Milyonlara müjde üstüne müjde! Bu basit işlemleri yaparsanız paranızın yarısı cebinizde kalacak!

Milyonlara müjde üstüne müjde! Bu basit işlemleri yaparsanız paranızın yarısı cebinizde kalacak!
Milyonlarca insan kredi kartı ve banka kartı kullanırken, bazı işlemlerde vatandaşların cebinden ekstra ücret alınıyor. Peki, bu ücretler vatandaşların cebine kalabilir mi? Bu masrafların önüne geçmek için neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar...

Türkiye’nin her bölgesinde 50 binden fazla ATM ve milyonlarca vatandaşın adına tanımlanmış 400 milyona yakın kredi kartı bulunuyor. Bu kapsamda, hemen hemen herkes nakit işlemlerden çok kartlı işlem gerçekleştiriyor. Bu kartlı işlemlerde ise ekstra işlem ücretleri alınarak vatandaşın cebine yük bindiriliyor. Özellikle ATM’lerde yapılan işlemlerin birçoğunda ekstra işlem ücreti alınıyor. Ancak bu masraflardan kurtulmak için bazı yöntemler bulunuyor. İşte o yöntemler...

ortak-atm-nedir-dd2c653f44.jpg

LİMİT ÜSTÜ KOMİSYON
Bankaların belirlediği para çekme limitinin üstündeki para çekme işlemlerinde yüzde 2-3 komisyon ve vergi bulunuyor.
İnsanlar farkında olmadan bu limiti aşarak veya acil ihtiyacı olduğu için para çekme işlemi gerçekleştiriyor ve burada masrafla karşılaşıyor. 5 bin lira yerine 10 bin lira çeken bir hesap sahibi, 100-150 lira bandında limit üstü komisyonu ödemesi yapıyor.
Bankalar limit üstü sınırı daha yüksek tutarak buradaki komisyonun yükselmesine imkân tanıyor. Başka bir deyişle, limit 5 bin lira ise 20 bin lira çekmeye izin verebiliyor.

Peki, bu kapsamda ne yapmak gerekiyor?
Eğer mesai saatiyse bankaya girerek gişeden çekim yapmak daha yararlı oluyor. Fakat bazı bankalar belli bir limitin altında gişe işlemi gerçekleştirmiyor.
Acil ihtiyaç varsa ve limit üstü çekim yapmak zorundaysanız iki ayrı yöntemi kullanın. Cep telefonunuzu kullanarak QR kod ile bir çekim yapın ve sonra kartınızdan çekim yapın. Bu sayede, her iki uygulamanın limitini kullanıp masrafsız çekim yapabilirsiniz.
Bankadan günlük limitin artırılmasını isteyin. Zira müşterilerin böyle bir hakkı bulunuyor. Böylece limit aşımlarını kontrol edebilirsiniz.

thumbs-b-c-2627faf5ac1ca71907ae06c1c538f397.jpg

BAŞKA BANKA KOMİSYONU
Farklı banka ATM'sinden para çekerseniz yüzde 1.15 komisyon alınıyor.
Örneğin; başka banka ATM'sinden 5 bin lira çekmişseniz komisyon 58 lirayı bulabiliyor.
Eğer başka banka ATM'sinden çektiğiniz rakam bir de limit üstü olursa bu kez komisyon katlanıyor ve 5 bin lirada 190 lirayı buluyor.
Peki, ATM komisyonu ödememek için ne yapmak gerekiyor?
Kendi banka ATM'nizi belirleyin. Acil durumlarda komisyon almayan ATM'yi seçin. Nakitiniz yoksa banka kartıyla alışveriş yapın.

banka-atm-sayilari-detay.png

PARA YATIRMA KOMİSYONU
Kartsız kendi hesabınıza para yatırmada masraf alınmıyor. Havalelerde ücret kesiliyor. Kartlı işlemlerde masraf artıyor. Bazı fatura ödemelerinde ücret alınıyor.

1030153742-0-15-1024-595-600x0-80-0-0-adace753a0ffbea54deb3c4e0d9cb469.jpg

KREDİ KARTI NAKİT KOMİSYONLARI
Nakit avanslarda yüzde 1 komisyon var. Farklı ATM'de komisyon yüzde 3.87'ye çıkıyor. Ayrıca bankanız nakit çekim için yüzde 4.42 faiz alıyor.

15-1.jpg

HER İŞLEM ÜCRET
Diğer banka ATM'lerinden bakiye ve kart borcu sorgulama ücreti 0.27 lira, para çekme komisyonu, çekilen tutarın yüzde 1.15'i + 1.04 lira, para yatırma komisyonu, yatırılan tutarın yüzde 1.15'i +1.04 lira ve son olarak kredi kartı borç ödeme de ödenen tutarın yüzde 1.15'i + 1.04 lira.