IRKÇILIK İNSANLIĞIN LANETİDİR

IRKÇILIK İNSANLIĞIN LANETİDİR
Nevzat ÇOLAK yazdı...

YEREL GÜNDEM

IRKÇILIK İNSANLIĞIN LANETİDİR

Nevzat ÇOLAK - nevzatcolak@hotmail.com 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "2019 dünyaya barış ve mutluluk getirsin"  sözünü Yunanca, Bulgarca ve Türkçe olarak Edirne sokaklarına astırdı. Yandaş ve sosyal medyada ırkçı saldırılara maruz kaldı.

Neymiş sorun, Edirne’nin adı neden Yunanca Adrianapolis, Bulgarca Odrin olarak yazılmış.

Recep Gürkan basının karşısına çıktı, anlattı: "Edirne'nin tarihinde 12 tane ismi vardır ve bu şehir bugünkü kimliğine o 12 isimden aldığı kültürlerle ulaşmıştır. Adrianapolis vardır, Odrin vardır, Edrune vardır, Edrine vardır, Edirne vardır. Bunların hepsi bizim. Ben şu anda Edirne Belediye Başkanı olarak bu şehrin 8 bin 300 yıllık geçmişinin de sorumluluğunu ve sahipliğini yapıyorum.” Nokta. Başka söze gerek var mı?

Dünyada barış ve mutluluk istemek suç mu? Hayır. Mesele başka...

31 Mart 2019'da sandık başına gidiyoruz. Ekonomi kötü, dış politika desen yerlerde sürünüyor, AKP yönetimindeki belediyelerin durumu ortada. Öyle "metal yorgunluğu” falan değil, Sayıştay raporlarında gerçekler ortaya çıktı. AKP belediyeciliği inandırıcılığını kaybetti.

Sonuç; kaybediyorlar...

AKP kurmayları, peki ama biz nasıl oy alacağız diye düşünmüşler, bulunan cevap ‘Hamaset’ olmuş… Hamaset Türk dil kurumunda şöyle tanımlanıyor: "Dinleyenleri etkilemek veya heyecanlandırmak amacıyla yapılan abartılı anlatım"

O zaman ver mehteri...

Bunlar; "Bizans sevici", "Yunan tohumu", "Bulgar gâvuru", "İstanbul’a anayasa yapıyorlar, Bölücüler", "Kıbrıs'ta Türklerin ölümüne sebep olan Başpiskopos Makarios'un heykelini yaptırıyorlar" vb.

Irkçılık insanlığın lanetidir. İnsanları kutuplaştırarak, ötekileştirerek siyaset yapmak bu topluma yapılacak en büyük kötülüktür. Bu dil, bu üslup belki size birkaç oy getirebilir ama toplumda derin yaralar açar. Telafisi olmayacak sonuçlar doğurur. Bunun acı örneğini Edirne 2010 yılında yaşadı. Bazı provokatörlerin yönlendirmesi sonucu basın açıklaması yapan birkaç genç linç edilmek istendi.

Hamaset üzerinden siyaset yapanlara seslenmek istiyorum. Bu kent hoşgörünün kentidir. Bu kent kardeşliğin, barışın kentidir.

Bilinmelidir ki...

Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın astığı afişler üzerinden yapılan bu saldırı, Edirne’nin çağdaş kimliğine yönelik bir saldırıdır.

Bu ırkçı saldırı karşısında tüm demokrasi güçleri kentine sahip çıkmalıdır.

Edirneliler, sahnelenen bu oyunu görmüştür. Kendisine siyasal rant çıkarmaya çalışan kesimlere karşı birlik ve beraberliğini göstererek gereken cevabı vermiştir.

 ‘2019 dünyaya barış ve mutluluk getirsin'