Kavacık Köyü OSB İstemiyor

Kavacık Köyü OSB İstemiyor
Uzunköprü'nün Kavacık köyüne yapılması planlanan karma sanayi bölgesine halk karşı çıkıyor.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyüne yapılması planlanan Uzunköprü Karma Sanayi Bölgesini bölge halkı istemiyor.

Bölge halkı tarafından hazırlanan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Çevreye duyarlı olarak lanse edilen proje ile organize sanayi bölgesi (OSB); havaya ve tarım alanlarına, çevresinde bulunan cevizliklere zarar verecek, köyün ve tarım alanlarının su kaynağı olan Kavacık Göleti'ni kirletecek, alanda bulunan koruyu ortadan kaldıracak, hayvancılık için mera bırakmayacak köyümüzü yaşanmaz hale getirecek noktaya gelmiştir.

Bu alana OSB yapılması yönünde alınan karar 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile de bağdaşmamaktadır. Bu bölgeye OSB yapılması durumunda, bundan en çok etkilenecek Kavacık halkına uzun süre hiçbir bilgi verilmemiş, projenin gündeme gelmesinden ancak iki yıl sonra köy halkının OSB’nin yerine karşı sesini yükseltmesi sonucu, yalnızca “Neden bilgilendirme toplantısı yapılmadı?” sorusunu savuşturmak için 12 Kasım 2018’e bir bilgilendirme toplantısı planlanmıştır. En başında yapılması gereken bu toplantının, halkın rahatsızlığını yüksek sesle söylemesi üzerine düzenlenmesi bile rant söz konusu old- uğunda işlerin yangından mal kaçırır gibi yürütüldüğüne verilebilecek bir örnektir.

Doğal yaşama tehdit oluşturmayacak bir sanayileşmenin istihdam ve ekonomik gelişme için ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. İzinde yürüdüğümüz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözü bizim için de çok değerlidir. Ancak, hiç bir aşamasında halkın ve belediyenin görüşlerinin dikkate alınmadığı, Köyde ilan dahi yapılmadığı, halkın katılımı ilkesinin çiğnendiği sabittir. süreç içinde halka hiç bir tatmin edici bilgi aktarılmadığı hepimiz biliyoruz.

Zehirlenmek istemiyoruz!

Daha önce yaşanmış örneklerde gördüğümüz gibi, bu alana yapılacak bir OSB, suyu, toprağı, havayı

zehirleyerek burada yaşayan tüm canlıları olumsuz etkileyecek, ağaç katliamına neden olacak, bölgenin alacağı göç köyün toplumsal dokusunu değiştirecek, güvenlik sorunlarına yol açacak, kısacası köyü yaşanmaz hale getirecektir.

Bu OSB planlanırken köy halkına ve doğal yaşama etkilerinin hiç önemsenmediği açıktır. Yaşanabilecek teknik sorunlar, arıza ve herhangi bir kaza durumunda köyde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşacaktır.

Mezarlığımıza genişleme alanı bile bırakmayacak bu proje için açılacak yollar ve çevresinde yapılacak düzenlemelerle köydeki tahribat artacaktır. Köyün göletle fiziksel bağı kesilecek, OSB için açılacak su kuyu- ları yüzünden köy halkının yüzeysel kuyuları kuruyacaktır. OSB’de yer alması planlanan tekstil  ve makina sanayiinin olası boyama ve benzeri işlemlerinden geriye kalan atıkların var olan suyu da zehirleyeceği düşünülürse, su sıkıntısı kaçınılmazdır. Ayrıca bu zehirli atıklar tarım yaptığımız topraklarımızıda zehirleyecektir. OSB’de yer alacak fabrikaların yaydığı koku, duman ve gazlar nedeniyle nefes almak mümkün olmayacaktır.

Gelecek nesillerle birlikte sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmek istiyoruz!

Biz havamız, suyumuz, toprağımız kirlenmeden üretmeye devam etmek istiyoruz. Köyümüzde sağlıklı ve huzurlu yaşamak, çocuklarımıza temiz bir yaşam alanı bırakmak istiyoruz. Tarım arazilerimizin ve burada yaşayan tüm canlıların su kaynağı kirlenmesin, ceviz ağaçlarımız zarar görmesin, korumuz yok olmasın istiyoruz. Biz köyümüzün havasının “köy havası” olarak kalmasını istiyoruz.

Kavacık Köyüne, Kavacıklılara Rağmen yapılmak istenen hiç bir projeye onay vermiyoruz."