğal gaz borcu ertelenmişti. Ancak, 2022 bütçesi, sermaye giderleri ve borç verme miktarları açısından beklenenin çok altında kalmıştı ve bu nedenle BOTAŞ'ın Rusya'ya olan borcunun ertelenmesine neden olmuştu.

İktidar, Rus gazı ödemelerini seçimlerden sonraya ertelemiş olsa da son bir yıl içinde doğal gaza yapılan zam oranı yüzde 164'e yükselmiş durumda. Hükümet, bu zamana kadar doğalgaz faturalarını vatandaşlardan tahsil ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamasına göre, hanelerde kullanılan 25 metreküp doğalgazın bedeli devlet tarafından karşılanacak. Bu tutar ortalama olarak 120 TL ediyor ve yıllık olarak 1440 TL'ye tekabül ediyor. Yani, bir hane eğer aylık olarak 120 TL'lik - 25 metreküp doğal gaz tüketirse, fatura ödemeyecek. Bu da sadece 1 aylık süre için geçerli olacak.

Örnek Hesaplama

Örnek bir hesaplama yapacak olursak, 1440 TL'lik faturanın yüzde 164 zamla birlikte hesaplanması durumunda; önceki fatura tutar 878 TL çıkıyor. Bugün ise bu tutar 878 TL + 1440 TL, yani 2 bin 318 TL ediyor. Bu nedenle de 1 yılda doğal gaz faturasına 2 bin 318 TL ödeyen bir vatandaş, 25 metreküplük yardımın ardından sadece geçen yıl uygulanan zamları ödememiş olacak. Yani, 25 metreküplük yardım, yapılan yüzde 164'lük zammın karşılığı olacak.