Meclis'te 'Ne Çektin?' Tartışması

Meclis'te 'Ne Çektin?' Tartışması
Edirne İl Genel Meclisinin kasım ayı toplantılarının 14'üncü birleşimi tartışmalara sahne oldu. 

Edirne İl Genel Meclisinin kasım ayı toplantılarının 14'üncü birleşimi tartışmalara sahne oldu.

Edirne İl Genel Meclisinin kasım ayı toplantılarının 14'üncü birleşimi dün gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'in başkanlığında başlayan toplantıda 13'üncü birleşimin tutanak özeti okundu. Ardından toplantıda Edirne İl Genel Meclisi İpsala Üyesi Necmi Sınır söz aldı ve Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir konuşma yaptı. Sınır konuşmasında: "Bugün 20 Kasım 2017 Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocuk hakları; insani, ahlaki ve kanuni olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip oldukları eğitim, sağlık, yaşama, barınma ve  fiziksel, psikolojik, cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Çocuk haklarına dair ilk metin, 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi'dir. Bu bildirge, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunda kabul edilmiş, 20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları'na dair sözleşmeyle değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyi yürürlüğe koymayan 2 Birleşmiş Milletler üyesi vardır ki bunlardan biri ABD, diğeri de Somali'dir." ifadelerini kullandı.

"ÖRNEK BİR ÜLKE OLDUĞUMUZ SÖYLENEMEZ"

Konuşmasında ABD'nin bildirgeyi imzaladığını fakat senatoya getirerek bu konuda bildirgenin görüşülmesinin sağlanmaması nedeniyle bildirgeyle ilgili Birleşmiş Milletler'de eleştiri aldığını belirten Sınır: "Türkiye'de ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak bunu en güzel şekilde dillendirmek mümkündür. Bilindiği gibi bu bayram Nisan 1929'dan beri kutlanmaktadır. Ancak bugün geldiğimiz noktada Türkiye olarak çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Çocuklara bayram armağan neden ilk ve tek ülke olan Türkiye'de her 3 çocuktan 1'i yoksul. 2014'te 40 bin çocuğa taciz davası, 2015'te 31 bin 337 çocuk evlendirilmiş ve 1 milyonu aşan çocuk işçi konumunda çalıştırılmaktadır. Ülkemizin bu sorunlarına bir de Suriyeli çocukların dahil olması problemleri artırmakta ve önlenemez durumlara getirmektedir." şeklinde konuştu.

Çocuk haklarının bir insan hakları meselesi olduğunu söyleyen Sınır: "Her birey, 18 yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir ve vazgeçilmez hakları vardır. (...) Kısaca çocuklarımızın yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına; her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakları vardır." dedi.

'SURİYELİ ÇOCUK' TARTIŞMASI

Sınır'ın konuşmasının ardından toplantıda İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Nedret Akbulut söz aldı. Sınır'ın konuşmasına tepki gösteren Akbulut: "Türkiye'deki küçük çocukların kötü durumlarını sergilediniz. Dünya Çocuklar Günü münasebetiyle söz aldınız. Suriyeli çocuklar, çocuk değil mi? Suriyeli çocukların o savaş ortamından kurtarılıp Türkiye'de bakılması, çocuk hakları içerisinde girmiyor mu? Niçin böyle tezat oluşturan ifadeler kullanıyorsunuz?" dedi.

Sınır, Akbulut'un sözlerine karşılık konuşma metnini Akbulut'a verdi. Akbulut'un sözlerine ilk tepki Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'ten geldi. Geçmiş: "Tartışmaya gerek yok. Böyle kötü bir şey söylenmedi. Onları da kattı. Sevgili hocam, ben teşekkür ediyorum. Tüm çocukların mağduriyetini, dünya çocuklarını ve Suriyeli çocukların da problemlerini dile getirdiği için ben teşekkür ediyorum." dedi.

"NEYİN KAFASINI YAŞIYORSUN?"

Akbulut'un sözlerine bir tepki de İl Genel Meclisi Merkez İlçe Üyesi Erdoğan Taşın'dan geldi. Taşın: "Neyin kafasını yaşıyorsun? Ne çektin hocam sen buraya gelene kadar?" dedi. Bu sözler üzerine sandalyesinden kalkan Akbulut: "Ne çektin ne demek? Şunu bana bir anlat bakayım. Ne demek istedin? Meclis Başkanı olarak bunu ikaz etmeniz lazım." dedi.

Akbulut'a cevap veren Taşın: "Ayran mı içtin, su mu?" derken, tartışmanın büyümesiyle birlikte İl Genel Başkanı Mehmet Geçmiş tartışmayı sonlandırdı.

Uğur Akagündüz - Gündem Gazetesi