Hastane Yolu Mahkemelik

Hastane Yolu Mahkemelik
Edirne Belediyesinin Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Tıp Fakültesi arasında yapmayı planladığı yol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün açtığı dava nedeniyle askıya alındı.

Edirne Belediyesinin Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapmayı planladığı 1,5 kilometrelik yol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün açtığı dava nedeniyle askıya alındı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yolun yapımı çalışmalarına Edirne Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün 2015 Ekim ayında belediyeden resmi talepleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün izni ile başladıklarını, ancak yine aynı bakanlığa bağlı Edirne’deki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün mahkemeye yaptığı itiraz üzerine yolun yapımını durdurmak zorunda kaldıklarını söyledi.

VALİLİK TALEP ETMİŞTİ

Edirne Valiliği 06 Ekim 2015 tarihinde Vali Dursun Ali Şahin’in imzasıyla Edirne Belediyesine bir yazı göndererek, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasındaki ulaşımın D-100 karayolundan sağlandığını, bunun da uzun bir mesafe olduğunu belirterek, acilen her iki hastaneyi birbirine daha kısa sürede bağlayacak yeni bir yol planlanmasını istemişti. Konunun bir “kamu yararı” olduğu belirtilen yazıda, "Şehrimiz Hadımağa Mevkii TOKİ Konutlarının bulunduğu alanda hizmet vermeye başlayan Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapılacak nakiller D-100 Karayolu üzerinden yapılmak mecburiyetindedir. Söz konusu yolun süresinin uzun olması ve trafik yoğunluğundan dolayı hastaların acil bir şekilde nakli gerçekleştirilemeyebilir. İki hastaneyi daha hızlı bir şekilde birbirine bağlayacak alternatif bir yolun imar planı yapılarak ivedi bir şekilde inşa edilmesinde 'Kamu Yararı' olduğu görüşü hasıl olmuştur. Bu amaçla iki hastaneyi ve bulundukları bölgeyi birbirine bağlayan alternatif bir yolun imar planı yapılarak ivedi bir şekilde inşa edilmesi hususunda gereğinin yapılmasını önemle rica ederim." denilmişti.

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DE TALEPTE BULUNMUŞTU

Bir süre sonra Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, Edirne Belediyesine resmi bir yazı göndererek Tıp Fakültesi Hastanesi kavşağında özellikle sabah saatlerinde yoğunluk meydana geldiğini, görevlendirilen trafik ekiplerine rağmen Tıp Fakültesi Hastanesi'nin de bulunduğu yerleşke girişinin dar olması nedeniyle trafik yoğunluğunun istenilen ölçüde önlenemediğini belirterek, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon kurularak Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nin yapılacak bir yol ile kampüse bağlanması konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını talep etmişti.

BELEDİYEYE İZİN VERİLMİŞTİ

Edirne Valisi başkanlığında toplanan İl Toprak Koruma Kurulu da 2 Kasım 2015 tarihinde oy birliği ile bu güzergahın tarım dışı amaçla kullanımı için belediyeye izin verilmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de bu izni onaylayarak 14 Aralık 2015 tarihinde resmi yazı ile Edirne Belediyesine kararı bildirmişti. Edirne İl Genel Meclisi de bu alandaki yerlerin kısmen yol, kısmen de tarımsal niteliği korunacak alan olarak düzenleyen çevre düzeni planını oy birliği ile kabul etmişti.

hastaneyolu

PLANLAR YAPILMIŞTI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, her iki hastanenin daha kısa sürede birbirine bağlanması için kendilerine de talepler geldiğini, ancak Edirne Valiliğinden gelen resmi yazı üzerine insan sağlığını çok yakından ilgilendiren bu durumun bir an önce tamamlanması için tüm yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından, Edirne Belediye Meclisi’nin 5 Ocak 2016 tarihli toplantısında, yeni yolun yapılacağı bölgedeki nazım imar planının onayladığını ve yolun yapılmasının önünde herhangi bir engel kalmadığını söyledi. Meclis kararının ardından Belediye olarak her iki hastaneyi birbirine bağlayacak 1,5 kilometrelik yolun 3 şerit geliş, 3 şerit gidiş olmak üzere 50 metre genişliğinde, çift yön yaya kaldırımı ve bisiklet yolu olarak projesini hazırladıklarını ifade eden Gürkan, "Biz bu işe başlarken iki hastaneyi birbirine daha kısa yoldan bağlamanın yanında, trafik yoğunluğunun arttığı D-100 karayoluna da alternatif bir yol ortaya çıkaralım dedik. Kıyık’tan şehre giriş yolu olan Turan Dursun Caddesi paralelindeki Abdi İpekçi Caddesi, Devlet Hastanesi’ne kadar gidiyor. Biz TOKİ Konutlarının arkasından açacağımız yeni yolu da burası ile Tıp Fakültesi’ne kadar birleştirip şehrin kuzeyini çevreleyecek yeni bir yol yaratmış olacaktık. Bu sayede D-100’deki trafik yoğunluğu azalacak, halkımız da bu yolu kullanarak Tıp Fakültesi’ne ulaşabilecekti." dedi.

ŞİMDİ MAHKEMELİK

Belediye ekiplerinin yol çalışması için güzergah belirleme işlemlerine başladıkları sırada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün bu işlemi durdurmak için Edirne İdare Mahkemesi’ne müracaat ettiğini kaydeden Gürkan, "Gerekli tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Ancak bu esnada bizim ilk başında izin aldığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Edirne’deki kuruluşu olan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, söz konusu alanda böyle bir çalışma yapılamayacağını ileri sürerek Edirne İdare Mahkemesi’ne, bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması konusunda başvurdu. Gerekçe ise bu alanda enstitünün tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunduğu, yol çalışmasının ülke tarımı açısından geri dönüşü olmayacak zararlara sebebiyet verecek olması şeklinde mahkemeye beyan edilmiş. Biz de bunun üzerine başlatmış olduğumuz bu işlemi askıya aldık." şeklinde konuştu.

"BAKANLIK ÖNCEDEN İZİN VERMİŞTİ"

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Tıp Fakültesi arasında sık sık acil hasta sevkinin yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Gürkan, Edirne Valiliğinin yazısında da belirtildiği gibi, Devlet Hastanesi’nden çıkan bir ambulansın uzun bir yol katederek Tıp Fakültesi’ne ulaşabildiğini, bu mesafenin de insan hayatı açısından çok önemli bir zaman içerdiğini söyledi. Belediye olarak hastanenin hizmete girmesinden sonra burasının Tıp Fakültesi ile daha kısa bir yoldan bağlanması konusunda vatandaşlardan kendilerine gelen talepler doğrultusunda çalışma başlattıklarını, ancak Edirne Valiliğinin yazısından sonra bunu yapma zorunluluğu hissettiklerini kaydeden Gürkan, "İnsan hayatı her şeyin ötesindedir. Saniyeler hatta saliseler bile bir insanın yaşama tutunabilmesinde çok çok önemlidir. Biz bu yolu açarak bir kamu hizmetini gerçekleştirecektik. Bu bağlamda o yolun Tıp Fakültesi’ne daha rahat ve daha kısa ne şekilde bağlanabileceğini de hassasiyetle belirledik. Sonrasında da bu alandaki tüm kurumlardan yasal prosedür gereği tüm muvafakatleri resmi yazı ile aldık. Ancak son anda bu engele takıldık. Garip olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu yol için en başından izin vermesi, bizim bu yasal izne göre projemizi hazırlayıp işe başlama noktasına gelmemiz, ancak ardından yine bu bakanlığa bağlı bir müdürlüğün konuyu mahkemeye götürmesi ve bu yolun yapılmasının durdurulmasına neden olması. Oysa ki Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ve onun yanındaki TOKİ Konutları da bu arazi üzerine inşa edilmiş durumda. Biz mahkemenin kararına saygı duyacağız. Çalışmayı durdurursa mevcut durum devam edecek. Eğer çalışmamızın devam ettirilmesi yönünde bir karar çıkarsa belediye olarak derhal yol çalışmamıza kaldığımız yerden devam edeceğiz ve iki hastaneyi en kısa yoldan birbirine bağlayacağız. Ancak bu aşamada içinde bulunduğumuz durumu da halkımızın takdirine bırakıyorum." dedi.

EDİRNEJETHABER HABER MERKEZİ