İtfaiye, Ambulans, Polis, Jandarma, AFAD Tek Numarada

İtfaiye, Ambulans, Polis, Jandarma, AFAD Tek Numarada
Edirne'de sağlık, polis, jandarma, itfaiye 112 Acil Çağrı Merkezi'nde toplandı.

Edirne’de tüm acil çağrılar 112'de toplandı. Sağlık, polis, jandarma ve itfaiyeye 112'den ulaşılabilecek. AFAD ve 177 orman yangın ihbar çağrı numaraları da önümüzdeki günlerde sisteme dahil edilecek.

Avrupa Birliğine uyum sürecinde ülkemizde tek acil çağrı numarası oluşturma çalışmalarına 2003 yılında Hollanda Hükümeti ile T.C. İçişleri Bakanlığı işbirliğinde 2009 yılında ilk olarak Antalya ve Isparta illerinde başlandı. 7/24 esasına göre hizmet vermek suretiyle her türlü hava ve kara taşıtlarının meydana getirdiği kazalarda; bina, tesis ve orman yangınlarında; doğal afetlerde; acil müdahale gerektiren bütün olaylarda çağrıları cevaplandırmak, gerekli müdahaleye karar vermek, hizmetleri sevk ve idare etmek üzere Edirne'de de 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü kuruldu.

Edirne'de tek acil çağrı numarasına geçme çalışmalarına 11 Ocak 2019 tarihinde başlandı. İlçe itfaiyeleri hariç olmak üzere 110 İtfaiye, 156 Jandarma İmdat, 155 Polis İmdat ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri tek numarada toplandı. Bakanlık tarafından yapılacak planlama dahilinde 177 Orman Yangını ve 122 AFAD acil çağrı numaraları da 112 Acil Çağrı Merkezi sistemine dahil edilecek.

Acil müdahaleyi gerektirecek bir olayda ambulans, trafik, asayiş ekipleri ve itfaiye birimlerinin olay yerine en kısa zamanda intikal etmesi ve bunların aynı anda doğru bir şekilde koordine edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda en önemli unsuru çağrı alıcıların çağrılara cevap verme süreleri oluşturmaktadır. Sekiz aylık süreçte çağrı alıcılar tarafından acil çağrıya yanıt verme süresi 2,56 saniye olarak gerçekleşti.

112'ye gelen acil çağrının Acil Sağlık Hizmetleri'ne aktarılması ve hastaya ambulans yönlendirilmesi 1 dakika 15 saniye; 112'ye gelen acil çağrının İtfaiye'ye aktarılması ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 41 saniye; 112'ye gelen acil çağrının Emniyet'e aktarılması ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 53 saniye; 112'ye gelen acil çağrının Jandarma'ya aktarılması ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 2 dakika gibi bir sürede gerçekleşmektedir.

ÇAĞRILARIN %62'Sİ ASILSIZ

112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2019 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam 116 bin 029 çağrı geldi. Bunların 52 bini vakaya dönüşen çağrılar, 64 bini ise vakaya dönüşmeyen çağrılardan oluştu. Bu nedenle asılsız çağrı oranı %62 seviyelerinde oldu. Bu durum; vatandaşlar adres sorma, telefon deneme ya da sipariş verme gibi gereksiz yere acil çağrı merkezini meşgul etmelerinden kaynaklanıyor. Vatandaşların, her an kendilerinin de acil bir durum içinde olabileceği gerçeğini akılda tutarak, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul etmemeleri gerekiyor. Çağrı merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul eden 20 kişiye Valilikçe İdari Yaptırım Kararı uygulandı ve toplam 4 bin 146 TL ceza kesildi.

ACİL VAKALARDA TERCÜMANLIK HİZMETİ

112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen yabancı dilde çağrılar (İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça) için tercümanlık hizmeti de bulunuyor. Yabancı uyruklu şahıslardan gelen acil çağrılara 7/24 esasıyla hizmet veren Bakanlık tercümanı ve ilgili kurum (jandarma, sağlık, itfaiye vb.) görevlisinin katılımıyla konferans görüşme sağlanıyor; görevliler, kendilerine tercüme edilen şikayeti dinleyerek ekipleri çok kısa sürede olay yerine yönlendiriyor. Özellikle Bulgar ve Yunan vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu şehir merkezinde bu uygulama turistlerce büyük takdir ve beğeni topluyor.