İstanbul'da Beklenen Şiddetli Depreme Dair Önemli Açıklama! Profesör Duyurdu

İstanbul'da Beklenen Şiddetli Depreme Dair Önemli Açıklama! Profesör Duyurdu
Geçtiğimiz gün Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen çevre ilçe ve illerde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıklamalar yaptı.İstanbul'da yaşanması beklenen büyük depreme...

Geçtiğimiz gün Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen çevre ilçe ve illerde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıklamalar yaptı.

İstanbul'da yaşanması beklenen büyük depreme dair de konuşan Şener Üşümezsoy, Düzce depremiyle 'deprem doğuya kayıyor' iddiasının doğrulandığını ifade etti.

Prof. Üşümezsoy, “Ben Marmara'daki o fay iki parçalıdır, batıdaki Kumburgaz çukurundaki fay risk taşımaktadır ama orta sırtı kesen bir fay hattı yoktur, dolayısıyla fay 60 km değil 30 km’dir ve 6.5’u geçen bir deprem yaratmaz demiştim. Bu durumda sadece Teşvikiye’den Esenköy’e kadar giden Bozburun fayı, bunun yanında Çınarcık’tan güneye gelen Teşvikiye fayında da benzer bir riski bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Üşümezsoy'un Depreme İlişkin Açıklamaları Şu Şekilde:

"Düzce’de meydana gelen depremi 17 Ağustos’ta kırılan fayın gecikmiş bir artıcısı şeklinde değerlendirebiliriz.

Daha önce İstanbul bölümünü anlatırken Düzce'deki riskin beyaz çizgiyle çevrelenmiş kesimde olduğu, Karadere fayında Gölyaka bölgesindeki riski ifade etmiştim.

17 Ağustos 1999 depreminin ardından stres yüklenen Düzce fayı 12 Kasım 2022 tarihinde kırılmıştır. Ona verev gelen, çatal oluşturan Karadere fayının Kuzeydoğu'daki kesimi bu depremde kısmen stres yüklenmiş ve önceki sene bu noktada olan bir deprem bu fayın kırılma öncüsü olarak yaşanmıştır. Bunu daha önceki paylaşımlarımda da hatta önceki hafta gerçekleştirdiğim televizyon programında da bu bölgenin riskli olduğunu göstermiş olduğum bir şekil yayınlanmıştır."

İstanbul'da Beklenen Büyük Deprem

İstanbul'da yaşanması beklenen büyük depreme ilişkin de konuşan Üşümezsoy, böyle bir riskin olmadığını söyledi, Üşümezsoy, "Adalar fayı meselesine değinecek olursak 1999 senesindeki Marmara depreminin ardından fay iki tane büyük 7.5’luk veya üç tane 7’lik üzeri deprem meydana getirecektir diye makale yazdılar. Ancak sonra bu makaleyi yazan kişi bunu düzeltti. Kendisi; “Ben Marmara Denizi’ni tekrar inceledikten sonra gördüm ki Adalar’dan başlayıp da Çekmece’ye kadar giden kenar fayında bir risk yok, o fay ölü bir fay ama biz onu deprem yapar diye aldık oysa bu hatalıymış” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yaşanması beklenen depreme ilişkin dogmatik açıklamalar yapıldığı belirten Prof. Üşümezsoy, "Ancak buna karşılık bizimkiler 30 sene içinde iki tane 7,5’luk deprem olacak, 30 senenin 25’i geçti 5’i kaldı söylemlerini devam ettiriyorlar. Bu dogmatik anlayış, makaleyi yazan bilim insanı sonradan bu yanlış dediği halde artık onu dinlemiyorlar. Prof. Naci Görür’e, TUBİTAK adına 'Ortada kalan 60 km’lik bir fay var o 7’lik deprem yapar' diye açıklama yaptırmışlardı." dedi.