SUYUN CAZİBESİ, SİYASETİN BASİRETSİZLİĞİ: KAVACIK OSB

SUYUN CAZİBESİ, SİYASETİN BASİRETSİZLİĞİ: KAVACIK OSB
Nevzat ÇOLAK yazdı

YEREL GÜNDEM

Suyun cazibesi, siyasetin basiretsizliği: Kavacık OSB

Nevzat ÇOLAK

Hafta sonu, Trakya Platformu Bilim Kurulu üyeleri ve TMMOB Edirne bileşenlerinin katılımları ile Uzunköprü Kavacık Köyü merasına yapılmak istenen OSB alanına bir “Gezi/İnceleme” yaptık.

Gördüm ki sistem devam ediyor. Rant varsa hiçbir şeyin önemi yok. Basiretsiz yöneticiler günü kurtaran(!) (kurtaramadıkları da ortada) kararları ile doğada yaratacakları tahribatı hiç hesaba katmadan sanayi alanları oluşturma kararları alıyorlar.

OSB yapacağız dedikleri alan sulama ve hayvancılık için yapılan Kavacık Göleti’nin yanı. İki köyün su yollarının üzeri. Neden burayı seçiyorlar? Çünkü burada ucuza kullanacakları su var. Kuracakları tekstil fabrikalarının suya ihtiyacı var. Peki, bu fabrikalar kullanarak kirlettikleri bu suyu ne yapacaklar? En iyi ihtimalle 10-15 km uzaklıktaki Ergene Nehri'ne verecekler. Ya da (!) ne yapacaklar? Bilginiz var mı?

Her şeyi yok ediyorsunuz. OSB köyün hemen yanına kuruluyor. Köyün mezarlığı yok oluyor. Kavacık köyünü merasız bırakıp hayvancılığı öldüreceğiniz gibi Kavacık köylülerinin ataları ile bağlarını da koparacaksınız.

Kavacık köyü eski bir yerleşim alanı, köyün hemen yanında OSB'nin başlangıç noktasında 2017 yılında tespit edilerek Edirne Kültür Varlıkları Bölge Müdürlüğü tarafından tescillenen Tümülüs var. Bu Tümülüs orada geçmiş dönemlere ait bir yaşamın olduğunun kanıtı. Hemen yanından başlayacak OSB ile geçmiş dönemlere ait yaşamın izlerini de ortadan kaldıracaksınız.

Biz de çevreciyiz diye böbürleniyorsunuz. Planlı bir şekilde ekilmiş yüzlerce çam ağacını, ceviz ağaçlarını ve alanı kaplayan bitki ve çalıları yok edeceksiniz. Uzmanların “Buraya betonarme konut izni bile verilmemeli” dediği bu alana siz fabrikalar kurduruyorsunuz. Bu kabul edilebilecek bir durum değil.

Siyaset, gelecek kuşakları gözeten, yaşam alanlarımızı yok etmeden, doğa ile barışık bir biçimde, insanın refahı için yapılır. Ama, maalesef 17 yıldır iktidarda bulunan siyasi akıl geleceği hiç düşünmeden kar ve rant üzerine kurduğu siyaset ile geleceğimizi yok ediyor.

Geleceği düşünmediler; devasa projeler yapmak adına ormanlarımızı, tarım topraklarımızı, meralarımızı yok ettiler. Nehirlerimizin kirlenmesine insanların zehir solumasına sebep oldular. Hayvancılığı bitirdiler. Üreticiyi desteklemediler. Üretimi değil, tüketimi teşvik ettiler. Kimseyi suçlayacak durumda değilsiniz. Eğer bu gün insanlarımız soğan kuyruklarına, tanzim satışlarda ucuz domates, patlıcan peşinde koşturmaya mecbursa bu sizin eserinizdir. Sizin siyasetinizin sonucudur.

Edirneliler! Kavacık köyüne yapılacak OSB için sessiz kalamayız, kalmamalıyız. Siyasi partiler, milletvekilleri, meclis üyeleri, belediye başkanları, yaşam savunucuları, "Gelecek kaygımız var" diyen herkese görev düşmektedir. Öyle sanayide gerekli mahcubiyeti ile değil! Net bir şekilde söyleyelim: “Kavacık köyü merasına yapılacak OSB’ye karşıyız. Bu proje iptal edilsin!”