Edirneli Öğrenciler İkinci Oldu
MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen; fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki yetenekli lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara özendirmeyi amaçlayan “27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. Edirne'den; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencileri, biyoloji alanında ikincilik ödülüne layık görüldü.
Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül törenine onur konuğu olarak katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan köklü bir platform haline geldiğine dikkat çekti.
Bu yıl ilk defa büyük eğitimci ve MEF Eğitim Kurumlarının Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adı ile anılan ve 8-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında MEF Üniversitesi’nde gerçekleşen yarışmada sergilenen projeler arasında, Türkiye’den Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencileri, biyoloji alanında ikincilik ödülüne layık görüldüler.
MEF Eğitim Kurumları tarafından, 1991 yılından bu yana, lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara teşvik etmek amacıyla düzenlenen ve bu yıl ilk defa büyük eğitimci ve MEF Eğitim Kurumlarının Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adı ile gerçekleşen “27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni 11 Mayıs 2018 Cuma günü, MEF Okulları İstanbul, Ulus Kampüsü’nde TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik’in onur konuğu olarak katılımı ile gerçekleştirildi.
Tüm dünyadan başvuruda bulunan toplam 766 proje arasında yapılan ön eleme sonucunda Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşma ile dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan köklü bir platform haline geldiğine değinerek şunları söyledi: “Eğitim, TÜSİAD’ın, kuruluşundan bu yana, en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmaya odaklı bir iş dünyası kuruluşu olarak, eğitimin ülkemizin kalkınmışlık seviyesinin önemli bir ölçütü olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gençlerle ülkemiz gençlerinin bilim ve araştırma eksenli bir proje yarışmasında kaynaşması, bilgi ve heyecanlarını paylaşması ve bu geleneğin 30’uncu yılına yaklaşması kıvanç duyulacak bir başarıdır.” Bilecik, gençlere de seslenerek bazı tavsiyelerde bulundu: “Sevgili gençler, emin olun, katıldığınız etkinliğin adı bir yarışma olsa da burada kazanan hepinizsiniz. Sizlere bazı tavsiyelerim olacak: Eğitimin ve öğrenmenin ömür boyu devam ettiğini hiç unutmayın. Uzmanlaşmak istediğiniz alanları iyi seçin. Asla size hazır olarak sunulanla yetinmeyin. Dünyayı, farklı ülkeleri, farklı kültürleri tanımaya çalışın. Bu deneyiminizin ve girişimci ruhunuzun, yaşamınız boyunca en büyük gücünüz olacağını unutmayın. Daima hayal kurun, sorgulayın, planlayın ve harekete geçin. Hayata nasıl bakarsanız o da size öyle cevap verir. Hiçbir şeyden korkmayın. Çok çalışın, şimdiden hedefleriniz olsun. Daima daha iyi yerlere, daha yükseklere hedef koyun.”
MEF Üniversitesi’nde 8 Mayıs 2018 tarihinden itibaren üç gün boyunca sergilenerek kamuoyuna ve jüriye sunulan projelerde bu yıl en fazla, lise öğrencilerinin veri işleme teknolojileri ile yaşamın kolaylaştırılması, biyolojik ve doğayla uyumlu arıtma teknikleri, çevre dostu yeni tedavi ve sağlık destek bileşikleri, ekonomiye etkisi olan zararlılarla doğal savaş ile mikroişlemci destekli kontrol sistemleri ve ölçüm düzenekleri kullanarak geliştirdikleri projeler dikkat çekti. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 152 öğrencinin hazırladığı 90 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada jüri üyelerinin ortak görüşü, günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren ve hayata geçirilebilecek birçok proje olduğu yönündeydi.
MEF Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın 27’ncisine katılan öğrencilerin seçtikleri araştırma konularına bilgi birikimleri ile son derece hakim oldukları ve kendi ihtiyaçlarına göre sistem kurabildikleri de ayrıca gözlemlendi.
Başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İngiltere, İsveç, İsviçre, Karadağ, Makedonya, Malezya, Polonya, Rusya, Slovakya ve Slovenya’nın da da katıldığı yarışmada yurt dışından gelen öğrenciler de uluslararası arenada ülkelerini temsil etmenin heyecanını ve onurunu yaşadılar.
YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)
Fizik: Gelişim Koleji / İzmir
Manyetik alan ile ayarlanabilen sıvı mercek yapımı ve mikroskop tasarımı
Kimya: Özel Kültür Fen Lisesi/ İstanbul
Elektroeğirme yöntemiyle yumurta kabuklarından doğal hidroksiapatit takviyeli, biyouyumlu ve biyobozunur nanobiyokompozit damar doku eldesi
Biyoloji: Özel Sev Lisesi / İstanbul
Tip 2 diyabet ve hipertansiyon ilaçlarının etken maddeleri metformin ve captopril’in sinerjistik ilişkisinin incelenmesi
YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)
Fizik: Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik / Slovenya
Radyoamatör ekipman ile radyoastronomi
Kimya: Batory High School / Polonya
Yağ şalgamı, karabuğday, çam balı ve propolis gibi farklı bal türlerinin antioksidan özelliklerinin incelenmesi
Biyoloji: Tbilisi Classical Gymnasium / Gürcistan
Labaratuvar fareleri üzerinde, karaciğer dokusu mitotik indeksine bazı gıda katkı maddelerinin etkileri
İKİNCİLİK ÖDÜLLERİ (ULUSAL)
Fizik: Cağaloğlu Anadolu Lisesi / İstanbul
Akıllı UV bileklik
Kimya: İzmir Özel Ege Lisesi/ İzmir
Kemik kırıklarına yönelik yenilikçi akıllı materyal: Polimer bazlı 3D doku iskeleleri
Biyoloji: Keşan Ticaret Sanayi Odası Anadolu Lisesi / Edirne
Bilinmeyen maksimum etkili kurbağa gübresi
İKİNCİLİK ÖDÜLLERİ (ULUSLARARASI)
Fizik: XV.Gimnazija / Hırvatistan
Hangi ampulün daha fazla ısı yaydığını belirlemek için dijital holografi kullanmak
Kimya: Chigwell School / İngiltere
SERS substratları olarak biyosentezlenmiş gümüş nanopartiküller kullanılarak Escherichia coli bakterilerinin tespiti
Biyoloji: Gymnázium sv. Mikuláša, Prešov / Slovakya
UVA ve UVB radyasyonunun engellenmesinde lignin ve doğal yağların potansiyel kullanımı
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ (ULUSAL)
Fizik: Sivas Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Sivas
Fizik Tedavide Tendon Hastalığında Kullanılacak Flex Sensörlerle Çalışan Eldivenin Donanım ve Yazılımı
Kimya: İzmir Fen Lisesi / İzmir
Sentez Gazlardan Mikroorganizmalar İle Biyoetanol Üretimi
Biyoloji: İzmir Özel Ege Lisesi / İzmir
Cell-Fie Eğitim Kiti
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ (ULUSLARARASI)
Fizik: School #1553 n.a. V.I. Vernadsky / Rusya
Darbe genişlik modülasyonu (PWM) ile kontrol edilen RGB LED’in parlaklık karakteristikleri üzerine araştırma
Kimya: SMUGS, D-r. Pance Karagjozov / Makedonya
Koloidal gümüşün antibakteriyel etkisi ve diğer antibakteriyel maddelerle karşılaştırılması
Biyoloji: II Stefan Batory High School / Polonya
Seçili ağır metallerin (kadmiyum, kurşun ve çinko) kahverengi hardal (Brassica juncea) ve ıspanak (Spinacia oleracea) kullanılarak topraktan uyarılmış bitkisel arıtımı
İNOVASYON ÖDÜLÜ
Fizik: Cağaloğlu Anadolu Lisesi / İstanbul
Akıllı UV Bileklik
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ ÖZEL ÖDÜLLERİ
Fizik: Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi / İstanbul
Görme Engelli Bireyler İçin Sesli ve Hissedilebilir Resim Okuma Sisteminin Geliştirilip Prototipinin Üretilmesi
Kimya: Alfa Akademi Koleji / Ankara
İlaç etkinlik ve ekonomikliğini artırmak için alternatif bir yöntem
Biyoloji: Özel Güngören Uğur Anadolu Lisesi / İstanbul
Yutsak mı yutmasak mı? (Zeytin çekirdeğindeki embriyo)