Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi Açıldı (Video)

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi Açıldı (Video)
Çocuk Müzesi'ni ilk gününde binlerce kişi ziyaret etti.

Türkiye'nin ve Balkanlar'ın en büyük interaktif çocuk müzesi olan Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Edirne'de hizmete açıldı. İlk gününde müzeyi binlerce kişi ziyaret etti.

Çocuk Müzesi'nin açılış töreninin sunumunu 6. sınıf öğrencisi Haktan Çayır Biçer yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Edirne Belediye Çocuk Korosu cumhuriyet şarkıları seslendirdi, Halk Oyunları Ekibi gösteri düzenlendi.

Trakya Birlik İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Ada Esme Şen, Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi'ni hizmete sunduğu için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür ederek: "Sayın Başkanım; hiç kuşkunuz olmasın ki, bizlere sunduğunuz bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Burada edindiğimiz deneyimleri yaşamımıza yansıtacak, geleceği en iyi şekilde tasarlayacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, bizlerle daha da güçlenecek. Çünkü bizler, geleceğin mimarı çocuklar olarak hürriyetin, özgürlüğün ve uygarlığın en büyük simgesi olan cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

Çocuk Müzesi'nin açılış programında söz alan Belediye Başkanı Gürkan, Japonların ikinci dünya savaşının ardından eğitim ile kalkınmaya başladığını ve Japonya'nın bugün geliştirdiği teknolojiler ile dünyanın en ileri ülkelerden birisi olduğunu söyledi. Gürkan: "Biz de 1942'de yeni okullar açtık. Amacımız, köy çocuklarını orada eğiterek ülkemizin her tarafında eğitim meşaleleri yakmaktır. Bu okulların adında Köy Enstitüleri denir. Orada yetişen evlatlarımız aydınlanma meşalesini yurdun dör bir yanında yakacaktır. Ancak uygulanan yanlış politikalar ile 1947'de Köy Enstitüleri'nin öğrenci alımlarına son verildi. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin en iyi eğitim modeli Finlandiya eğitim modelidir, dünyanın en mutlu çocukları da Finlandiya'dadır. Aslında bu eğitim modelini ilk uygulayan ülke, Köy Enstitüleri ile Türkiye'dir. Bu fikri ortaya atan kişi de müzemize adını verdiğimiz Hasan Ali Yücel'dir. 'Ellerim çalışıyor, zihnim işliyor' felsefesiyle yaşama geçirdiğimiz bu model sadece Türk çocuklarına değil; komşumuz olan Bulgar, Yunan, Makedon, Arnavut çocuklarına da örnek olsun istedik. Burası bir park değil. Burası, okul dışı eğitim sağlayan, çocuklarımıza dünyanın oluşumundan bugüne kadar oluşan canlıların yaşamını öğreten, dünyanın tüm ülkelerinde evrensel değer olarak kabul edilen sevgi, saygı, hoşgörü ve yardımlaşmayı öğretecek bir interaktif evrensel çocuk müzesi." şeklinde konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu: "Sosyal demokrat belediyeler insana, geleceğe, yarının büyükleri olan çocuklarımıza, gençlerimize yatırım yapar. Burada çocuklar dokunarak, hissederek, gözlemleyerek öğrenecekler. Çocuk Müzemizin ismi de bugünlerde unutturulmak istenen eski milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel'dir. Hasan Ali Yücel sayesinde Türk eğitim sistemi bugünlere gelmiş, geleceğe köprü kurmuştur." dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir ise: "Edirne aslında dünya medeniyetinde önemli bir yere sahip olan ve dünyaya huzur ve barışı getiren şehrimiz. Ben Edirne'de şunu öğrendim; Edirne'yi anlamanız için Edirne'yi Edirnelilerle birlikte yaşamanız lazım. Edirne; benim bakış açıma, dünya görüşüme çok önemli katkılar sağladı. Bundan dolayı Edirne'ye bir vefa borcum var. Bu açılış programından sonra Edirne'den ayrılacağım. Bütün Edirneli hemşehrilerimden özellikle haklarını helal etmelerini istiyorum. Bilerek veya bilmeyerek kalbinizi kırmış olabiliriz, hizmet etmek konusunda eksiğimiz, yanlışımız olabilir. Edirneliler; kendisiyle beraber yaşayan insanları unutmayan, vefakar insanlar. Rahmetli valimiz Fahri Yücel'in ismini okula verdiniz ve bu ismi Edirneliler olarak yaşatıyorsunuz. Eğitim sadece okulda yapılan iş değil, hayat boyunca her alanda yapılması gerekir. Ülkeyi yönetecek olan nesillerimizin daha iyi yetiştirilmesi için çok iyi bir projeyi burada hep beraber açacağız." ifadelerine yer verdi.

Daha sonra protokol tarafından pasta ve açılış kurdelesi kesildi. İlk gününde Çocuk Müzesi'ni binlerce kişi ziyaret etti.