Okul Kantinlerinde Satılan Gıdalar İçin Logo Uygulaması Başlıyor

Okul Kantinlerinde Satılan Gıdalar İçin Logo Uygulaması Başlıyor
Okul kantinlerinde satılan gıdalar için logo uygulaması başlıyor. Okul kantinleri üç bakanlığın denetimi altında olacak.

"Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İş Birliği Protokolü" imza töreni düzenlendi. İmza törenine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldı.

Çocuk ve gençlerin geleceğin teminatı ve umudu olduğunun altını çizen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayata hazırlanırken alınan iyi eğitimin yanı sıra fiziksel ve ruhsal gelişimin de sağlıklı olmasının önemli olduğunu vurguladı. Çocukluk çağında başlayan kontrolsüz şekilde yüksek kalorili gıdaların, şekerli ve gazlı içeceklerin tüketilmesi gibi kötü beslenme alışkanlıklarının erkenden başlayan obezite, ortopedik gelişme bozuklukları, diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın temelini oluşturduğunu belirten Koca, okullarda çocuklara hayata hazırlık için gerekli bilgiler verildiğini söyledi.

Bebeklik döneminde başlayan aşılama programının okul çağında da devam ettiğini hatırlatan Bakan Koca, programın tamamının devlet eliyle uygulandığını, Avrupa'daki en geniş bağışıklama programı olduğunu ve 13 hastalığa karşı çocukların aşılandığını söyledi.

Bakan Koca, okul sütü programının 2011 yılından beri, kuru üzüm dağıtımının 2015 yılından beri kesintisiz olarak devam ettiğini söyledi.

60 BİN OKUL 'BEYAZ BAYRAK' ALDI

Okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, okul sağlığının daha iyi seviyeye çıkarılması için 'Beyaz Bayraklı Okul' programının sürdüğünü belirten Bakan Koca, yaklaşık 60 bin okulun 'Beyaz Bayrak' aldığını açıkladı.

'Beslenme Dostu Okul' programının ilk şartının 'Beyaz Bayrak' sahibi olmak olduğunu bildiren Bakan Koca: "Bu okullarımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Denetlemelerde kantinlerde satılan ürünlerin belli standartlar dahilinde olup olmadığı kontrol edilmektedir." dedi. Bakan Koca, okulların yüzde 40'a yakınının 'Beslenme Dostu Okul' unvanı aldığını açıkladı.

KANTİNLER ÜÇ BAKANLIĞIN GÖZETİMİNDE OLACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, imzalanan protokol sayesinde kantinlerin üç bakanlığın denetim ve gözetiminde olacağını, denetimin üretim yerlerinde başlayıp kantinlerde devam edeceğini vurguladı. Okul gıdası logosuyla enerji yoğunluğu yüksek ürünlerin tüketimini engelleyecekelrini, obeziteye karşı savaş açacaklarını anlatan Bakan Pakdemirli: "Geleceğimizin garantisi çocuklarımıza erken yaşta iyi beslenme alışkanlıklarını kazandırmış olacağız. İyi beslenme alışkanlığına uygun gıdaları diğer ürünlerden ayırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

OKUL SADECE ÖĞRETİM FAALİYETİ YÜRÜTÜLEN BİR MEKAN DEĞİL

'Koruyucu Eğitim' kavramının önemine işaret eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; çocukların bedensel, ruhsal, sosyal ve psikolojik gelişimini bir bütünsel anlayış içerisinde ele almak ve bu anlayışın gerektirdiği çerçevece okulu sadece öğretim faaliyeti yürütülen bir mekan olarak değil, aynı zamanda sağlıklı bir gelişim izlemelerine hizmet etme yeri olarak görmek gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Koca, Selçuk ve Pakdemirli iş birliği protokolünü imzaladı. 2019-2020 öğretim yılından itibaren okul gıdası logosu, okullarda satışı yapılması için uygun kriterleri sağlayan ürünlerde olacak. Sürecin takibi ve denetimler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen esaslarla Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde yürütülecek.