"ETUS'ta Aktarmalı Sistemden Vazgeçilmeli"
Edirne Kent Konseyi, yeni şehir içi ulaşım (Edirne Toplu Ulaşım Sistemi, ETUS) güzergahlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Başkan Ziya Gökerküçük, mağduriyetleri giderecek düzenleme yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.
Basın açıklamasının tamamı şöyle:
"Yerel yönetimlerin başlıca görevleri arasında; kentlilerin ulaşım hakkını eşitlik ilkesine göre sağlamak vardır. Bunu yaparken de kentlinin ulaşması zorunlu olan sağlık kurumları, okullar, iş merkezleri, otogar, gar, pazarlar gibi önemli yerlere tüm kentlilerin ulaşabilmesi olanağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kentlilerin ulaşılabilir ve sağlıklı kent içi ulaşımını sağlamakla yükümlü yerel yönetimlerin büyük çoğunluğu bu görevlerini ne yazık ki şirketlere devretmişlerdir. Bu nedenle de kentliden ve kamusaldan yana tavır alması gerekirken sözleşme yaptığı şirket yetkililerine göre tavır alınabilmektedir. Maalesef belediyemiz de ulaşım hizmetini devretmişler arasındadır.
Edirne Belediye Meclisinin 06.09.2019 tarihli toplantısında alınan kararı gereğince; kent içi ulaşım hatlarında değişikliğe gidilerek ulaşım güzergâhları değiştirilmiştir. Dışarıdan bakınca bu değişikliğin; toplu ulaşımı hızlandırmak, daha ekonomik hale getirmek gibi amaçları olduğu görünmektedir. Bazı hatlar kaldırılırken bazı hatlar da eklenmiş veya değiştirilmiştir. Yenileme, ekleme, eksiltme yapılabilecek iken yeni alışmaya başladığımız bu büyük değişikliğe neden gerek duyulduğunu anlamış değiliz.
Alınan kararda, aktarmalı sistemin oluşturulduğu izlenimi vardır. Özellikle eski güzergahtaki 5/A ve 5/B minibüs hattındaki durak yolcularının devlet hastanesine ve yeni yerleşim yerine gidişi zorlaştırılmıştır. Bu hat üzerinde bulunan Açıçeşme, Somuncu Baba, Saraçhane gibi durakları kullananların kenar mahalleler olarak nitelendirdiğimiz yoksul vatandaşlarımızın kullandığı duraklar olduğu unutulmuş gibidir. Bu hatların üzerinde bulunan Babademirtaş, Çavuşbey ve Umurbey Mahalle Muhtarlarının tepkisi haklıdır.
Diğer yandan; Yıldırım, Yeniimaret tarafındaki semtlerden kalkan araçlar Talatpaşa ana arterinden geçerek hastaneye gittiklerinden yeni yerleşim ile gidiş-gelişler iki araç kullanmak ile mümkün olacaktır.
Kent yönetim hizmetleri her kentliye eşit yaklaşmakla beraber yoksunluk durumuna göre kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve yoksul kentlilere pozitif ayrımcılık sağlamak zorundadır. Kent içi ulaşımı toplu taşıma üzerine planlayan idareler bu grupların ulaşılabilir trafiğini de düşünürler. ETUS araçlarının güzergâhlarını düzenlerken de buna dikkat edilmesi gerekirken kenar semtlerde ikamet edenlerin aktarmaya zorunlu kılınması hatadır. Aktarmalı durumda bazı ayrıcalıklar olmuş olsa da tartışmalara neden olacak ve farklı sorunlar yaratacaktır.
Genelde yetersiz gelire sahip olan kentlilerimizin okula giden çocukları, çalışmaya giden yetişkinleri için yeni güzergâhlar sorun yaratacaktır. Sık sık değişiklikler yapmak; işine kolay gitmek veya çocuğunu okula yakın yerden okula göndermek amacıyla mesken kiralayanları bile zora sokmaktadır.
Edirne Belediye Meclisinin aldığı bu karar neticesinde 1 Ekim günü bir karmaşa yaşanacağı kaçınılmazdır. Bu hatlara alışmak ise ayları bulacaktır ve sorunlar büyüyecektir. Okulların açıldığı, toplumun hareketli günlere başladığı bir zamanda yapılan ve birçok hatası olan bu değişikliği değiştirmek de yeni sorunları beraberinde getirecektir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bunları yine görüşeceğiz ve tartışacağız.
Bu nedenle eksik ve hatalı olan yeni güzergah sistemindeki mağduriyetleri giderecek düzenleme yapılmasını, aktarmalı, iki araçla gidiş-gelişi öne çıkaran sistemden vazgeçilmesini ve toplu ulaşımı kullanan vatandaşlarımızın da görüşlerinin alınmasını talep ediyoruz."