Hızlı Tren İçin Oy İstedi

Hızlı Tren İçin Oy İstedi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Edirne ve Trakya'daki iş dünyasından çok sayıda isimle bir araya geldiği toplantıda Edirne turizmi ve ticaretinin geleceğine yön verecek açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, açıklamalarında birçok konudaki soruları yanıtlarken; Edirne’den oy istemeyi de unutmadı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Edirne ve Trakya'daki iş dünyasından çok sayıda isimle bir araya geldiği toplantıda Edirne turizmi ve ticaretinin geleceğine yön verecek açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, açıklamalarında birçok konudaki soruları yanıtlarken; Edirne’den oy istemeyi de unutmadı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Edirneli iş adamları ile yemekli toplantıda bir araya geldi. Bir restoranda düzenlenen iş dünyası ile istişare toplantısında Tüfenkci, yaptığı konuşmada iş adamlarının sorularını yanıtladı. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bakan Danışmanları Bülent Aycan ve Talip Engin Kaya, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu, Risk ve Kontrol Genel Müdürü Murat Özsoy, Esnaf Genel Müdürü Necmettin Erkan, Bilgi İşlem Daire Başkanı Muhammet Aydın, Destek Hizmet Daire Başkanı Lütfü Tok, GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ve yönetim kurulu, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve yönetim kurulu, Edirne’deki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Trakya'daki oda ve borsa başkanları ile iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında Edirne’nin ticaret için önemli bir alan oluşturduğunu söyleyerek Bakan Tüfenkci’ye taleplerini iletti. Öztürk, Edirne’nin verimli topraklarıyla petrolden sonra en büyük ithalat kalemi olan yağ ve yağlı tohumlar sektöründe üretim açığını kapamaya ve hastalıklardan ari bölge olması nedeniyle gelecekte ithalata ihtiyaç duyulmaması için Damızlık Üretim Merkezi haline getirilmeye talip olduğunu söyleyerek: "Aynı zamanda bazı taleplerimiz var. Onları da sizlere iletmek istiyoruz. Tarımda kullanılan akaryakıta ÖTV ve KDV indirimi talep ediyoruz. Süt ve süt ürünlerinde KDV'nin en azından tacirler arasında yüzde 1'e indirilmesini talep ediyoruz. Borsalarda fiilen satılan hayvanlar için canlı hayvan borsalarının artması ve yaygınlaştırılması açısından stopaj indirimi talep ediyoruz. Borsaların satış salonlarında işlem gören desteklemeye tabi ürünlerin ilave sözleşmeli üretim desteklerinden doğrudan faydalandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Lisanslı depoculuk sisteminin yerleşmesi için verilen destek ve sağlanan stopaj muafiyetinin devam ettirilmesi konusunda desteklerinizi rica ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

"UYGULAMA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Öztürk’ün konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptı. Zıpkınkurt, konuşmasında bir araya gelen topluluğun ortak amacının Edirne ekonomisini geliştirmek olduğuna dikkat çekerek, Edirne dinamiklerinin ihtiyaçlarını sıraladı. Zıpkınkurt, Edirne’nin bir sınır şehri ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu belirterek: "Sanayimizin güçlenmesi, yatırımlarımızın artmasının bu olumsuz durumu lehimize çevireceğine inanıyorum. Birkaç gün önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından verilen talimatla hayata geçen uygulamasının ise gar gümrüğünde faaliyet gösteren işlerini ve Edirne’yi olumsuz etkileyeceği düşünüyoruz. Bu konuda söz konusu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini hem sektördeki firmalar hem de Edirne ticaret hayatı yönünden faydalı olacağı inancındayız." sözlerine yer verdi.

"HIZLI TREN PROJESİ HIZLANDIRILMALI"

Turizm sektörünün Edirnelinin en büyük dinamiklerinden biri olduğunu söyleyen Zıpkınkurt: "Turistler, hızlı demiryolu projesi de hayata geçtiğinde çok daha sık gelmeye başlayacak, mevcut ziyaretçi sayısı katlanacak, bu da kentin turizm yatırımlarına ve hatta sanayileşmeye katkı sağlayacaktır. İlgili projenin tamamlanma sürecini hızlandırarak fiilen faaliyetine başlaması, kent paydaşlarının ivedilikle beklemekte olduğu bir uygulamadır. Edirne'nin kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgelerinin daha kapsamlı olarak il merkezi ve ilçelerini kapsayacak şekilde dahil edilmeli. Bir önemli ihtiyaç da kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü kentin beklenen turizm kimliği ancak bu şekilde oluşacaktır." dedi.

"SÜLOĞLU TEŞVİKLERDEN YARARLANMALI"

Zıpkınkurt, Edirne’nin coğrafi yatırımlara uygun olduğunu söyleyerek: "TR21 bölgesi kapsamında değerlendirilen il, gelişmişlik seviyesi yüksek ve sanayi üretimi olan bir kent gibi muamele görmektedir. Edirne ilinin bu kapsam dışında değerlendirilmesi ya da hiç değilse organize sanayi bölgesinin bulunduğu Süloğlu ilçesinin teşviklerden faydalandırılması olumlu bir gelişme olacaktır. Böylece bölgenin yol ve doğalgaz gibi sorunlarını çözmesini de sağlayacak, ildeki sanayi gelişiminin de önünü açacaktır. Böyle bir teşvik sisteminin hayata geçirilmesi, aynı zamanda ilimizde kurulmasını arzu ettiğimiz Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne de hizmet edebilecektir." sözlerine yer verdi.

"TURİZM VE FUAR ALANI ARSA VE PROJESİ HAZIR"

Edirne Valisi Günay Özdemir, konuşmasında, Edirne’nin yabancı turist alan iller sıralamasında 3’üncü sırada olduğunu belirterek: "Bu da hem gümrük alanında önemli bir faaliyetin olması hem de Edirne’nin artık Balkanların ticaret ve turizm anlamında da merkez haline geldiğini gösteriyor. Biz turizm ve fuar alanı konusunda devlet, kamu ve diğer kuruluşlarımızla beraber burada bir an önce yapılması ile ilgili altyapı çalışmalarımız var. Şu anda arsamız hazır. Bununla ilgili projelerimiz hazır. Ticaret Odamız da bu konuda ciddi destek sağlayacağını belirtti. En kısa zamanda bunu hep beraber yaparız diye düşünüyorum." dedi.

"AB'DE BİZİM KADAR İSTİHDAM ARTTIRABİLEN YOK"

Özdemir’in konuşmasının ardından konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, iş dünyasının sorularını da yanıtladı. Türkiye’nin 2016’da hain darbe girişimine rağmen 6 aylık sürede toparlandığını söyleyen Tüfenkci: "2016'yı 2.9 oranında bir büyüme rakamı ile tamamladık. Bize göre düşük olan bu performans, dünyanın 17’ncisi ve Avrupa’nın 6’ncısı olan bir ekonomiyi Türkiye’ye kazandırdı. 2002’den bu yana Türkiye’nin ekonomisi küresel krize rağmen her yıl ortalama yüzde 5.6 büyüdü. 2002’den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 115 oranında büyüdü. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak ifade ettiği 2017 yılına ise yüzde 5 büyüme ile başladık. 2017’nin ikinci çeyreği ve üçüncü çeyreğinde de bu yüksek büyüme oranlarını yakalayacağız. 2017’nin sonunda orta vadeli büyüme programımızda belirttiğimiz yüzde 4.4’ün de üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlattığımız istihdam seferberliğinde nisan ayına kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağladık. Nisan’da istihdam seviyemiz 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık. Küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Aynı dönemde AB’de bizim kadar istihdamı artırabilen başka bir ülke yok." ifadelerine yer verdi.

"HAYVAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE VARIZ"

Edirne'nin ve Trakya'nın Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Tüfenkci: "Bu bölgelerin gelişimi, değişimi, dönüşümü esasında Türkiye’nin gelişimi, dönüşümü demektir. Türkiye’nin batıya bakan yüzü demektir. Bu noktada Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın ifade ettiği Edirne’de Hayvan Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını istedi. Biz varız, siz burada organize olun, bizler her türlü desteği vermeye hazırız. Yeri bulun, biz arkanızdayız." dedi.

"EDİRNE LİSANSLI DEPOCULUĞA GEÇMELİ"

Edirne ve çevresi için lisanslı depoculuğun çok önemli olduğunu söyleyen Tüfenkci: "İpsala’ya gittik ve orada belediye başkanımızın girişimleriyle bir lisanslı depo izni aldılar. Yatırıma başlayacaklar. İpsala’da çeltik çok önemlidir. O ürünlerin, o depolara sınıflandırarak konulduğunda biz çiftçiden hiçbir ücret almıyoruz. Laboratuvarda sınıflandırırken ücret almıyoruz. Tarlasından depoya getirirken ton başına 25 TL destek veriyoruz. Edirne, lisanslı depoculuk yapsa 5’inci bölge teşviklerinden faydalanabilecek. Oraya ürününüzü koyduğunuzda ve ürünü teminat olarak gösterdiğinizde almış olduğunuz kredinin yüzde 50 faizini biz karşılıyoruz. Bu büyük bir imkândır. O ürünün, ürün ihtisas borsasında işlem görmesi sağlanacak." sözlerine yer verdi.

"FUAR ALANI GİRİŞİMİNİ DESTEKLERİZ"

Fuar alanıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Tüfenkci: "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak başkanımızı bu özel girişiminde destekleriz. Yeter ki siz yeri belirleyin. TOBB ile beraber o noktada hem bilgi birikimi olarak hem diğer noktalarda biz Edirne’de bir fuar merkezinin elbette olmasını istiyoruz. Bu da şehrin gelişimi ve ticareti noktasında önemli bir görev vereceğine inanıyorum." dedi.

"3 GÜMRÜK KAPISINI DA YENİLİYORUZ"

Tüfenkci, konuşmasında gümrük kapılarındaki çalışmalarla ilgili de bilgi vererek: "İpsala'yı modernize ediyoruz. Hamzabeyli'nin ihalesi bitti. Yeni bir kapı yapıyoruz. Arkadaşlara talimat verdim, Pazarkule’yi çalışsınlar. Eğer oraya da uygun butik bir kapı yapılmasını istiyoruz. Pazarkule’den yapılacak giriş çıkışların özellikle Edirne’ye çok faydası olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bu 3 kapıyı da Edirne için yenilemiş oluyoruz." ifadelerine yer verdi.

"REFERANS FİYATINI KONUŞACAĞIZ"

Tüfenkci, konuşmasının ardından Edirne ve çevresindeki iş dünyasının temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Tüfekci’ye ayçiçeği referans fiyatları ile ilgili soru soran Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz: "Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da ayçiçeği hasadı başladı. Ama bir problemimiz var. Bölgemizde 3 kez dolu yağışı oldu. Referans fiyatta sizden destek bekliyoruz. Şu anda referans fiyat 500 dolar. Bunun 700-750 dolara çıkması için sizden destek bekliyoruz. Eğer böyle bir şey olmazsa tüm mal Trakya Birlik’e gelecek. Türkiye’nin bebeği olan bu birlik de batırıldı. Sizden bu konuda destek bekliyoruz." dedi. Yorulmaz’ın sorusunu yanıtlayan Tüfenkci ise konuyu konuşacağını belirtti.

"HIZLI TREN OYUNUZA BAĞLI"

Soru cevap bölümünde İstanbul-Edirne arasında yapılması planlanan hızlı tren ile ilgili de soru sorulması üzerine Tüfenkci: "Proje ihalesi bitmek üzere. Ondan sonra sizin gayretinize, sizin oyunuza bağlı. CHP'li Belediye Başkanımız da burada. Oyu çok alınca hizmeti coşarak yapıyor. Oyu az alırsa biraz öncelik sıralaması yapıyor. Ben buradan oy gelsin diye böyle söylüyorum. Çünkü her şeyin bir ücreti var. Buradakilerin hepsi tüccar. Parayı aldığı zaman hizmeti daha hızlı yapıyor." dedi.

Gündem Gazetesi / Kaynak