Enez Müze İstiyor

Enez Müze İstiyor
Enez’de kültürel mirasın korunması, Enez’den çıkartılan tarihi eserlerin Enez’de sergilenmesi ve Enez’de bir müze açılması için emekli öğretmen Celal Karakaş tarafından bir imza kampanyası düzenlendi.

Enez’de kültürel mirasın korunması, Enez’den çıkartılan tarihi eserlerin Enez’de sergilenmesi ve Enez’de bir müze açılması için emekli öğretmen Celal Karakaş tarafından bir imza kampanyası düzenlendi.

“Enez Tarihine Sahip Çıkıyor” sloganı ile yola çıktıklarını belirten Celal Karakaş: "Enez kazılarında çıkartılan tarihi eserlerin Enez’de sergilenmesi ve Enez’de bir müze açılması için Enez Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının da desteğiyle başlattığımız kampanyamıza başta Enez halkı olmak üzere, bütün kurum ve kuruluşlardan büyük destek gördük. Duyarlı yaklaşımlarından dolayı hepsine teşekkür ederiz. Kampanyamızda, Enez’den bilimsel araştırmalarla gün ışığına çıkartılan kültürel varlıkların Enez’de, yani ait olduğu yerde sergilenmesini istiyoruz. İnsanlığın ortak mirası olan bu eserler, bir turizm cenneti olan Enez’e çok büyük bir değer katacaktır." dedi.

"ENEZ BÜYÜK BİR AÇIK HAVA MÜZESİ"

Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz: "Enez (Ainos), 8500 yıllık kültür birikimiyle bölgenin en önemli merkezi ve büyük bir açık hava müzesi konumundadır. Bu kültürel birikimin yerinde korunarak sergilenmesi için Enez’e bir müze açılması gerekmektedir. Müzeler, artık sadece eserlerin sergilendiği ve depolandığı mekânlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı, bilimsel yayınların yapıldığı, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları hâline gelmiştir." dedi.

"TARİHİ ESERLER YERİNDE GÜZELDİR"

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı: "Kültürel, doğal ve ekolojik varlıklar yönünden çok zengin olan Enez’de turizm, iki ayla kısıtlı kalmaktadır. Enez’de turizmi on iki aya yaymak için deniz turizminin yanında kültür ve doğa turizmine de önem vermeliyiz. Bunların yanı sıra Enez’deki arkeolojik kazılar da çok önemlidir. Her yıl yapılan kazılardan yeni eserler ortaya çıkmaktadır. Bu kazılarda her yıl artarak ortaya çıkartılan tarihi eserler, Enez’de bir müze kurulmasını zorunluluk haline getirmiştir. Kültürel varlıklar ortak mirasımızdır. Enezlilerin kültür gibi önemli bir konuda el ele vermiş olmalarını görmek çok önemlidir vebu da Enez için büyük bir şanstır." dedi.

"ENEZ'E MÜZE AÇILMASI ZORUNLULUKTUR"

Enez İl Genel Meclisi Üyeleri Şenol Kılıç ve Erol Açık ise: "Edirne Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerin yüzde 85’i Enez’den çıkartılan eserlerden oluşmaktadır. Ayrıca depolarda da 5-6 müze açacak kadar eser de sergilenmeyi beklemektedir. Bu nedenle Enez’de bir Müze açılması zorunluluk arz etmektedir. Bu müzenin açılması, güzel Enez’imizin gelişimine, tanıtımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır." dediler.

Enez kazılarını yürüten Prof. Dr. Sait Başaran: "Enez, 8500 yıllık geçmişiyle arkeolojik olarak bölgenin en önemli merkezidir. Kazılar neticesinde ortaya çıkarılan taşınabilir durumdaki kültürel varlıklarımızın yerinde korunmaları ve taşınmaz durumdaki kültür varlıklarıyla aynı alanda teşhir edilmeleri daha anlamlı olacaktır. Enez’in kültür mirası olan bu eserlerin Enez’de kurulacak bir müzede sergilenmeleri en büyük arzumuzdur. Enez kazılarının halen devam ediyor oluşu, her yıl yeni eserlerin ortaya çıkması ve kale içindeki Fatih Camii’nin restore ediliyor olması da Enez’de bir müze açılmasını zorunlu hale getirmektedir." dedi.

2017 yılını 'Enez Yılı' ilan eden Edirne İl Genel Meclisi, ekim ayı toplantılarını Enez’de yaptı. Toplantı sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne iletilmek üzere hazırlanan dilekçe ve toplanan 1450 imza, kampanyayı düzenleyen emekli öğretmen Celal Karalaş tarafından İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş'e teslim edildi. EJH