Eskiye Geri Döndük! Gelen Yüzde 200’lük Zam Sobaya Yöneltti

Eskiye Geri Döndük! Gelen Yüzde 200’lük Zam Sobaya Yöneltti
Ekonominin giderek daha kötü hale gelmesi vatandaşın cebini de evini de olumsuz olarak etkilemektedir. Havaların giderek soğumasıyla beraber milyonlarca kişi art arda gelen zamlar sebebiyle battaniyenin altında ısınmaya başladı....

Ekonominin giderek daha kötü hale gelmesi vatandaşın cebini de evini de olumsuz olarak etkilemektedir. Havaların giderek soğumasıyla beraber milyonlarca kişi art arda gelen zamlar sebebiyle battaniyenin altında ısınmaya başladı. Özellikle enerji fiyatlarında ve doğalgaz fiyatlarında artış gösteren zamlar kış gelmeden vatandaşın kara kara düşünmesine neden oldu. Bazı vatandaşlar çözümü soba almakta bulurken bazıları soba fiyatlarıyla ilgili araştırma yapmaya da başladı.

Kış mevsiminin yavaş yavaş gelmesiyle beraber insanlar doğalgazı açmamaya başladı. 2022 yılında kabul edilen resmi rakamlara göre enerji fiyatlarına  yüzde 110 zam geldiği belirlenirken bazı kurumlar tarafından açıklanan rakamlara göre yüzde 200’ün üzerinde zam geldiği belirlendi. Hal böyle olunca vatandaşlar sobaya yöneldi. Sobaya yönelince de soba satışları esnaf tarafından açıklanan verilere göre yüzde 80 oranında artış gösterdi.

Soba Satışları Arttı

Sobaya bu denli rağbet olması elbette soba fiyatlarını da yükseltmektedir. Geçen yıla göre satışları yüzde 80 oranında artması soba fiyatlarını da etkiledi. Ayrıca Rusya’nın doğalgaza kısıtlama getirmesi Avrupa ülkelerinin de sobaya yönelmesine neden oldu. Hal böyle olunca geçen yıl 500 TL’den başlayan soba fiyatları bu yıl 1500 TL’den satılmaya başlandı.

Ankara da bulunan Sobacılar Çarşısı esnafı soba satışlarıyla ilgili yaptığı açıklamada:

"Fakir fukaranın yakacağı bir sobası var. Odun, çıra buluyor, yakıyor. Geçen seneye göre yüzde 80 arttı diyebiliriz. Hep binalara soba kuruyoruz. Özellikle Çankaya-Kızılay taraflarında hiç almayan yerler soba alıyor şimdi. Özellikle palet ve kuzina sobaları tercih ediyorlar. İşyerleri alıyor, evler de alıyor. Şu anda doğalgaz aldı başını gitti. Yani fakir kesimlerin hepsi soba kullanıyor. Bir binada 20 tane daire varsa 10 tanesinin sahibi gelip soba fiyatlarını soruyor. Ben buna şahidim. Yakacak fiyatları arttı, meşe tonu 7,5 milyar oldu o da arttı ama yolda odun, çıra bulan adam eve götürüp ısınıyor. Şu mevsimde ben doğalgaz yakmıyorum, soba yakıyorum. Fakir kesimdenim. Günde 20-25 tane soba satıyoruz" dedi.