Kurtuluşun 96. Yılı Kutlandı

Kurtuluşun 96. Yılı Kutlandı
25 Kasım Edirne'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu törenlerle kutlandı.

25 Kasım Edirne'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu törenlerle kutlandı. Saat 11.00'de Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, ardından geçit töreni düzenlendi.

Atatürk Anıtı'na çelen sunumu programına AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti ve sendika temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlama etkinlikleri, Talatpaşa Caddesi'ndeki geçit töreniyle devam etti. Tören alanına gelen Vali Canalp, Belediye Başkanı Gürkan, 54. Mekanize Tugay Komutanı Erdin halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerlerini aldılar.

Türk bayrağını temsili törenle teslim alan dönemin Valisi Şakir Bey'i canlandıran genç, Türk bayrağını Vali Ekrem Canalp'e sundu. Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Belediye Başkanı Gürkan: "Bu şehir, binlerce yıldır Türk'ün ata yurdu, kahramanlık yurdu olmanın haklı kıvancını yaşıyor. Edirne, Osmanlı'nın bir imparatorluk haline geldiği bir şehirdir. 1361'de fethedilen ve Osmanlı Beyliğini imparatorluğa çeviren; bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu şehirdir Edirne. Bu şehir; bütün işgallere, savaşlara, emperyalizmin bütün kanlı zulümlerine direnen, asla ama asla boyun eğmeyen bir şehir." şeklinde konuştu.

2 yıl işgal halinde kalan Edirne'nin 24 Kasım 1922'de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından son kez kurtarılarak gerçek sahiplerine teslim edildiğini belirten Gürkan: "Türk milleti, tarihi boyunca esareti kabul etmemiş bir millettir. Türk milleti; gerekmedikçe, milleti ve devleti tehlikeye düşmedikçe, işgal edilmedikçe savaşa yeltenmemiştir. Bugün şehitlerimizin bize vatan yaptığı bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, al bayrağımız özgürce dalgalanıyorsa bunu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimize borçluyuz. Ruhları şad olsun. Türk milleti; bağımsızlığı tehlikeye düştüğünde tıpkı Çanakkale'deki, Kurtuluş Savaşı'ndaki, 15 Temmuz'daki gibi gözünü kırpmadan bu vatan için canını vermeye hazırdır. Bu millet, yüzyıllar boyu bağımsızlığı, istikbali ve vatanı için gözünü kırpmadan şehit olmuş bir milletir." ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve geçit töreni ilgiyle izlendi.