Edirne 5. Kitap Fuarı, 'Okuma Zili'yle Açıldı

Edirne 5. Kitap Fuarı, 'Okuma Zili'yle Açıldı
46 seçkin yayınevi ile 87 yazara ev sahipliği yapacak olan Edirne 5. Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Onur Konuğunun Prof. Dr. Emre Kongar olduğu kitap fuarı, 'okuma zili'nin çalınmasıyla kapılarını ziyaretçilere açtı. 

46 seçkin yayınevi ile 87 yazara ev sahipliği yapacak olan Edirne 5. Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Onur Konuğunun Prof. Dr. Emre Kongar olduğu kitap fuarı, 'okuma zili'nin çalınmasıyla kapılarını ziyaretçilere açtı.

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Edirne Kitap Fuarı, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Kitap fuarı, 15 Ekim 2017 Pazar günü saat 20.00'ye kadar ziyarete açık olacak.

Açılış törenine Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne 5. Kitap Fuarı Onur Konuğu Prof. Dr. Emre Kongar, siyasi parti il başkanları ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediyelerin görevlerinin  yol yapmak, çöp toplamak, altyapı hizmetlerini görmek, insanların evlerine rahat gidip gelmelerini sağlamak gibi hizmetlerle sınırlı kalmadığını belirtti. Bunların belediyeciliğin temel hizmetleri olduğunu ifade eden Gürkan: "Günümüzde asıl belediyecilik etkinlikleri kültürle, sanatla, şehrin sosyal ve kültürel gelişimine yaptığınız katkıyla ölçülebilen faaliyetlerdir." dedi.

Edirne Belediyesi olarak birçok kitabın basımını gerçekleştirdiklerini söyleyen Gürkan, kendilerine 'Bu başkan ne gibi hizmetler yaptı?' şeklinde birçok soru sorulduğunu söyledi. Bu soruya yanıt veren Gürkan: "Ben şunu söylüyorum; yaptığımızı, yapmadığımızı Edirne halkı çok iyi biliyor. Ama hiçbir şey yapmamış bile olsak, bu kitapları basmış olmak, onları Edirne'nin kültür ve sanat hayatına kazandırmış olmak bile tek başına bizim için yeterli. Her şeyi yenileyebilirsiniz; örneğin ekonomi bozulur, bir ekmek yerine yarım ekmek yer, düzeltirsiniz. Yollarınız bozulur, yaparsınız; binalarınız yıkılır, daha güzelini yaparsınız. Ama bir milleti millet yapan, bir ülkeyi ülke yapan, bir devleti devlet yapan kültürü, sanatı hayatınızdan çıkarırsanız; onda geriye doğru gidersiniz, onu maalesef bir daha yerine koyma şansınız olmaz. Kaybedilen her kültür değeri, basmadığımız her kitap, yasakladığımız, yaktığımız her yayın, gazete, kültürel faaliyet; aslında farklında olmadan bu ülkede açtığımız bir cezaevidir, o cezaevinin içine koyduğumuz insanlardır. Cezaevi sadece dört duvar, dikenli teller değildir. Bazen bir milleti kültürden, sanattan yoksun bırakarak; aynen Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, o milletin sanat damarlarını da kopartırsınız." şeklinde konuştu.

Geçen yıl kitap fuarına 45 bin ziyaretçinin geldiğini açıklayan Gürkan: "Bu yıl da 46 yayınevi ve 87 yazlarla Edirnelileri, bölgemizdeki tüm dostlarımızı; kültürle, sanatla doyurmayı hedefliyoruz." diyerek Onur Konuğu Prof. Dr. Emre Kongar'a şükranlarını sundu.

Gürkan'dan sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancığlu: "'Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür' diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu yere en yakın topraklarda bulunuyoruz. Ulu Önder'in yaşamı boyunca 4 binin üzerinde kitap okuduğunu biliyoruz. Çok değerli belediye başkanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisi şehrimizi bir kültür kenti haline getirdi, bizi kitapla buluşturdu ve Edirneli yazarların kitaplarını da basarak halkla paylaştı." dedi.

Daha sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ise, kitap fuarlarında her yıl artan ilgiyle karşılaştıklarını söyledi. "Geçmişimizi kitaplardan öğreniyoruz, geleceğimize kitaplar gönderiyoruz. Ama maalesef şu an 158 gazeteci ve yazar Silivri Cezaevi'nde cezalandırılıyor. Hatta basılmamış kitaplardan dolayı Ahmet Işık şu an cezaevinde. Maalesef Fetullah Gülen operasyonu adı altında aydın insanlarımız cezaevine giriyorlar. Böylelikle insanlarımızın aydınlanması, bilgi sahibi olması engelleniyor. Bu kitap fuarı bu anlamda da çok önemli. Bu diktatörlüğün bir an önce son bulması için okuyacağız, okuyacağız, okuyacağız. Sayın başkanıma teşekkür ediyorum, Edirnemize hayırlı olsun." şeklinde konuştu.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, konuşmasına, Edirne Valisi Günay Özdemir'in bir program nedeniyle kitap fuarı açılışına katılamadığını belirterek, Özdemir'in selam ve iyi dileklerini ileterek başladı. Bireyin temel ihtiyaçları listesinde kitabın 235'inci sırada olduğunu söyleyen Karslıoğlu: "Kültürel dünyada rekabet gücünü elde etmek için, Ulu Önder Atatürk'ün bizlere göstermiş olduğu çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için gençlerimize ve çocuklarımıza bir an önce okuma alışkanlığı kazandırılması gerekir. Bugün beşincisini açacağımız kitap fuarı böyle bir alışkanlığın kazandırılmasında bize büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

KONGAR, ZİYARETÇİLERİN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Edirne 5. Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu Prof. Dr. Emre Kongar, konuşmaya başlamadan önce fuara katılanların fotoğrafını çekti. Kongar, fotoğraf çekerken: "Herhangi bir sosyal medya hesabı olan el kaldırsın." dedi. Kongar: "Çağdaş medeniyeti yakalamak sadece sosyal medya kullanmakla değil, okuyarak oluyor. Ancak okuyarak Edirne'yi hak ettiği yere koyabiliriz. Türkiye'deki bir olayı anlatırken 'Edirne'den Hakkari'ye kadar' diyoruz. Edirne, Türkiye'nin sınırını belirleyen bir simgedir. Hangi sınır; Avrupa. Edirnelilerin üzerine düşen görev; Edirne'den Hakkari'ye kadar kültür ülkesi haline gelecek bir kavramı geliştirmektir." şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Emre Kongar’a üzerinde Selimiye Camii'nin bulunduğu çini tabağı hediye ederek: "Ben bu hediyeyi hazırlarken arkadaşlarım garip garip baktılar. Sosyal demokrat bir başkan ve sosyal demokrat olan Emre Kongar. Bu milleti öyle bir böldüler ki, Atatürk'ü seviyorsanız, Kanuni'yi sevmemek zorundasınız. Cumhuriyetçi iseniz Osmanlı’yı kötülemek zorundasınız. Ben bunu tümüyle reddediyorum. Osmanlı da bizim Cumhuriyet de bizim." şeklinde konuştu.

Emre Kongar’ın 'okuma zili'ni çalmasıyla birlikte kitap fuarı da kapılarını ziyaretçilerine açmış oldu. Bu sene kurdele kesme geleneğini değiştirdiklerini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "derse başlamak, okumaya başlamak" manasında çan (zil) çalarak kitap fuarını açtıklarını söyledi. Kitap fuarı, 15 Ekim 2017 Pazar günü saat 20.00'ye kadar ziyarete açık olacak. EJH