Enez'in Ekonomisi Konuşuldu

Enez'in Ekonomisi Konuşuldu
Keşan Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla Enez'in ekonomisi masaya yatırıldı.

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneğinin düzenlediği 'Enez'e Değer Katacak Etkinlikler' serisinin dördüncüsü ve 2018 yılındaki son etkinliği gerçekleştirildi. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ve kurul üyelerinin de katıldığı toplantda Enez'in ve bölgenin ekonomik sorunları, potansiyeli ve alternatif kalkınma modelleri konuşuldu. 

16 Aralık 2018 Pazar günü gerçekleştirilen toplantının açılışında Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı İsmet Esengin, Enez Kaymakamı Elif Canan, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı konuştu.

Kaymakam Canan, KTSO ile bir arada olmanın önemli olduğunu düşündüğünü vurgulayarak: "Enez'den her kesimden insanın sabahın bu vaktinde bir araya gelerek burada Enez'in sorunlarını tartışıyor olmasından çok mutluyum. Sezonun 3 ayla kısıtlı olmasının aşılabilmesi ve turizmin 12 aya yayılabilmesi için alternatifler tartılışmalı." dedi ve bazı örnekler verdi.

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Bostancı; Enez'in gidilecek son nokta olması dolayısıyla buraya ancak merak edenlerin ya da tesadüfen duyanların geldiğini, o nedenle tanıtıma çok önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Enez'de tarım ve hayvancılığın da çok önemli olduğunu söyleyen Bostancı, bu konuda da çeşitli alternatiflerin düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, yaptığı sunumda bölgenin genel ekonomik yapısını rakamlarla ortaya koydu ve Enez'in bölge için önemini çeşitli örneklerle vurguladı. Enez’in ekonomik yapısında tarımın payının yüzde 70 olduğunu belirten Şapçı; hizmet sektörünün, özellikle turizmin payının arzulanan seviyenin çok uzağında olduğunu belirtti. Gerek Keşan’da kurulacak gıda organize sanayi bölgelerinin gerek 1/25000 master planının, gerekse tarım ve turizm sektöründe yapılacak nitelikli yatırım ve uygulamaların katkısı ile bölgenin yetişmiş işgücünün de katılımı ile sağlıklı bir kalkınma modeli uygulanabileceğini tablolar ve grafiklerle ifade etti. KTSO olarak Enez'in her sorununa destek olamadıklarını bildiklerini belirten Şapçı: "Ancak sabahın bu saatinde burada toplanan insanları görünce önümüzdeki günler için çok umutlandım. Enezliler ile birlikte pekçok şeyi başarabileceğimize inanıyorum." dedi. 

Şapçı daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı ve önerileri dinledi.

Toplantının sonunda Enez Kaymakamı Elif Canan, KTSO Yönetim Kurulu Başkamı İsmail Şapçı'ya Enez Kartopu Gönüllüleri Derneğinin plaketini takdim etti.

Dernek Başkanı İsmet Esengin, toplantıya tüm siyasi parti temsilcilerinin yanında çok sayıda Enez sevdalısının da katıldığını, tüm konuşmaların çok yararlı ve ufuk açıcı olduğunu belirterek: "Konuşulanları uygulamak ve yaşama geçirmek için kitle örgütleri olarak bir çalışma grubu oluşturulmasının gerektiğine inanıyoruz. KTSO hem yöremiz hem de Enez için çok önemli ve deneyimli bir kurum. Enez'e yapacağı katkı ve önderlikle sürdürülebilir pekçok ekonomik modeli uygulamamız mümkün olacaktır." dedi.

Toplantıyla ilgili sonuç bildirisini yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Esengin, derneğin 2019 yılında da 'Enez'e Değer Katacak Etkinlikler' serisine devam edeceğini ve Ocak 2019'da Enez'de eğitim sorunlarını işleyeceklerini söyledi.