Kültür Merkezi ve Nikah Salonu Açıldı
1930 ile 1980 yılları arasında Edirne'nin elektrik ihtiyacını karşılayan tarihi elektrik fabrikası, düzenlenen törenle Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmete açıldı. Atıl durumdan hayata geçirilen kültür merkezi ve nikah salonunda kıyılan ilk nikah Sevcan Güler ve Murat Tuncinar çiftinin oldu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın seçim vaatlerinden biri olan proje için tarihi elektrik fabrikasının restorasyonuna 20 Mayıs 2015 tarihine başlanmıştı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından bina, düzenlenen törenle birlikte Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmete açıldı. Açılış törenine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, önceki dönem belediye başkanı İbrahim Ay, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, siyasi parti temsilcileri, kurum ve oda başkanları, bürokratlar ile Sevcan Güler ve Murat Tuncinar'ın ailesi ve yakınları katıldı.
Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Belediye Başkanı Gürkan, restorasyon hakkında bilgi verdi. Edirne Belediyesinin 117 yıldır tarihi belediye binasında hizmet verdiğini anlatan Gürkan, Edirne Belediyesinin kuruluşunun 150'nci yılını kutladıklarını ve Türkiye'de en eski belediye binasında hizmete devam ettiklerini belirtti. Medeni kanun ile birlikte resmi nikahların başlamasından itibaren nikahların tarihi belediye binasında kıyıldığını ifade eden Gürkan, "O yıllardaki Edirne'nin nüfusu ve ihtiyaçlarıyla bugünkü nüfusu ve ihtiyaçları bir değil. Oradaki nikah salonu artık Edirnelilere yetmiyor." dedi.
"YAPAMAZ DEDİLER, YAPTIK"
Önceki dönem belediye başkanları İbrahim Ay, Güngör Mazlum, Şevki Arman ve Hamdi Sedefçi'nin tarihi elektrik fabrikasını restore etmek için bir takım girişimlerde bulunduklarını anlatan Gürkan, "Bu muhteşem binanın restorasyonu bize kısmet oldu. Seçimlerde bu binanın restorasyonunu projelerimizin arasına alınca bir arkadaşımız 'yalan söylüyor, ben yapamadım hiç kimse yapamaz' dedi; yaptık. Bunun tartışmasına girmeyeceğim. Ama bu şunu gösteriyor; Edirne için birlik olursanız, Edirne için kavga yerine barışı seçerseniz, çatışma yerine huzuru seçerseniz oluyor. Buranın restorasyonunda herkesin payı var. Benim, emekçi arkadaşlarımın, müdürümün, belediye meclisinin, il genel meclisinin, siyasi parti temsilcilerinin, valimizin payı var. Bu elektrik fabrikası herkesin ortak çalışması, arzusu, heyecanıyla meydana çıktı. Gerçekten bu eseri tekrar restore ederken çok titiz davrandık. Orijinalinin asla bozulmaması için mücadele ettik. Örneğin; orijinali İtalya’dan gelmiş olan çini seramiklerinin aynılarını yapabilmek için 4 ay boyunca Kütahya'daki fabrikayla gece gündüz çalıştı arkadaşlarımız. Böyle bir eser meydana getirdik." şeklinde konuştu.
"TÜRBE OLSAYDI; TÜRBEYİ BÜYÜK BİR MUTLULUKLA YAPARDIM"
Edirne'nin 8 bin 300 yıllık tarihi kent olduğunu ve bu kentten birçok medeniyetin gelip geçtiğini anlatan Gürkan, "Bu muhteşem kentin altı bu medeniyetlerin, o kültürlerin temsilcilerinin kabirleriyle dolu. Bu içinde bulunduğumuz bölge, 1400'lü yıllarda Tatarhaniler Mezarlığı olarak bilinen bir bölge. Bazı vatandaşlarımızın hassasiyetleri var. Çokta haklılar. O vatandaşlarımız burada herhangi bir mezarlığının ruhuna, yapısına aykırı bir şey olmaması için mücadele ettiler. Bu bölgede Edirne Müzesi tarafından tam 4 kez kazı yapıldı. 4 kazının hiçbirinde de önemli bir zatın ve Muhammed Bin Kutbüddin İzniki Hazretlerinin mezarının olmadığı ispatlandı. Eğer olsaydı ilk ben sahip çıkar, türbesini büyük bir mutlulukla yapardım. Çünkü Edirneliler, bazılarının sandığı gibi dinden çıkmış yada dini hassasiyetleri olmayan insanlar değildir. Edirneliler, Balkan, Rumeli çocukları tam aksine bütün geçmişleri boyunca İslam dinini korumak adına bedel ödemiş, can vermiş, zulüm görmüş insanlardır. İslamiyete, Müslümanlığa, Balkanlar’dan Rumeliler'den daha iyi kimse sahip çıkamaz bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
"BU BİNADA ASLA EĞLENCE OLMAYACAK"
Yapılan bütün kazılarda Kutbüddin İzniki Hazretlerinin mezarının bulunamadığını ifade eden Gürkan, "Biz yine de hassasiyet göstereceğiz. Bahçemizde o dönemin mezar taşlarını sergileyeceğiz. Biz ecdadıyla gurur duyan insanlarız. Bu binada kültürel etkinlikler yapılacak, nikah kıyılacak ama asla ve asla müzikli gösteri, eğlence, alkol olmayacak. Burada bu toprağı vatan yapmak için canını veren aziz ecdadınızın canını yakacak hiçbir şey olmayacak. Bunun herkes tarafından bilinmesini isterim." diye konuştu.
İLK NİKAH KIYILDI
Açılış kurdelesinin kesilmesinin arından Sevcan Güler ile Murat Tuncinar'in nikahına geçildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından kıyılan nikahta Sevcan Güler’in şahitliğini Burcu Güler, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, önceki dönem belediye başkanı İbrahim Ay; Murat Tuncinar’ın nikah şahitliğini Yılmaz Girdi, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk yaptı.
Belediye Başkanı Gürkan; bir ömür boyu mutluluğa 'Evet' diyen çifte altın, kahve takımı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yazığı 'Nutuk' kitabını hediye etti.
EJH