Kazancıgil, Ölümünün 1. Yılında Anılacak
1955 yılında Edirne'de belediye başkanlığı yapan Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil geçen yıl geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetmişti. Edirne'ye büyük katkıları olan Kazancıgil, ölümünün birinci yılında Edirne Belediyesi tarafından düzenlenecek törenle anılacak.
Anma töreni, 12 Ağustos 2018 Pazar günü saat 17.00'de Edirne Belediyesi Eski Nikah Salonu'nda açılış konuşmalarıyla başlayacak ve burada Kazancıgil'in hayatını anlatan film gösterimi yapılacak. Saat 18.00'de Kazancıgil'in Yıldırım Mezarlığı'nda bulunan kabrine ziyaret gerçekleştirilecek. Kabir ziyareti için belediye binasının önünde araç kaldırılacak. Saat 19.00'da Edirne Kent Müzesi'nde "Fotoğraflarla Dr. Ratip Kazancıgil" sergisinin açılışı gerçekleştirilecek. Saat 19.30'da Kazancıgil için Selimiye Camii'nde mevlüt okutulacak.
YRD. DOÇ. DR. RATİP KAZANCIGİL'İN ÖZGEÇMİŞİ
1920 yılında Malatya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1937'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi, 1943'te buradan mezun oldu. 1946'da Aydın Merkez Sıtma Savaş Tabipliğine, 1948'de Aydın Sıtma Savaş Başkanlığı Laboratuvar Şefliğine, 1950'de merkezi Edirne'de olan Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığına atandı. Sağlık Bakanlığı tarafından ve Dünya Sağlık Teşkilatının bursuyla yurt dışına gönderildi. 1955'te Edirne Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 1958'de Sıtma Eradikasyon Bölgeler Grubu Başkanlığına, 1963'te Edirne Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine getirildi. 1985'te bu görevinden yaş haddinden emekli olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanlığına yardımcı doçent olarak atandı. Bir süre sonra bu görevinden de emekli oldu.
Edirne'de sağlık hizmetlerini geliştirerek Edirne'yi diğer şehirlere örnek olacak bir hale getirdi. Sağlık hizmetlerindeki başarılarından dolayı 1991 yılında, Türk Tabipler Birliği Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü ilk defa Kazancıgil'e verildi.
Edirne'ye sadece sağlık alanında değil, sosyal ve kültürel alanda da büyük hizmetler sundu. Yaptığı çalışmalarla Edirne'nin dışarıda da tanınmasını sağladı. Edirne'de pekçok ilke imza atan Kazancıgil, "Sağlık Kuruluşlarına Yardım Derneği", "Edirne Musiki Cemiyeti", "Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği" başta olmak üzere çok sayıda derneğin kurucusu oldu ya da yönetim kurullarında yer aldı.
2004'te Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü alan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin kurucusudur. "Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi", "Edirne İmaretleri", "Edirne Mahalleleri Tarihçesi", "Edirne Şehir Tarihi Kronolojisi", "Edirne'nin Sağlık ve Sosyal Yardım Tarihi", "Trakya'da Tıp Eğitimi", "Dr. Rıfat Osman Bey ve Edirne Rehnüması", Tosyavizâde Dr. Rıfat Osman Bey ve Ord.Prof.Dr. Süheyl Ünver'in 1923-1933 yılları arasında karşılıklı yazışmalarından oluşan iki cilt halinde yayınlanmış olan otuz üç kitabı ve çok sayıda makalesi vardır.