Meclis Toplantısını Kadınlar Yönetti

Meclis Toplantısını Kadınlar Yönetti
Edirne Belediye Meclisi, 2019 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Edirne Belediye Meclisi, 2019 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi'nin yıl dönümü sebebiyle Meclis Başkanlığını kadınlara bıraktı.

Medeni ve uygar kabul edilen, bazıları tarafından Türkiye'den önde kabul edilen birçok ülkeden önce 5 Aralık 1934'te Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildiğini hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "1935'te TBMM seçimlerinde Türkiye'nin çeşitli illerinden 18 kadınımız, ilk kez cumhuriyet döneminde milletvekili olarak Türk tarihinde parlementoya girme hakkı kazanıyorlar. Bunlardan birisi de, gururla söylüyoruz, Edirne'den Dr. Fatma Şakir Memik." diye konuştu.

Toplu ulaşımda saat 22.00'den sonra kadın yolcuların durak harici istediği yerde inebilmesi kararının Türkiye'de ilk kez Edirne'de alındığını anlatan Gürkan, toplu ulaşımda kadın şoför çalıştıran araçlardan ruhsat harcı almadıklarını söyledi. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin yıl dönümünü kutlayan Gürkan, meclis toplantısının idaresini 1. Başkan Vekili Filiz Gencan Akın'a vererek, kendisi meclis sıralarına oturdu.

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı'na başkanlık eden Filiz Gencan Akın, "Edirne Belediye Meclisindeki bu görüntü tüm kadınlarımız için çok değerli ve cesaret verici. Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak çok şanslıyız ki ülkemizin kurucu lideri Ulu Önder Atatürk dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden önce Türk kadınına bu hakkın tanınmasına öncülük etmiştir." dedi. Belediye Meclisi, Filiz Gencan Akın başkanlığında toplam 7 maddeyi görüşerek karara bağladı.