'Muhtarlıklar Yarışıyor'

'Muhtarlıklar Yarışıyor'
Muhtarlıklar, elektronik atıkların etkili bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi için yarışıyor.

Edirne'de elektronik atıkların etkili bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi amacıyla 'Muhtarlıklar Yarışıyor' isimli yarışma düzenleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği ve Edirne Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Muhtarlıklar Yarışıyor', 30 Nisan 2019 tarihinde son bulacak. Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından tüm muhtarlıklara atıkların toplanacağı kutular yerleştirildi ve bilgilendirici broşürler asıldı.

Tüm Edirnelileri kampanyaya katılmaya davet eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; elektronik atıkların tüm atıklardaki payının yüzde 2-3 civarında olmasına rağmen, atıkların içerisindeki zararlı maddelerin yüzde 70'e yakınının elektronik atıklardan geldiğini söyledi.

Elektronik eşyaların geri dönüşüm tesisinde işlenmek yerine çöpe atılması veya gömülmesi durumunda içlerindeki kurşunun toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden olduğunu anlatan Gürkan, belediye olarak 2014-2017 yılları arasında belediye mücavir alanı içerisindeki işletmelerden 854 ton elektronik atık topladıklarını söyledi.

Edirne Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Ticari İşletmesi arasında 2018 yılında yapılan protokol ile; Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 5. grup (aydınlatma ekipmanları) ve 6. grup (küçük ev aletleri, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, spor ve eğlence ekipmanları, izleme ve kontrol aletleri) atık ürünlerinin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşüme tabi olması hedefleniyor. Ayrıca Edirne Belediyesi ile Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği arasında devam eden protokol ile Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 1. grup (büyük ev eşyaları), 2. grup (küçük ev aletleri), 3. grup (bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları) ve 4. grup (tüketici ekipmanları) atık ürünlerinin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşümü faaliyetleri de devam ediyor.