Dünya Çevre Günü'nde Arıtma Tesisi Temeli Atıldı

Dünya Çevre Günü'nde Arıtma Tesisi Temeli Atıldı
Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma töreni 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde gerçekleştirildi.

Paşaçayırı Mevkisinde inşa edilecek Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma töreni 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde gerçekleştirildi. Törene CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, yüklenici firma Esen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Esen, belediye başkan yardımcıları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin gönderdiği mesajlar okundu.

Esen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Esen, 2019 yılında tesisin işletmeye alınacağını söyledi.

İleri biyolojik atıksu arıtma tesisinin "Edirne'nin binlerce yıllık rüyası, yüzler yıllık hayali, arzusu, umudu, isteği" olduğuna vurgu yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: "Türkiye’de arıtma olmayan şehirlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Edirne bu şehirlerden biri olmanın utancı içindeydi. Keşan, Havsa yaptı, Süloğlu, Uzunköprü ilçelerimiz daha önce arıtma tesislerini yapmıştı. Tarihe tanıklık yapmış, tarihi yaşayan, Osmanlı’ya başkentlik yapmış koskoca bir şehirde binlerce yıl yaşayan kavimlerin, milletlerin atıklarını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan olduğu gibi doğaya deşarj etmişsiniz." dedi.

Tesisin sözleşme süresinin 2,5 yıl olduğunu, tesisin bu süreden çok daha önce tamamlanacağını ve işletmeye alınacağını ifade eden Gürkan, artık Edirne'ni evsel ve kanalizasyon atıklarının doğayı, çevreyi, su kaynaklarını kirletmeyeceğini söyledi. Tesisin KDV hariç 28 milyon TL'ye ihale edildiğini söyleyen Gürkan; 2033 ve 2048 yıllarına kadar şehir merkezi nüfusunun artış oranı ve tesise girecek atık su miktarının hesaplandığını, 2033 yılında şehir merkezi nüfusunun 213 bin 972, 2048 yılında 278 bin 929 kişi olacağının ve 2033 yılında günde 38 bin 899 metreküp, 2048 yılında günde 50 bin 612 metreküp atık su oluşacağının tahmin edildiğini söyledi. Gürkan, hesaplamalarda İller Bankası Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğine göre kişi başı su kullanım değerleri tablosu ve Edirne Merkez'de 2011 - 2013 yılları arasında gerçekleşen günlük su tüketim değerlerinin ortalamasının alındığını söyledi.

Karaağaç dışında 23 mahallenin 467 bin 791 metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesi tesise bağlanacak. Tesisin inşaat alanının yaklaşık 90 bin metrekare olacak. Tesiste kaba ızgara, ince ızgara, kum tutucu, biyofosfor tankı, uzun havalandırma havuzu, çökeltim havuzu, çamur susuzlaştırma binası ve deşarj üniteleri bulunacak. Edirne Jet Haber