Gala Gölü'nün Su Kalitesi Takip Altına Alındı

Gala Gölü'nün Su Kalitesi Takip Altına Alındı
Edirne'nin Enez ilçesinde buluna Gala Gölü'nün su kalitesi 18 ay boyunca analiz edilecek. 

Enez Kaymakamlığından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) fonları tarafından finanse edilen Interreg-IPA Bulgaristan Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında Enez’de bulunan Gala Gölü’nün su kalitesi 18 ay boyunca analiz edileceğini bildirildi.

Sınır bölgelerinde bulunan ve doğal çeşitliliğin korunması açısından büyük öneme sahip Enez'de yer alan Gala Gölü ile Burgas ilinde yer alan Vaya Gölü'nün su kalitesi incelenecek, içerisindeki maddelerin analizleri yapılacak. Proje çerçevesinde Gala Gölü'nün su kalitesinin analiz edilebilmesi için Enez Kaymakamlığı tarafından yaklaşık 93 bin euro değerinde ölçüm ve analiz ekipmanları alındı. Bu ekipmanlar sayesinde Gala Gölü'nün su kalitesi 18 ay boyunca uzmanlar tarafından incelenecek. Elde edilen verilerin hazırlanan özel program sayesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması hedefleniyor.

Projenin toplam maliyetini 393 bin 830 euro olduğu ve finansmanın %85'inin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) çerçevesinde, %15'inin ise iki ülkenin ulusal katkısı olarak sağlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz: "Her fırsatta Enez'in tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyorum. Bu varlıkları gelecek nesillere bırakmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Kaymakamlık olarak özellikle doğanın ve zengin sulak alanların korunması ve iyileştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bulgaristan ile geliştirdiğimiz MoreCare adlı ortak projemizle bu alandaki çalışmalarımıza güç kattık. Göl sularının su kalitesi hakkında verimli sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum." dedi. Edirne Jet Haber