Prof. Celal Şengör: İstanbul Depremi Sandığımızdan Daha Yakın!

Prof. Celal Şengör: İstanbul Depremi Sandığımızdan Daha Yakın!
Küresel çapta önemli jeologlardan biri olarak kendini kanıtlamış, Profesör Doktor Celal Şengör, Düzce'de yaşanan depremle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Düzce'deki depremin 'müthiş kötü bir haber' olduğunu söyleyen Şengör,...

Küresel çapta önemli jeologlardan biri olarak kendini kanıtlamış, Profesör Doktor Celal Şengör, Düzce'de yaşanan depremle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Düzce'deki depremin 'müthiş kötü bir haber' olduğunu söyleyen Şengör, İstanbul depreminin oldukça yakın olduğunu söyledi.

İstanbul'da yaşayanları bir kez daha uyarıyorum. Belki bundan sonra bir kez daha uyarma fırsatımız dahi olmayabilir.

Fatih Altaylı'ya açıklama yapan Celal Şengör, bu depremin oldukça kötü olduğunu ve Kuzey Anadolu fay hattının jeologlar tarafından pek de anlaşılamadığının göstergesi olduğunu söyledi.

22 yıl içinde Düzce'de gerçekleşen ikinci büyük depreme dikkat çeken Şengör, aslında jeologların Düzce'deki gerilimin dağıldığını ve uzunca bir süre ciddi deprem olmayacağını düşündüklerini bildirdi. Bununla ilgili olarak da 'öyle olmadığını gördük' yorumunu yaptı.

Celal Şengör'e göre fay hattındaki stres birikimi had safhaya yaklaştı ve bu da İstanbul depreminin bayağı yaklaştığını gösteriyor.

Jeolog Naci Görür'ün haklı olduğunu söyleyen Şengör, Bolu Dağı'nda da bir deprem gerçekleşebileceğini söyledi. En son 1944 yılında deprem olan bölgede stres olduğunu, ancak çok yıkıcı bir afet olmayacağını söyledi.

Aşırı stres birikiminin Batı'da, yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul çevresinde olduğunu söyleyen Şengör, İstanbul'u bir kez daha uyardı ve Fatih Altaylı'ya şunları söyledi:

Bundan sonra belki bir daha uyarma fırsatımız olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul'dan ve şehir içindeki evinden taşınman. Hiçbir hazırlığımız yok ve sadece bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter. Taşın, çünkü Fatih'siz bir hayat istemiyorum.