Ev Alacaklar Dikkat! Ev Fiyatları Düşüyor Mu?

Ev Alacaklar Dikkat! Ev Fiyatları Düşüyor Mu?
İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Gaziantep gibi pek çok büyük şehrin dışında Türkiye genelinde de konut fiyatları artış gösteriyor. Türkiye’ye gelen göç dalgası ve artış gösteren enflasyona bağlı olarak inşaat malzemelerinin...

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Gaziantep gibi pek çok büyük şehrin dışında Türkiye genelinde de konut fiyatları artış gösteriyor. Türkiye’ye gelen göç dalgası ve artış gösteren enflasyona bağlı olarak inşaat malzemelerinin fiyatları da artış gösterdi. Bu durum da ev fiyatlarının artmasına neden oldu. Tüm bu gelişmelere de konut sıkıntısı yaşanması da eklendi. Konuyla ilgili uzmanlar tarafından açıklama yapıldı. Özellikle sosyal konutların gündeme gelmesi ev kiralarında ve fiyatlarında yaşanan artışların bir nebze de olsa durgunlaştığına değinildi.

İnşaat Maliyetleri Arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün inşaat maliyetleri endeksi açıklandı. Bu kapsamda inşaat maliyetleri %120 oranında artış gösterdi. Özellikle Eylül ayında bir önceki aya oranla %1,57 oranında, geçen yılın aynı ayına göre %119,83 oranında artış gösterdi. Aylık bazda incelendiğinde malzeme endeksi %2,07 oranında artarken, işçilik endeksi de %0,07 azaldı. Yıllık bazda incelendiğinde malzeme endeksi de %133,4 oranında işçilik endeksi de %84,04 oranında artış gösterdi.

Ev Fiyatları Düşer Mi?

İnşaat maliyetlerinde bu denli artış yaşanmasına bağlı olarak ev fiyatlarına gelecek günlerde artış yaşanacağı ya da yatay seyrin devam edeceği rahatlıkla belirtildi. Özellikle TOKİ tarafından dar gelirli vatandaşlara yapılan sosyal konut projesinin ev fiyatlarında düşüşe neden olacağı düşünülmektedir. Kısa süre önce açıklama yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projelerinin hız kazanmasıyla ev fiyatlarında düşüş yaşanacağına değinildi.

Emlak işiyle uğraşan Şerafettin Başaran tarafından yapılan açıklama kapsamında:

"Talep devam ediyor ancak fiyatlar sabit kaldı. Fiyat artışları durdu. Sosyal konut projesinin açıklanmasıyla kiralık daire fiyatları sabit kaldı. Vatandaşlar konut projesinin kuralarını bekliyor. Bahçelievler bölgesinde ortalama kiralık daire fiyatları 5 bin ila 7 bin lira arasında değişiyor. Mahalleye ve evin özelliklerine göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Kiralık dairelere talep devam ediyor. Projeyle birlikte satılık daire fiyatları da geri çekildi. Örneğin 3 milyon lira olan bir daire 2 milyon 700 bin ve 2 milyon 800 bin bandına geriledi. Konutlarda fiyatların sabit kalacağını düşünüyorum. Hem kiralık hem de satılık daire fiyatlarının sabit kalacağını düşünüyorum" denildi.