Dünyanın En Büyük Tavasının Rekor Denemesi Yapıldı [VİDEO]

Dünyanın En Büyük Tavasının Rekor Denemesi Yapıldı [VİDEO]
8. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali kapsamında dünyanın en büyük tavasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için rekor denemesi yapıldı.2 ton ağırlığında, 80 santimetre yüksekliğinde ve 704 santimetre çapındaki...

8. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali kapsamında dünyanın en büyük tavasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için rekor denemesi yapıldı.

2 ton ağırlığında, 80 santimetre yüksekliğinde ve 704 santimetre çapındaki tavada 600 kilo ciğer pişirildi. Rekor denemesi için 2 bin 520 litre ayçiçek yağı, 150 kilo un, 12 ton odun ve 3 ton kömür harcandı.

Edirne tava ciğerini tüm dünyaya tanıtmak isteyen Edirne Belediyesinin yaptırdığı paslanmaz saçtan imal edilen tava; platform, alt yakıcı ve tava olmak üzere 3 bölümden oluştu. 9 metre çapındaki platformda ustalar gezip ciğer pişirdiler.

Rekor denemesinde Edirne Belediyesi tarafından tüm önlemler alındı. Edirne Belediyesi İtfaiye ekipleri ve sağlık personeli alanda hazır tutuldu. Rekor denemesinde Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcileri Prof. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü yer alırken; gözlemci olarak da Mimar Elif Uras, Mimar Emine Yaravlı, Gıda Mühendisi Kadir Süzme ve Hijyen Uzmanı Ezgi Özkan bulundu.

Daha sonra Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcileri tarafından tavanın metre ile ölçümleri yapıldı ve bunlar video ve fotoğraf ile belgelendi. Ölçümün ardından dev tava vinçle tavanın ısıtılacağı platforma oturtuldu. Tavanın sıcaklığı 180 dereceye ulaştığında 150 kilo ciğer Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ve ciğer ustaları tarafından tavaya salındı.

Dünyanın en lezzetli ciğerinin Edirne’de olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, rekor denemesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Dünyanın en lezzetli ciğerinin dünyanın en büyük tavasında pişmesi gerektiğini belirten Gürkan, rekor denemesinin Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylanmasının ardından tavanın, ciğer ve ciğer ustasının yer aldığı heykelle birlikte sergileneceğini söyledi. Gürkan: "Edirne ilk defa bir rekor denemesine şahitlik ediyor. Seni seviyoruz Edirne." dedi.

Pişirilen ciğer daha sonra Edirne halkına ikram edildi. Edirne Jet Haber