OSB'NİN NEREYE KURULACAĞINA MUHTAR DEĞİL BİLİM KARAR VERİR

OSB'NİN NEREYE KURULACAĞINA MUHTAR DEĞİL BİLİM KARAR VERİR
Nevzat ÇOLAK yazdı...

YEREL GÜNDEM

OSB'NİN NEREYE KURULACAĞINA MUHTAR DEĞİL BİLİM KARAR VERİR

Nevzat ÇOLAK - nevzatcolak@hotmail.com 

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kavacık köyüne hiç gitmedim. Ancak Kavacık köyünü de köylülerini de köylerine kurulmak istenen organize sanayi bölgesine (OSB) karşı verdikleri mücadeleden biliyorum.

OSB’ye karşı mücadele veren Kavacık köylülerini Keşan’da gerçekleşen Trakya Kent Konseyleri Birliği toplantısında gördüm. Beş köylü kadın toplantıya katıldı. OSB'yi neden istemediklerini ve verdikleri mücadeleyi anlattılar. Salondan da ciddi bir destek aldılar.

Kavacık köylülerini dinleyen Trakya Kent Konseyleri Birliği üyeleri, Keşan toplantısı sonuç metninde tutumlarını şöyle ifade ettiler: “Uzunköprü Kavacık köyünde köy halkına rağmen kurulmak istenen çevre düzeni planlarına aykırı karma OSB projesine karşı,bilimsel, hukuksal ve toplumsal olarak toprağımızı, havamızı ve suyumuzu korumak için kararlılıkla mücadele edeceğiz.”

Kavacık köylüleri, en son Edirne Valisi Ekrem Canalp’in köylerini ziyaret etmesinden sonra Edirne Valiliğinde düzenlenen, Uzunköprü Kaymakamı, Uzunköprü Ticaret Odası Başkanı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile birlikte sabah 7'de başlayan ve 3 saat süren toplantı ile gündeme geldiler.

Uzunköprü Kaymakamı Sayın Muhittin Gürel’in belirttiği gibi Kavacık köylüleri sükûnetle meralarına kurulacak OSB'nin tarımı ve hayvancılığı bitireceğini Sayın Valiye aktarmışlardır.

Sayın Edirne Valisi Ekrem Canalp; çalışkan (mesaisine sabah 6.30'da başlıyor), iyi eğitim almış bir mülkiyeli.

Vali Bey'in köylülerle empati kurması anlamlıdır. Toplantı sonrası yapmış olduğu açıklamada da sanayiye karşı olmadığını, kararı mahkemenin vereceğinin altını çizmiştir.

Toplantı sonrası en talihsiz açıklamayı Uzunköprü Ticaret Odası Başkanı Ercan İhtiyar yapmıştır. Ercan İhtiyar şöyle demiş: "Bu alana OSB kurulmasını köyün muhtarı istemiştir."

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar! Ne zamandan beri OSB'nin nereye yapılacağına muhtarlar karar veriyor!

Sayın Başkan, siz belki bilmiyorsunuz ama Trakya’nın bir bölge planı var. Bölge planına uygun il planları var. İşte bu planlarda OSB nereye kurulur, hayvancılık, tarım hangi bölgelerde yapılır. Bütün bunlar o planlara bilimsel bir bakış açısıyla işlenir. (Her ne kadar Trakya bölge planı “yok ediciler” lehine defalarca delinmiş olsa bile hala önemini sürdürmektedir.)

Yani sevgili TSO Başkanı Ercan İhtiyar; muhtar istedi, milletvekili takip etti, İl Genel Meclis üyesi onaylattı ile olmaz bu işler. Hukuk var; köyüne, havasına, suyuna merasına sahip çıkan köylüler var. Bilimsel, hukuksal ve toplumsal olarak sahip çıkan Trakya Platformu var, kent konseyleri var, çevre örgütleri var.

Yani anlayacağınız;

Ne bu ülkenin toprağı, havası, suyu, merası sahipsiz ne de Kavacık köylüleri...