ETUS Şoföründen Engelli Vatandaşa Hakaret: "Hayvan"

ETUS Şoföründen Engelli Vatandaşa Hakaret: "Hayvan"
Engelli vatandaş Mehmet Abdu, minibüse bindiği esnada şoförün hakaretine uğradığını iddia etti. İddiaya göre ETUS şoförü Abdu'ya ve eşine 'Hayvan' dedi.

Geçirdiği trafik kazası sonucu felçli olarak Edirne’de yaşamını sürdüren %93 engelli raporu bulunan Kimya Mühendisi Mehmet Abdu, ETUS minibüs şoförünün hakaretine uğradığını iddia etti. “Önce yolcuları alacağım sonra sizin gibileri alacağım” diyen şoföre “Biz yolcu değil miyiz?” diye sorduğunu belirten engelli vatandaş, şoförün eşine ve kendisine “hayvan” dediğini iddia etti. Edirne Belediyesine şikayette bulunan Abdu: “Her seferinde kınama cezası verdiklerini bildiriyorlar. Bu da bir işe yaramıyor." dedi.

Engelli vatandaş Mehmet Abdu, Sultan Birinci Murat Devlet Hastanesinden çarşıya gitmek için bindiği minibüsün şoförünün kendisine ve eşine hakaret ettiğini iddia etti.

Mehmet Abdu, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sultan Birinci Murat Devlet Hastanesine gitmek için cuma pazarı durağından 2B minibüsüne bindim ve hastanede indim. Problemsiz bir şekilde hastaneye giderek işlerimi hallettim. Dönüşte merkeze dönmek için 2A minibüslerine binmek üzere hastane durağına gittim. Saat 10.00’da 22 M 0020 plakalı ETUS minibüsü geldi. Gelen yeni araç olmasına rağmen minibüs şoförü engelli rampasının açılmadığını gerekçe göstererek: 'Arkadan gelene binin' diyerek beni almadı. Ben ve eşim, herhangi bir tartışmaya meydan vermemek için şoförün söylediğine 'Tamam' diyerek sonraki minibüsü beklemeye başladık. Saat 10.10’da 22 M 0018 plakalı araç geldi. Ben arka kapı girişindeyken eşim ön kapıya giderek şoföre: 'Engelli rampasını açabilir misiniz?' dediğinde araç şoförü: 'Önce yolcuları alacağım, sizin gibileri sonra alacağım' dedi. Rampayı açtıktan sonra şoföre: 'Biz de yolcuyuz' dedim. Şoför yerine oturduktan sonra konuşmaya başladı. Bunun üzerine minibüsteki yolcular da şoförün konuşmasına tepki gösterdiler. Hatta yolculardan bazıları şoförün bize hakaretvari konuşmaları üzerine 'Sen ilk önce onu alacaksın sonra bizi alacaksın. İnşallah sen de ona benzersin, o zaman anlarsın onun ne düşündüğünü' dediler. Bunun üzerine şoför: 'Niye onları tutuyorsunuz?' dedi. Eşim de: 'Siz bana insan gibi konuşmadınız' deyince şoför: 'Ben hayvan mıyım, hayvan sizsiniz' dedi. Orduevi’nde inerek Edirne Belediyesine gittik ve belediye halkla ilişkilere dilekçemizi vererek şikayet ettik. Sonrasında ETUS Başkanı Hakan Giyik’i aradım. Giyik: 'Şu an konuşamıyorum' diye mesaj attı. Gelen mesaja cevap olarak: 'Sizin şoförlerin bir ‘hayvan’ demedikleri kalmıştı, şoförler onu da dedi' şeklinde yazdım."

" ŞOFÖRLERE VERİLEN CEZALAR İŞE YARAMIYOR"

ETUS’ta benzeri sorunlarla birçok sefer karşılaştıklarını, şoförlerin engelli rampası açmaktan rahatsız olduklarını ifade eden Abdu, şoförlerin hakaretvari konuşmalar yaptıklarını, bunun üzerine Belediyeye şikâyet dilekçesi yazdıklarında da olayların şoförlere ‘ihtar cezası’ ile geçiştirildiğini belirtti. Abdu: "Edirne Belediyesine de şikayetlerimi bildiriyorum, dilekçelerimi takip ediyorum, her seferinde encümen kararıyla şoförlere ihtar cezası veriliyor. Bu da bir işe yaramıyor, uğraştığımızla kalıyoruz." dedi.

"BELEDİYE BAŞKANINA ULAŞAMIYORUZ" 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a ulaşamadıklarını belirten Abdu: "Belediye Başkanımızla seçim öncesinde konuşup tokalaşıyorduk. Ama seçimlerden sonra ulaşılamayan kişi oldu. Kaç defa makamına gidip görüşmek istesek her seferinde sekreteri 'Başkanımız şuan şehir dışında, nereye gittiğini bilmiyoruz, ne zaman geleceğini bilmiyoruz' şeklinde standart cevaplar alıyoruz. Belediye Başkanımız gerçekten hep şehir dışına mı gidiyor, sekreteri gerçekten dönüş zamanını bilmiyor mu? Bunlara inanasımız gelmiyor. Ben vatandaşım, engelliyim ama cahil değilim. Ben kimya mühendisiyim, trafik kazasıyla bu duruma geldim. Şoförün dediğine göre biz acınacak, minibüse almaya değmeyecek ikinci sınıf vatandaş konumundayız. ETUS minibüslerini sadece hastaneye ulaşım için kullanıyorum. Hastaneye ulaşmamızı bile istemiyorlar. Gerekirse ücretini vereyim ama hakaret etmesinler." şeklinde konuştu.

"ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINI DEVLET VERİYOR VE HER AY BUNUN İÇİN ETUS'A YÜZ BİNLERCE LİRA ÖDEME YAPIYOR"

Mehmet Abdu; ücretsiz seyahatin, engellilere ve 65 yaş üzerindekilere devletin sağlamış olduğu bir hak olduğunu, bunun parasının zaten ETUS’a devletin kendileri adına ödediğini belirterek: "Recep Bey’in biz engellilere söylediği bir söz vardı; 'Engelliler evden çıkacak, Edirne’yi engelli kenti yapacağım, herkes kendi işini kendi görüp herkes evine mutlu olarak dönecek' diyordu. Şu anda öyle bir çalışma görmeyi bırakın; başta ETUS olmak üzere, daha çok bizi eve mahkum olmaya bırakıyorlar. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Eğer ki bizi almak bedava diye düşünüyorlarsa, bu bize devletimizin verdiği bir hak. Devletin ETUS’a engelliler için ödediği, minibüs başına aylık ücretin bin liraya çıktığını da öğrendik. ETUS’un yüzlerce aracı var, demek ki Devlet bizden alınmayan ücret için zaten bizim adımıza her ay yüz binlerce lira ödüyor. Buna rağmen şoförlerin hakaretine uğruyoruz.” dedi.

Abdu, şoförlerin her seferinde rampaları açarken surat astıklarını belirterek, ETUS minibüslerinin mekanik aksamı veya herhangi bir arızasının bakıma alındığı gibi, engelli rampalarının da bakım yapılarak çalışır duruma getirilmesi gerektiğini söyledi.

Şener Şentürk / Gündem gazetesi (Düzenlenmiştir)