İlaçların Rapor Süreleri Uzatıldı Mı? Resmi Gazete'de Yayımlandı

İlaçların Rapor Süreleri Uzatıldı Mı? Resmi Gazete'de Yayımlandı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından daha önce 31 Aralık tarihine kadar uzatılmış tüm ilaçların rapor sürelerine ilişkin yeni bir karar alındı. SGK, alınan kararı sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.SGK Tarafından Twitter'dan...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından daha önce 31 Aralık tarihine kadar uzatılmış tüm ilaçların rapor sürelerine ilişkin yeni bir karar alındı. SGK, alınan kararı sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

SGK Tarafından Twitter'dan Yapılan Açıklama Şu Şekilde:

SGK İlaç Rapor Uzatma 2022

"Kurumumuz tarafından daha önce 31.12.2022 tarihine kadar süreleri uzatılmış tüm ilaçların rapor süreleri 30.06.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

İlaçları, SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenen hekim reçetesi karşılığında sözleşmeli eczanelerden temin edebilirsiniz."

İlan Raporlarına İlişkin Mevzuat

Bilindiği gibi Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kamusal finansmanı SGK tarafından yapılıyor. SGK’nın sağlık hizmetlerini finanse ettiği kişilerin ilaç, protez, ortez ve tıbbi malzeme teminleri ise SGK  ile TEB’e bağlı serbest eczaneler ile sözleşmeli medikal firmaları vasıtası ile oluyor.

İlaç temini, tıbbi malzeme temini, muayene, teşhis ve tanıya yarar işlemler, tedavi hizmetleri ile SGK’ca finansmanı sağlanan tüm diğer sağlık hizmetlerinin hangi usullerle karşılanacağına Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) adı verilen alt mevzuat metni ile karar verilmekte.

SUT’ta bazı hastalıkların ilaç ve tedavi bedellerinin karşılanması için hastaların hekim veya heyet raporu almaları gerekiyor. Özellikle kronik hastalıklarda görülen bu rapor ihtiyacı hekimin SUT’ta belirlenen süre kadar ilacını alabilmesini, sonrasında ise tekrardan kontrol muayenesine başvurmasını içeren bir süreçten oluşuyor. Keza, rapor alan hastaların sonrasında bu rapora istinaden ilaçlarını hekimlere reçete ettirmeleri de gerekmekte. Bu ise normal olarak hastaneler ve aile hekimliklerinde bir ölçüde yoğunluğa neden olabiliyor.