Kentsel Dönüşüme Start
Edirne'de yerinde kentsel dönüşüm projesine start verildi. 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında yeşil alan artacak, yollar genişleyecek.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahalle Muhtarları ve mahalle sakinlerinin katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Belediye Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda Gürkan, yeni yerleşim bölgesinde yer alan 3 mahalleyi de ilgilendiren 'Yerinde Kentsel Dönüşüm' müjdesi verdi. Bu 3 mahallenin de beklediği kentsel dönüşümün startı düzenlenen basın toplantısıyla verilmiş oldu.
Fatih, Kocasinan ve 1. Murat mahallelerinde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşümün çok önemli ve ciddi bir süreç olduğunu ifade eden Gürkan: "Büyük işler, büyük projeler ciddi bir ön hazırlık gerektiriyor. Teknik elemanlarımız yaklaşık 10 aydır çalışmalarını sürdürüyor. 150 hektara yakın bir alandan bahsediyoruz. Ayşekadın Yerleşkesindeki simit fırınının oradan başlayıp; Mega Park'ın biraz daha ilerisine kadar olan bölgeyi kastediyoruz. Vatandaşlarımızı; yılladır olan komşuluk ilişkilerini, çocuklarının doğduğu bölgeden ayırmadan, daha konforlu ama hepsinden önemlisi daha sağlam, daha modern, deprem yönetmeliklerine uygun, günümüzün teknoloji ile üretilmiş, donatılmış sağlam konutlarda, meskenlerde oturtmak temel hedefimiz." diye konuştu.
'Yerinde Kentsel Dönüşümün' ciddi bir süreç olduğunu ve ciddi bir yatırım gerektiğini belirten Gürkan: "Bunu yaparken en temel özellik vatandaşlarımızın sahip olduğu haklarını korumak, hatta bu hakları arttırabildiğimiz kadar arttırmak. Ama kuşkusuz bu olay ciddi bir yatırım gerektiren, ciddi bir finans gerektiren bir süreç. Bir taraftan hemşehrilerimizin haklarını korurken bir taraftan da bu işin bu projenin yapılabilirlik koşullarını da sağlamak istiyoruz. Edirne Belediyesi olarak buradan bir para, pay, bütçe beklentimiz yok. Böyle bir şey de olmayacak. Çünkü biz halkın belediyesiyiz. Buradan elden edilecek tüm kazanç doğrudan vatandaşlarda yansıyacak bir kazanç olacaktır." ifadelerine yer verdi.
Uzmanların bu bölgelerde çok detaylı bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Gürkan: "150 hektarlık alanda ilk etapta yapı stokunun belirlenmesi gerekiyordu. Burada ne kadar insan yaşıyor, ne kadar bina, daire, resmi kurum, yeşil alan, park ve yol var; bunların mevcut durumunun tespiti gerekiyordu. Bu mevcut yapıların durumu, sağlamlıkları, kaliteleri nedir, ne kadar eskiler; bunlar tespit edildi. Ruhsatlı ve ruhsatsız binalar tespit edildi. Biz analizleri bitirdik, öneri planlarını yaptık ama asıl süreç bu günden itibaren başlıyor. Kentimizdeki odalarla, teknik anlamdaki odalarla uzun toplantılar yapılacak. Her mahallede, mahallede yaşayan vatandaşlarla toplantılar yapılacak. Bütün bu çalışmalar sonucunda; tüm görüşler bir yere toplanarak, bu bölgedeki yerinde kentsel dönüşüm planlarını bitirmiş olacağız. Bu plan 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın birlikte yaptığı kentsel dönüşüm planı olacak." dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YEŞİL ALAN ARTACAK; YOLLAR GENİŞLEYECEK"
İmar kanunu gereği ayrılması gereken paylar olduğunu belirten Gürkan: "Bu bölgede 6 bin 951 metrekare belediye hizmet alanı var, cumartesi pazarının olduğu bölge. 2 bin 324 metrekare dini tesis alanı var, camilerimizin olduğu yerler. 10 bin 762 metrekare eğitim tesis alanı var. 19 bin 545 metrekare ilköğretim tesis alanı var. 3 bin 945 metrekare ortaöğretim tesis alanı var. 3 bin 703 metrekare kültürel tesis alanı var. 6 bin 923 metrekare sağlık tesis alanı var. 248 bin 847 metrekare konut alanı var. 25 bin 463 metrekare ticaret alanı var. 4 bin 168 metrekare ağaçlandırılacak alan var. 202 bin 483 metre kare parkımız var. 3 bin 871 metrekare yeşil alan var. Trafo alanımız var bin 331 metrekare, sanayi tesisimiz 17 bin metrekare ve 371 bin metrekare yollarımız var. Topladığımızda 210 bin 524 metrekare yeşil alanımız var. Bunlardan en önemlilerinden birisi yeşil alandır. 210 bin 524 metrekare yeşil alanımız var. Bu da toplam alanın yüzde 15.40’na tekamül ediyor. Yeni planda yeşil alanımız ise, 297 bin 989 metrekareye çıkartılacak. Toplam alanın yüzde 21.80’i yeşil alan olacak. Yeşil alanı 87 bin 465 metre kare arttırmayı hedefliyoruz. Düzensiz yapılaşma daha düzenli hale gelecek, yollar daha geniş olacak. Daha düzgün ticaret alanları, daha sağlıklı konutlar, otopark alanları ve daha sağlıklı bir çevre. Amacımız hemşehrilerimizin daha sağlıklı, daha konforlu, daha büyük evlerde oturtmak." şeklinde konuştu.
Yerinde kentsel dönüşümü hazırlanan proje taslakları üzerinde anlatan Gürkan: "'Biz yaptık oldu, siz de kabul edin' şeklinde bir yöntemimiz asla olmayacak. Ne yapıyorsak hep birlikte yapacağız. Uzmanlığa çok saygımız var, uzman görüşlerini eleştirilerini de bu işin içine katacağız. Bu yemeği hep birlikte yapacağız. Amacımız, Edirne’ye birlikte yönetmek. Bir tek vatandaşımızın dahi aklında küçücük de olsa soru işareti kalmadan, açık, şeffaf ve güvenilir bir şekilde bu süreci yöneteceğiz. Her adımı, her noktası sizlerin gözü önünde ve sizlerle olacak. En çok üzerinde durduğum husus budur. Yapacak çok işimiz var. Halkımızla birlikte bugüne kadar nasıl sağlam adımlarla yürüdüysek, bundan sonra da yürümeye devam edeceğiz." dedi. EJH