Özilhan’dan Şok Açıklama! Enflasyon Tek Haneye İnmeli

Özilhan’dan Şok Açıklama! Enflasyon Tek Haneye İnmeli
Enflasyonun giderek arttığı şu günlerde TÜSİAD Başkanı’nın da katıldığı toplantıda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’dan şok açıklama geldi. Yapılan açıklamada enflasyonun tek haneye inmesi gerektiğine...

Enflasyonun giderek arttığı şu günlerde TÜSİAD Başkanı’nın da katıldığı toplantıda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’dan şok açıklama geldi. Yapılan açıklamada enflasyonun tek haneye inmesi gerektiğine değinen TÜSİAD Başkanı’nın sözleri gündeme bomba gibi düştü.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği yani TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı başkent Ankara’da düzenlendi. Düzenlenen toplantıda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan konuşma yaptı. Özilhan tarafından yapılan açıklamada:

"Döviz sorununu çözemezsek enflasyonu düşüremeyiz. Enflasyonu düşüremezsek, yatırım ortamını iyileştiremeyiz, büyümeyi kalıcı olarak hızlandıramayız, istihdam yaratamayız, refah artışı sağlayamayız, gelir adaletsizliklerini düzeltemeyiz. Bu nedenle ekonomi politikasının bir numaralı önceliği enflasyonun kalıcı olarak tek hanelere indirilmesi olmalı.

İş dünyası çıkartılan çok sayıda düzenlemeyi takip etmekte, anlamakta ve uyum göstermekte zorlanıyor. Krediye ulaşmaktaki zorluklar, üretimi etkiliyor. Böyle giderse üreticiler ithalat yapamaz, üretemez hale gelecekler. 2001 krizinden sonra makroekonomik istikrarımızın en önemli bileşeninin mali disiplin olduğunu hatırladığımızda, kamu harcamalarındaki artış konusunda ihtiyatlı olmakta çok büyük yarar görüyoruz.

Serbest piyasa vurgusunda da bulunan Özilhan, "Türkiye’de ne zaman serbest piyasa ekonomisinden sapıldıysa her seferinde sonuç sıkıntılı olmuştur. Ekonomiyi canlandırmak için, döviz kurunu tutmak için faiz oranlarını bastırmak için serbest piyasanın dışına çıkarak alınan önlemler iki şeye yol açar. İlk olarak, güven azalır. İkinci olarak, serbest piyasanın dışına çıkılması hiçbir zaman bir tek alanla sınırlı kalmaz.

Önümüzdeki seçimlere hazırlanırken iktidar ve muhalefetten de beklentimiz ülkemizin, yüksek potansiyelini nasıl gerçekleştirebileceği konusundaki görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaları. Siyasi partilerden duymak istediklerimiz, kişi başı gelir itibariyle zengin ülkeler arasına girmek, dijital devrimi yakalamak, net sıfır emisyona dönüşümü tamamlamak, toplumsal gelir adaletini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için hangi hedefleri koydukları ve bu hedefleri gerçekleştirmek için hangi politikaları önerdikleri hamaset, karşılıklı suçlamalar ve altı doldurulamayan iddialar değil" dedi.