Mahkumlara Erken Tahliye Gündemde! İnfaz Düzenlemesi Gelecek Mi?

Mahkumlara Erken Tahliye Gündemde! İnfaz Düzenlemesi Gelecek Mi?
Son dönemde bahsi geçen olası infaz düzenlemesi beraberinde bir takım sorular getirdi. Habertürk'ten Yasemin Güneri, af düzenlemesinin detaylarını aktardı.Açık cezaevlerinde kalan 120 bine yakın mahkum Kovid-19 süresi boyunca...

Son dönemde bahsi geçen olası infaz düzenlemesi beraberinde bir takım sorular getirdi. Habertürk'ten Yasemin Güneri, af düzenlemesinin detaylarını aktardı.

Açık cezaevlerinde kalan 120 bine yakın mahkum Kovid-19 süresi boyunca izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde  izinler yeniden uzatıldı. Son olarak kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılmıştı.

Üç seneyi aşkın bir süredir açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, "infaz iyileştirmesi" yapılmasını gündeme taşıdı.

120 Bin Mahkum Sorun Olacak

Şimdi izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun yaratacak.

Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu. Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak.

İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların 'firar' etmesine sebep olacak.

İzin süresinin dolmasından sonra 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için "infaz iyileştirilmesi" sesli olarak dillendirilmeye başlandı.

Yapılacak yasal bir değişiklik sayesinde "infaz iyileştirmesi" yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.