Edevlet Hasar Tespit Sorgulama! Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Edevlet Hasar Tespit Sorgulama! Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ili derinden etkileyen depremlerin ardından, bölgede yaşayan kişiler evlerin hasar durumlarını merak ediyorlar. İki büyük deprem sonucunda evlerin hasar alıp almadığını merak eden...

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ili derinden etkileyen depremlerin ardından, bölgede yaşayan kişiler evlerin hasar durumlarını merak ediyorlar. İki büyük deprem sonucunda evlerin hasar alıp almadığını merak eden vatandaşlar, araştırmalar yapmaya devam ediyorlar.

Edevlet Hasar Tespit Sonucu

e-Devlet'e TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Hasar Tespit Sorgulama ve İtiraz İşlemleri başlığında hasar tespit ile ilgili sonuçlara ulaşılabilir.

İl İl Hasar Tespit Sorgulama

e-Devlet'in yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 'Hasar Tespit' adresinden de binaların durumlarına ilişkin bilgi edinilebilir.

Hasarsız, Az Hasarlı, Orta Hasarlı, Ağır Hasarlı Ne Demek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre, hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların tanımları şu şekilde:

Hasarsız Binalar: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Az Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Orta Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. "Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

Ağır Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının / ayrılmaların olduğu binalardır. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

Acil Yıkılacak Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.