İpsala Ovası Yanıyor!
İpsala Ovasındaki anız yangınları devam ediyor. Anız yakmanın yasak olmasına rağmen yetkililerin bu duruma müdahale etmemesine anlam veremeyen vatandaşlar tehlikenin boyutuna bazı sorularla dikkat çektiler. İpsala halkı, İpsala Ovasındaki bu anız yangınlarına hangi makamın ne zaman dur diyeceğini merak ediyor.
Bölge halkı, "İpsala Ovası kaç dönümdür?", "Burada yakılan anızlarla salınan karbondioksit kaç motorlu aracın egzoz gazına denktir?", "Anız yakmanın küresel ısınmaya katkısı var mıdır?", "Sağlığımız için zararlı mıdır?, "Buna dur diyecek makam neresidir?", "Çeltik yani pirinç çok yararlı bir yiyecek midir, şeker hastalarına yararlı mıdır?", "Devlete ve kamuya ait arazilerde daha emek yoğun, daha çok aileye tarım imkanları ürün çeşitleri düşünülemez mi?" sorularının ilgili makamlarca cevaplandırılmasını istedi.
Daha önce anız yakmanın idari para cezası olduğunu belirten TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, yaptığı açıklamasında, anız yakılmadığı takdirde toprağın çok daha verimli olacağına ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağına dikkat çekerek, "Anızın yakılması sırasında toprağı havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Topraktaki biyolojik aktivite azalarak verim düşüyor. Mikroorganizma faaliyetleri ile humusa dönüşecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor, su tutma kapasitesi ve verim gücü düşüyor. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artıyor." demişti.
Çoğal'ın yaptığı açıklamaya göre Valilik, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkları anız yakılmasıyla ilgili yetkili ve sorumlu konumda. EJH