'Hayal Proje' Gerçek Oluyor

'Hayal Proje' Gerçek Oluyor
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın göreve geldiğinde sözünü verdiği ileri biyolojik arıtma tesisi kuruluyor. Gürkan: "Bunu söylediğimde 'Hayal kuruyor' diyenlere seslenmek istiyorum. Edirne için en büyük hayallerimden birini bu şehre kazandırıyoruz." dedi. 

Kirişhane Paşaçayırı Mevkisinde inşa edilecek Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için ihaleyi kazanan firma tarafından çalışmalar başlatıldı. Tesisin temel atma töreni 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde saat 15.00'te atılacak.

Edirne kent merkezi sınırları içerisindeki evsel, ticari ve endüstriyel atık suların mevcut kanun ve yönetmeliklere uygun olarak en ekonomik ve fenni bir biçimde arıtılması, arıtılmış suyun deşarj edilmesi amacıyla hazırlanan tesis için ilk etapta uzmanlar tarafından 2033 ve 2048 yıllarına kadar şehir merkezi nüfusunun artış oranı ve bu kapsamda tesise gelecek atık su miktarı hesaplandı. Buna göre il merkez nüfusunun 2033 yılında 213 bin 972 kişi, 2048 yılında 278 bin 929 kişi olacağı hesaplandı. 2033 yılında günde 38 bin 899 metreküp, 2048 yılında günlük 50 bin 612 metreküp atık su oluşacağı ve bunun arıtma tesisine geleceği tahmin edildi. Bu hesaplamalarda İller Bankası Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğine göre kişi başı su kullanım değerleri tablosu ve Edirne merkezde 2011-2013 yılları arasında gerçekleşen günlük su tüketim değerlerinin ortalaması esas alındı.

MALİYET: 27 MİLYON 940 BİN 880 TL

Tesis Meriç Nehri kenarında 64 bin 388 metrekarelik alana inşa edilecek. Karaağaç Mahallesi dışında 23 mahallenin 467 bin 791 metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesi bu tesise bağlanacak. 27 milyon 940 bin 880 liraya mal olacak tesis 2 yıl içerisinde bitirilecek ve devreye girecek. 5 Haziran saat 15.00'te gerçekleştirilecek temel atma törenine katılmak isteyen vatandaşlar için tüm mahalle muhtarlıklarının önünden araç kaldırılacağı bildirildi.

"BİZİM YATIRIMLARIMIZ ÇİÇEK DİKMEK GİBİ KOLAY GERÇEKLEŞMİYOR"

Edirne halkına verdikleri sözleri hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade eden Gürkan: "Nüfus oranını en az 30 yıl sonrasına göre tahmin edip ihtiyaçları belirliyorsunuz. Projeyi geliştiriyorsunuz. Projeyi ilgili bakanlıklara gönderip bürokrasi içerisinde mücadele ediyorsunuz. Bu zaman ve mali hazırlık için önemli bir süre teşkil ediyor. Hele bir de muhalefet partisine mensup bir belediye iseniz bu zaman daha da uzuyor. Projeniz onaylanıyor, ihale süreci başlıyor. Milyonluk işlerin ihalesi de bir o kadar zaman alıyor. Yine ilgili devlet kurumlarından onay süreçleri, ihale süreci ve ardından yapılan ihalenin itiraz süreci var. Bir bakıyorsunuz ki yıllar geçmiş. Bizim yaptığımız yatırımlar çiçek dikmek gibi kolay gerçekleşmiyor." şeklinde konuştu. Edirne Jet Haber