HALKIN BELEDİYESİ... CHP

HALKIN BELEDİYESİ... CHP
Nevzat ÇOLAK yazdı

YEREL GÜNDEM

HALKIN BELEDİYESİ... CHP

Nevzat ÇOLAK

AKP nin baskıcı otoriter yönetimi, toplumu bölen ötekileştiren politikaları, ekonomideki (Gizlenemez) kötü gidiş, AKP’ye oy kaybettirecek gibi gözüküyor. Anketlerde, meydanlarda sokakta bu durumu gören AKP- MHP bloku seçimleri, yerel seçim olmaktan öte, “memleketin beka sorunu” olarak tartışıyor ve bu söylemle tartışılmasını istiyor. Afişlerde de meydanlarda da, televizyonda da tek bir kişi var. Onun için AKP nin Edirne için ne dediğini tartışmanın anlamı yok...

CHP bu seçim sürecinde oyunu arttıracak gibi gözüküyor. Seçmen bildirgesini okudum.

Ana başlıklar şunlar:

Halkın Belediyeciliğinde; hiç kimse ötekileştirilmez.

Belediye Başkanı belde halkına eşit hizmet götürür.

Yoksul mahallelere pozitif ayrımcılık yapılır.

Vatandaşına, seçmenine hesap vermek onurlu bir görev kabul edilir.

Kent rantları yandaşa değil, rantı yaratan bölge halkına hakça dağıtılır.

Yeşil alanları korumak, çocuklarımıza yaşlılarımıza yeşil mekanlar sunmak, onları doğayla buluşturmak esastır.

Aslolan mutlu, huzurlu insanların yaşadığı kentler inşa etmektir.

 Kentte yaşayanlar ile kırsalda yaşayanlar arasında ekonomik ve sosyal işbirliğini sağlamak ve üretim kooperatifleriyle işbirliği yapmak esastır.

Sadece kentte yaşayan insanlara değil, diğer canlılara da saygı göstermek, onların yaşam haklarını korumak ve savunmak esastır.

Kenti; kültür, sanat ve spor dünyası ile buluşturmak, birlikte yaşama kültürünü kurumsallaştırmak esastır.”

 

CHP bunların bir çoğunu daha önceki seçim dönemlerinde de söyledi. Uygulama nedir?  Organize değil. Bazılarını yapar gibi yaptılar. Bazıları bazılarını yaptı. Sonuç; CHP’nin yerel yönetim anlayışım dediği başlıklar uygulamada tam karşılığını bulamadı...

CHP bu seçim döneminde hesap vermek, katılım başlıklarının alt satırlarında ya da adayların taahhütlerinde “ Mahale meclisleri” “Katılımcı bütce” demokratik katılım” gibi söylemleri var. Doğru ve yerinde öneriler bunlar, mutlaka hayata geçirmek gerekir. Nokta.

Bir de  “Kentte yaşayanlar ile kırsalda yaşayanlar arasında ekonomik ve sosyal işbirliğini sağlamak ve üretim kooperatifleriyle işbirliği yapmak esastır.” başlığı.

Sanırım CHP bölgedeki adaylar  nezdinde tarım alanında neler yapılabilir üzerine çalışılmış gibi gözüküyor..

Edirne belediye başkanı ve adayı Recep Gürkan, Enver Aysever’in televizyon programında “Trakya toprakları tarımsal sit ilan edilmelidir” “Trakya belediyeleri olarak tarımsal birlik kuracağız” diyor. İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem imamoğlu katıldığı televizyon programında tarıma destek vereceklerini, ucuz gıda ve organik gıdayı İstanbullulara ulaştırabilmek için tanzim satışlar ve kooperatifler kuracaklarını bunun için Trakya ve İstanbul'da ki tarım alanlarına destek vereceklerini belirtiyor. Bu başlı başına önemli bir konu. Olumsuz mu hayır.  En azından şöyle bir umut olabilir. CHP İl örgütleri, Belediyeleri, İl genel meclis üyeleri Trakya'daki tarım alanlarına yönelik saldırılarda çevrecilerle yaşam savunucuları ile birlikte hareket edecek demektir.

Seçim dönemlerinde, Siyasi partiler ve onların adayları; partilerinin programları ve ilkeleri çerçevesinde yerelde neler yapacaklarını yazar ve söylerler yurtaşta gider oyunu verir.

Soylenen . ve yazılanların yapılıp yapılmadığını takip etmek öncelikle o siyasi partinin il başkanlığının, oy veren yurttaşların, kamusal kaygılarla faaliyet gösteren STK Oda ve meslek örgütlerinin birinci görevidir. Ben kendi adıma  önümüzde ki dönem yazılıp çizilenlerin takipcisi olacağım...