Meral Akşener Edirne'deydi

Meral Akşener Edirne'deydi
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ‘İYİ Parti dinliyor’ programı kapsamında Edirneliler ile buluştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ‘İYİ Parti dinliyor’ programı kapsamında Edirneliler ile buluştu.

Ziyaretlerine Havsa İlçesi Hayvan Pazarı ile başlayan Akşener’in Edirne Merkez'deki ilk durağı ise Lalezar Restaurant oldu. Akşener, yoğun ilgi ile karşılandığı toplantıda Edirneli kadınlarla bir araya geldi. Basına ve erkeklere kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda Akşener, toplantı çıkışında soruları cevaplarken İYİ Parti Edirne İl Başkanı Av. Mete Türkay da ona eşlik etti.

Akşener, açıklamalarında Edirne’ye bir program için geldiklerini belirterek: "İYİ Parti, 1 ayını doldurmamış bir partidir. Fakat şu andan itibaren Türkiye’nin çok problemli alanında iyileşmeye neden oldu. Başından beri söylüyorduk; rekabet iyi bir şeydir. Önce seçmene sonra basın mensuplarına yarar. Gezi yaptığımız her yere hem iktidardan hem de muhalefetten siyasiler seçmen ve basın mensupları ile buluşacaklardır." dedi.

"İYİ PARTİ İYİ YOLDA"

Konuşmasında İYİ Parti’nin kurulmasının ardından Türkiye siyasetindeki değişimlere dikkat çeken Akşener: "İYİ Parti kurulduğundan sonra gördüğünüz gibi Atatürk, yıllardır savaş açmışların en değer verdiği bir büyüğümüz haline döndü. Bütün bunlar olumlu gelişmeler. Seçmen lehine pek çok kararın çıkmasına neden olacağız. Bugün Edirne’deyiz, haftaya Mardin’de olacağız. Bir sonraki hafta da Artvin’de olacağız. Her hafta bir ilimize giderek gezeceğiz. İYİ Parti, iyi yolda. İYİ Parti, Edirne’ye de iyilikler getirecek. Edirne’de yaşadığımız bu ilgi ve alakadan müthiş bir mutluluk ve heyecan duydum. Edirneli kadınlarımıza ve hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum." dedi.

"HAYIR BLOKUNA ÇIKACAĞIZ"

Akşener: "CHP ile hareket etmeyeceğimizi söyledim. Benim inancım şudur; CHP bir aday çıkarmalı. Kim olursa olsun İYİ Parti bir aday çıkarmalı. AK Parti zaten çıkaracak. HDP bir aday çıkaracak gibi görünüyor. Keşke SP ve DP de birer aday çıkarabilseler. Biz, 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye olarak bir şey yaşadık. Ekmeleddin Bey üzerinden 2 siyasi parti bir araya geldi ve ikisinin toplamı kadar oy alamadılar. Buna karşılık, 16 Nisan referandumunda ‘hayırcı’ bir blok olarak ben ve arkadaşlarım; CHP; SP, DP gibi siyasi partilerimiz bu hayır blokunun içinde bulunduk ve çok çalıştık. Bu çalışmanın sonucunda 50-50 bir sonuç çıktı. Siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı’nda aday çıkarmalılar. İYİ Parti bir aday çıkaracak. CHP ile beraber bir aday çıkarmanın onlar açısından da bizim açımızdan da Türkiye açısından da yanlış olduğunu düşünüyorum. Ama ikinci tura hayır blokundan kim kalırsa elbette ki biz sonuna kadar onun yanında durup çalışacağız. Ama daha önceden yaşadığımız bir travmadan dolayı birinci turda bütün siyasi partiler adaylarını çıkarabilmeli diye bakıyoruz. 2016 Nisan’ında da MHP, BBP ve AK Partinin toplamı yüzde 61’di. Onlar da 51.4 alabildiler. Bazen bunları topladığınız zaman eşit bir sonuç çıkmıyor ama ikinci tura kalındığı takdirde, hayır blokundan kim kalıyorsa onun arkasında İYİ Parti olarak olacağız. Biz kalıyorsak bizim arkamızda da olunmasını elbette talep edeceğiz." sözlerine yer verdi.

MHP’den 10 önemli ismin istifa edeceği iddialarına cevap veren Akşener: "MHP’den 10 milletvekilinin istifası iddiasını değerli bir köşe yazarımızın yazısında okudum. Herhangi bir bilgim yok. Ama bizim partimiz, özel olarak milletvekili transferi üzerinden geçmişi hatırlatan bir transfer sistemi içerisinde olmayacak. Ama arkadaşlarımız hangi siyasi görüşten ve partiden olursa olsun vatanseverlik, Türkiye’nin bekası ve Cumhuriyet değerleri, kurucu irade konularında hemfikir olan her arkadaşımıza kapılarımız açıktır. İstifa iddialarını sadece yazıda okudum." ifadelerine yer verdi.

"MHP İLE POLEMİK YAPMAYACAĞIZ"

MHP’nin seçim barajının indirilmesine yönelik talebinin sorulması üzerine bir değerlendirme yapan Akşener: "MHP’nin Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin baraj konusunda bir talebi var. Kendisinin bir talebidir. Biz, prensip olarak MHP yöneticilerinden direkt bir saldırı şeklinde hakaret, küfür ki bunları kişisel olarak bazılarından işittim, mümkün olduğunda polemik yapmayacağız ve cevaplandırmayacağız. Ama baraj konusu birden bire ilginç. Yıllarca hep baraj iyidir denmişti. Sayın Bahçeli, ‘2019’a kadar biz AK Parti ile birlikte yola devam edeceğiz’ dediğine göre zaten bir hemhal olmuş durum var. Sorunun cevabı herhalde AK Parti yetkililerinde görünüyor." dedi.

İYİ Parti’nin anket sonuçlarının durumunun sorulması üzerine Akşener: "Sayın Erdoğan’dan sonra ekonomik durumuna göre fazla araştırma yapan bir siyasetçiyim. Durumumuz çok iyidir. Bir mucize var, oranını söylemeyeceğim ama parti hiç kurulmadan evvel sabit seçmeni oluşmuş. Bugüne kadar Türkiye’de hiç olmuş bir şey değil. 2001’de AK Parti’nin kuruluşunu da biliyorum. Orada kararsız, yeni bir siyasi yola ihtiyaç var diyen insanlar topluluğu vardı. Ama onlarda oy vermeye dair bir kavram yoktu. O zamanlar ANAR’ın yaptığı araştırmaları da biliyorum. Bugün farklı bir şey var. Barajın üstünde ve her şartta oy vereceğim diyen bir sabit seçmen ilk defa oluyor. Orada bir şey yokken oluşan bir seçmen kitlesi var. Bunu iktidar partisi de biliyor. Bir de yüzde 20 civarında ‘Parti kurulsun oy vereceğim’ diyenler var. Onun üzerinde yüzde 18’lik bir seçmen kitlesi de ‘göreceğim’ diyor. Yani yüzde 38’lik bir marjdan bahsediyoruz. Bu yanlış anlaşılmasın, yüzde 38’iz demiyorum. Ben yalanı sevmiyorum. Böyle bir şey yok. Ama böyle bir potansiyelin varlığını herkes biliyor. Bu kısmı bir mucize. Her siyasi partinin bir sabit seçmeni oluyor. Bizimki ilginç; parti oluşmadan oluşmuş bir seçmen kitlesi." sözlerine yer verdi.

Her partiye milletvekili sistemi

İYİ Parti programında barajın yüzde 5 olması olarak belirtildiğini açıklayan Akşener: "Aynı zamanda 600’den Türkiye milletvekilliği önerdik. Seçim yasasının değişmesi, siyasi partiler yasasının otoriter bir yasa ve onun önüne geçilmesi, üye ile önseçimlerin yapılması gibi konular var. Demokrasiyi öncelikle siyasi partilerden başlatacak bir bakış açısıyla birlikte yüzde 5’i önerdik. Yüzde 5’i bile yakalamayacak siyasi partilerin baraja bakılmadan 100 milletvekilinin diğer siyasi partilerden oluşmasını sağlayan, böylece hem istikrarı hem de temsilde adaleti koruyan bir yol önermiştik. Barajla ilgili bir sıkıntımız olmadığı için muhteremler kendileri bilirler." dedi.

B PLANINI AÇIKLAMADI

Erken seçim ya da seçim kanununda İYİ Parti’nin seçime girmesini engelleyecek bir opsiyonun ortaya konması durumunda B planının sorulduğu Akşener: "Ben, B planımı paylaşırsam ağabeyler duyar. Ondan sonra ona da tedbir alırlar." dedi. 

KIRMIZI GÜLLÜ MEKTUP BIRAKTI

Adalet Kasrı’na gelen Akşener, Osmanlı döneminde halkın istek dilekçelerini bıraktığı Seng-i Arz taşına hükümete mektup ve kırmızı gül bıraktı. Akşener, halkın dilekçelerinin değerlendirilmesi için bıraktığı seng-i arz taşı ile ölüm cezasına çarptırılanların başlarının sergilendiği seng-i ibret taşının arasında mektubunu okudu. Akşener, mektubunda: "Devlet ricaline; milletin, kendi irfanı içinde yaşasın. Ona sırt çevirme. Her zaman duy varlığını. Toplumu yöneten de, diri tutan da bu irfandır. Böyle diyor Şeyh Edebali, devlet yöneten Osman Gazi’ye. İrfanımızdır bizi diri tutan. İrfanımızı ayakta tutan ise adalet. Adalet huzur getirir. Adalet zenginlik getirir. Adalet hem dinimizin hem engin kültürümüzün bize emrettiği gerçektir. Yöneten adil olmalı, milleti duymalı. Eşe dosta değil, bütün bir millete baş olduğunu unutmamalı. Milletin ağlıyorsa gülemezsin. Milletin aç açıktaysa sefa süremezsin. Milletin evlatlarında gelecek korkusu varsa sen kendini güvende hissedemezsin. ‘İYİ’den korkma. ‘İYİ’ şeyler söylemek zorundasın. ‘Daha iyisini yapmak zorundasın. Milletinin sana bahşettiği gücün, verdiği makamların hakkını ancak böyle verebilirsin. İyilik, adil olmakla başlar. Önce adil olun, her şey iyi olsun." diye konuştu.

AKŞENER'E HEDİYE YÜZÜK 

Akşener, Selimiye Arasta Çarşısı esnafını ziyaret etti. Akşener hem çarşı esnafının hem yerli turistlerin hem de Edirne halkının yoğun ilgisiyle karşılaşırken; Arasta Çarşı’nda oluşan yoğunluktan çarşı içindeki insan trafiğinde sıkıntılar yaşandı. Esnaf ziyaretlerinde Akşener’e bir adet yüzük hediye edilmesi dikkat çekerken; özellikle Edirneli kadın esnaflar sorunlarını Akşener ile paylaştılar. 

TÜRKÜLERLE KARŞILANDI

Akşener, Alipaşa Çarşısı esnafını da ziyaret etti. Ziyarette Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış da Akşener’e eşlik etti. Alipaşa Çarşısı’nda da yoğun ilgi ile karşılaşan Akşener, esnaflar ve vatandaşlarla hem sorunları ile ilgili sohbet etti hem de bol bol fotoğraf çektirdi. Ziyaret sırasında Alipaşa Çarşı’ndan iki esnaf ise Akşener’i dükkanlarında türkülerle ile karşılarken; ziyaretinin anısına türkü söylediler. 

'ENİŞTE'YE HAMSİ ALDI

Akşener, ziyaretinin ardından Balık Çarşısı’nı da ziyaret ederek 2 kilo hamsi satın aldı. Eşinin Karadenizli olduğunu belirten Akşener, satın aldığı balıkları göstererek: "Enişteniz için hamsi aldım." sözlerine yer verdi.

Akşener, Balıkçı Çarşı’nı ziyaretinin ardından ziyaretlerinin son durağı olan Saraçlar Caddesi’ne gitti. Saraçlar Caddesi’nde davul, zurna ve halk oyunları ekibi tarafından karşılanan Akşener, bir süre halk oyunları ekibinin gösterisini izledi. Akşener, daha sonra Saraçlar Caddesi’nde kurulan platformdan Saraçlar Caddesi’ni dolduran Edirnelilere seslendi.

"KALABALIĞI GÖRÜNCE UÇTUM"

1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programdaki konuşmasında Akşener, Saraçlar Caddesi’ndeki programa stantlardaki üye kampanyasını başlatmak amacıyla geldiğini belirterek: "Ama benim hemşehrilerim, onları işgal etmiş, onları kenara koymuş ve demişler ki ‘bizim kız buraya geliyor. Onu yalnız bırakmayalım’ ve dolayısıyla benimle beraber yol yürüyen arkadaşlarımın karşısında öyle bir onore ettiniz ki, öyle yüreğimi ferahlandırdınız, başımı dik ettiniz ki Allah her birinizden ayrı ayrı razı olsun. Bana dediler ki ‘İmza atacaksın, üye yazacağız.’ Ama bunu görünce uçtum. Allah razı olsun. Sonra dediler ki ‘biz burada miting için izin almadık. Bari bir teşekkür konuşması yap.’ Böyle bir kalabalığın karşısında ne teşekkürü ne de minneti geçerli olmaz." dedi.

"MİLLETİN SOPASI VAR"

İYİ Parti’nin 3 haftalık bir parti olduğunu söyleyen Akşener: "Kardeşim madem bu kadar önemsiz, dilleriniz İYİ Parti’yi konuşmaktan şişti. Korkuyorlar. Keşke kıskansalar, korkuyorlar. Ama korkunun ecele faydası yoktur. Onlar korkacak biz çalışacağız. Göreceksiniz, Edirne’de bu topluluğu toplayabilmek için hepsi size gelecek, ‘cici, cici’ yapacaklar. Ondan evvel bunu yapmıyorlardı. Zaten sucuk, köfte yok. Partiyi siz kurdunuz. Bağışlarınızla ayakta duruyoruz. Ama önemli bir şey yaptınız; İYİ Parti’yi kurdunuz, hepsi 29 Ekim’de hastalanıyordu, hepiniz doktor gibiymişsiniz. Adamlar turp oldu. Bir de gittiler; ‘Atatürk’ün karşısında sap gibi duruluyor’ diyorlardı, sapın ötesi gibi durdular. Allah’ın sopası yok ama milletin sopası var." dedi.

Akşener, konuşmasının ardından Saraçlar Caddesi’ndeki vatandaşlarla selamlaşarak alandan aracıyla birlikte ayrıldı. Akşener’in Saraçlar Caddesi’nden ayrılmasının ardından kurulan stantlarda vatandaşlar İYİ Parti üyelik kayıtlarını yaptırdılar. Gündem Gazetesi