Düzensiz Göçe Yönelik Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

Düzensiz Göçe Yönelik Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
Trakya bölgesi ve Ege Denizi'ne kıyısı olan illerin düzensiz göçe yönelik üst düzey koordinasyon toplantıları Edirne'de düzenlendi.

"Ege Denizine Kıyısı Olan İllerin Düzensiz Göçe Yönelik Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı" ve "Trakya Bölgesi Düzensiz Göçe Yönelik Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı" Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde Edirne'de düzenlendi.

Toplantıya; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Muğla Valisi Esengül Civelek, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Çanakkale Valiliği adına Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, İzmir Valiliği adına Vali Yardımcısı Aydın Memük, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, vali yardımcıları, jandarma komutanları, emniyet müdürleri ve ilgili birim yetkilileri katıldı. Toplantının başkanlığını Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı.

"TÜRKİYE BİR NUMARALI ÜLKE HALİNE GELDİ"

Toplantının açılışında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Türkiye'nin 10 yıl öncesine kadar her zaman düzensiz göç için transit ülke algısıyla ele alındığını, devletlerin hayatında çok fazla bir süre sayılmayacak 10 yıl içinde Türkiye'nin düzensiz göç açısından hedef ülke haline geldiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerin gündemlerinin ilk maddelerinden birinin düzensiz göç olduğunu belirten Vali Canalp, Türkiye'nin en fazla göçmeni barındıran ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2017 yılında uluslararası en fazla insanı yardımı yapan ülke olduğunun altını çizen Vali Canalp: "İki açıdan da ülkemiz dünyanın bir numaralı ülkesi haline gelmiştir. Bu rakamlar düzensiz göçün ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından bizim için çok önemlidir. Ülke olarakbazı önlemleri alma durumumuz ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.

Ulusal göç politikası ile yapılan uygulamalardan birinin iller arasındaki koordinasyonu sağlamak olduğunu ifade eden Vali Canalp; valiler, il jandarma komutanları, emniyet müdürleri, sahil güvenlik ekipleri, il göç idareleri ve ilgili diğer kurumların bir araya gelerek İzmir merkezli bir mekanizma kurduklarını anlattı.

İzmir'in arından Trakya bölgesi için de aynı mekanizmanın devreye koyulduğunu anlatan Vali Canalp: "Trakya ve Ege için kurulan mekanizmanın yakın bir gelecekte tüm Türkiye için geçerli hale geleceğini biliyoruz." dedi. Daha önce Trakya bölgesi olarak Tekirdağ ve Edirne'de toplantı yaptıklarını söyleyen Vali Canalp, bu toplantıda Ege ve Trakya'nın bir araya geldiğini belirtti.

Vali Canalp: "Karadeniz'den Akdeniz'e kadar bütün bir hat boyunca ele alınması gereken konular itibarıyla çok daha anlamlıdır. Çünkü bu hat Türkiye'de düzensiz göçmenlerin dörtte üçünün yakalandığı hattır. Bizler hepimiz burada alınacak kararlarla düzensiz göçe karşı ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunlara katkı sağlayacağız." diyerek açılış konuşmasını tamamladı.